Last news in Fakti

2 Февруари, 2012 13:52 977 0

ВМРО пита спазват ли законите в парламента

  • вмро-
  • турция-
  • европейски съюз-
  • парламент
ВМРО пита спазват ли законите в парламента - 1
Снимка: БГНЕС

ВМРО отново предупреди, че ще отнесе въпроса с бавенето на референдума за турското членство в ЕС до европейските институции. От партията пратиха писмо до медиите, озаглавено „Познава ли персоналът на НС закона?“, визирайки чиновническо обяснение на питането защо въпросът не се  придвижва напред.

Отговорът бил даден от  Евгения Илиева, „чиновничка с гръмкото „Началник на кабинета на председателя на НС”, посочват от ВМРО. „В него с витиеват текст ни се обяснява как „съгласно изискванията на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание” въпросът бил разпределен с разпореждане от Председателя на Народното събрание на следните постоянни комисии: Комисия по правни въпроси – водеща; Комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове; Комисия по външна политика и отбрана”.

„И виждате ли, след 2 години към настоящия момент доклад бил представен само от Комисията по правните въпроси. И заради това, че другите две комисии не се били произнесли, дебат в залата по темата за референдум не можел да се насрочи.
Излиза, че председателят на българския парламент, който е призван да спазва стриктно законите, е намерил вратички как да ги заобикаля и неглижира“, заявяват от партията.

ВМРО са категорични, че Народното събрание не е мястото, в което законите и конституцията могат да се прехвърлят като топка. „Питаме се тогава, каква държава сме и кой в нея трябва да спазва законите? Само обикновените граждани ли? Щом в самия парламент не го правят“.

„Първото нещо, което човек трябва да направи, когато постъпва да работи в българското Народно събрание, е да прочете Конституцията и законите. И да ги спазва! Това се отнася както за всеки редови депутат, така и за председателя на НС и за целия назначен политически антураж около тях. Че хората, обитаващи в момента българския парламент, не са чели законовите текстове и не желаят да ги спазват, доказва писмо, получено днес във ВМРО. Ние се съмняваме дали въпросната Евгения Илиева, както и нейната началничка г-жа Цецка Цачева, изобщо са прочели Конституцията и Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Защото никак не ги спазват“, се казва още в изявлението на партията.

През 2010 г., съвсем според изискванията на закона за референдумите, инициативен комитет с представители на ТВ „СКАТ” и на ВМРО събра над 300 000 подписа  из цялата страна за свикване на референдум по въпроса „за” или „против” членството на Турция в ЕС.

Подписката бе внесена по установения ред и срок в Народното събрание.Законът повелява в 3-месечен срок председателката на Народното събрание да насрочи дебат в парламентарната зала. Близо 2 години, обаче, това не се случва. На поредното запитване към г-жа Цачева от страна на Инициативния комитет каква е съдбата на подписите и защо вече 2 години не се спазват законът и конституцията, пристигна поредното писмо, подписано от въпросната началничка на кабинета на председателката на НС.

„Изказваме за пореден път възмущението си от поведението на председателката на парламента и ще продължим да настояваме за отговор от името на над 300 000 граждани, включили се в искането за референдум“, се казва още в декларацията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА