Last news in Fakti

18 Януари, 2012 12:42 1 036 2

ГЕРБ внесоха Закона за конфискацията

  • конфискация-
  • отнемане на имущество-
  • диана ковачева
ГЕРБ внесоха Закона за конфискацията - 1
Снимка: БГНЕС

Осем депутати от ГЕРБ са внесли предложение за Закон за отнемане на незаконно придобитото имущество, предаде БНР. Законопроектът предвижда закриване на действащата и създаване на нова Комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество. Според предложението, тя трябва да е с петгодишен мандат и в състава й има председател, назначаван от премиера.

На пресконференция вчера министърът на правосъдието Диана Ковачева съобщи, че до края на месеца ще бъде готов новият законопроект за гражданската конфискация. Законопроектът не е изработен от Министерство на правосъдието, то обаче е предоставило своите препоръки.

Законът за отнемане на имуществото е мярка срещу организираната престъпност и политическата корупция. Този закон не може да бъде насочен към обикновените граждани, той следва европейските стандарти. България е поела ангажименти, че такъв закон ще има и него ще го има, каза Ковачева. Министерството има отношение към чисто концептуални въпроси, които се отнасят до анализа, който направихме на Венецианската и Европейска комисия и изисквания, от които България не трябва да отстъпи, сподели още Ковачева.

Според Ковачева от закона трябва да отпаднат административните нарушения,  както и изрично да се уточни, че няма да бъдат преследвани обикновени граждани и отнемано тяхното имущество. Ако се случи така, това означава, че самата философия на закона е сбъркана, коментира Ковачева. Това е сериозна мярка срещу финансови средства, акумулирани от страна на членове на организирани престъпни групи.

Административните нарушения не бива да бъдат част от следващия проект и защото Комисията за отнемане на имуществото няма капацитет да се справи с толкова голям брой сигнали и нарушения и на практика тя би блокирала, е на мнение правосъдният министър. Важно условие е отнемането на имуществото да се извършва от граждански съд.

Според екипа на Министерството на правосъдието началният момент, от който трябва да започне проверката е повдигането на обвинение от страна на прокуратурата. Срокът за проверката трябва да бъде не по-малко от 10 години назад, а не както се е предлагало 25 години. Според Ковачева прагът на имуществото, което подлежи на проверка трябва да е около 250 000 лева. Според нея трябва да става дума не за имущество, придобито от престъпна дейност, а за имущество, придобито със средства, за които не е установен законен източник. Необходима е и комисия, която да прави проверката, преди да влезе в Гражданския съд.

Предишният вариант на Закона за конфискацията, изготвен от екипа на експравосъдния министър Маргарита Попова, беше отхвърлен от парламента в началото на юни 2011 г.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 strano

    0 0 Отговор
    "...Според Ковачева прагът на имуществото, което подлежи на проверка трябва да е около 250 000 лева..."
    е не немога да повярвам ... значи в момента ако хипотетично имаш над тази сума ти си "ВИНОВЕН до доказване на противното". а какво стана с принципа "Невинен до доказване на противното"????
  • 2 тъпото диди

    0 0 Отговор
    тъпото диди не знае какво говори,от това се вижда,че не тя е писала закона.разбира се,че тя не може да е.