Last news in Fakti

26 Януари, 2012 13:14 1 358 0

БСП и ДПС дават на КС Кодекса на труда

  • тристранка-
  • кодекс на труда-
  • конституционен съд

Оспорват завишените критерии за представителност в Тристранката

БСП и ДПС дават на КС Кодекса на труда - 1
Снимка: БГНЕС

55-ма депутати от парламентарните групи на Коалиция за България и ДПС внасят в Конституционния съд (КС) искане за обявяване на противоконституционност и несъответствие на общоприетите норми на международните договори, по които България е страна, на текстове от Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда.

В искането се оспорват неправомерно завишените критерии за представителност в Тристранния съвет към работодателските и синдикални организации. Според депутатите, подписали се под искането до КС, това е държавна намеса в работата на сдруженията.

Досега у нас имаше два представителни синдиката и шест представителни работодателски организации, а с промените остава само една работодателска организация, заяви депутатът от ПГ на Коалиция за България Любен Корнезов.

„Министерският съвет решава кой да участва и кой – не. Представителността касае не само участието в тристранния съвет, но и в други консултативни органи. Новите текстове противоречат не само на Конституцията, но и на шест други международни договори и конвенции, които България е подписала”, заяви Корнезов.

Депутатите не са съгласни и с текста в Кодекса на труда, в който се казва, че работникът ще бъде глобяван за това, че няма сключен трудов договор. „Работникът винаги е слабата страна в тези отношения. Недопустимо е в една социална държава да се наказват наемните работници, категоричен е Любен Корнезов.

„Новите текстове стесняват територията на социалния диалог. Тристранният съвет е мястото за сблъсък на идеи и становища, за да може правителството да се ориентира и да вземе правилните решения. Елиминират се неудобни на управляващите организации като БТПП, например”, заяви Хасан Адемов от ДПС.

Последното вето на президента Георги Първанов беше именно по Кодекса на труда. На 19 януари мнозинството в парламента отхвърли ветото.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА