Last news in Fakti

20 Януари, 2012 08:32 1 155 0

Първанов: Президентската република е опасна у нас

  • георги първанов-
  • бсп-
  • герб-
  • бойко борисов
Първанов: Президентската република е опасна у нас - 1
Снимка: БГНЕС

Продължавам да смятам, че идеята за президентска република, която на други места е работеща, в България е рискова, защото не се знае в чии ръце може да попадне тази институция.
Това предупреди пред „Здравей, България“ по Нова телевизия държавният глава Георги Първанов, запитан за допълнителните правомощия на президента, които през двата си мандата така и не поиска.
„Моята идея е президентът да има право директно да се обръща към народа с един или друг въпрос, с една, или друга позиция и ако тази позиция не получи избирателната подкрепа, тогава морално е той да се оттегли", каза още Първанов.
Когато преди 2-3 години, с елемент на закачка, казах, че ГЕРБ се атакизира, тогава ми се разсърдиха много.
Но трябва да призная, че ГЕРБ, в това число и премиерът, надмина в изразните си средства в много отношения самия Волен Сидеров, обобщи пред „Здравей, България“ по Нова телевизия държавният глава Георги Първанов по повод последните изказвания на премиера Бойко Борисов, които преди седмица коментира и чрез съобщение от прессекретариата си.
Това не е изтървана реплика, това е елемент от поведение. По този начин премиерът печели широка част от обществото, което иска нещата да бъдат изговаряни. Но едно е да кажеш ясно и отчетливо – нещо, за което аз съм, друго е да ги кажеш грубо. Да не говорим, че тази граница, която и сега прескочи премиерът, за мен е недопустимо, заяви държавният глава Георги Първанов.
Премиерът трябва да прочете Конституцията, че президентът не подлежи на парламентарен контрол – президентът се отчита пряко пред народа, подчерта президентът. Според Първанов, лоша, вредна и опасна за България тенденция е един премиер да изразява по този начин емоциите си. "Не смея да си мисля докъде ще стигнем, ако всеки започне да говори така".
На въпрос какво очаква да се случи с АЕЦ "Белене" Георги Първанов заяви, че очаква да продължи разтъкаването и бавене.
За случващото се в "Мини Марица-изток" президентът Първанов коментира, че това, което миньорите са си изработили, което им е обещано, би трябвало да бъде получено.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА