Last news in Fakti

2 Февруари, 2012 14:45 4 010 6

Смениха ръководството на проекта за сероочистките на „Марица Изток 2”

  • софия-
  • сероочистки-
  • 5 и 6 блок-
  • тец марица изток 2-
  • георги христозов

Само два месеца преди да изтече поредният краен срок за поставяне на сероочистките на блоковете 5 и 6 на „Марица Изток 2”, който е през март,  е сменено ръководството, отговарящо за проекта, научи Факти. бг. Координаторът на проекта г-н Свиларов и заместник-координаторът г-жа Анчева не са вече служители на Министерство на околната среда и водите. Оперативната работа по проекта се поема от вторият заместник - координатор Георги Генсузов.

Това става видно от писмо с изх. № 91-00-26 с дата 16 януари 2012 г. на Министерство на околната среда и водите, адресирано до изпълнителния директор на ТЕЦ „Марица Изток 2” ЕАД Георги Христозов.

Защо само два месеца преди поредният краен срок, който е даден на България от ЕК за поставянето им, се предприема този ход ще очакваме отговор от Министерство на околната среда.  Ще попитаме министерството дали това няма да отложи отново във времето сероочистките.

Миналата година по повод сероочистките на 5 и 6 блок на ТЕЦ „Марица Изток 2” бяха сезирани българските органи на съдебната власт, както и дирекция АФКОС към МВР. Това действие бе предприето по повод излезлия доклад тогава на ОЛАФ,  в който се казва, че трябва да възстановим помощта, предоставена ни от ЕВБР и да започнем преследване срещу лицата, допуснали нарушенията. Според институциите ставало въпрос не за помощ, а за заемно споразумение.

Тогава още изникна въпросът няма ли да бъде ощетен българският данъкоплатец заради бездействието на чиновници или бенефициенти /бел. ред. ТЕЦ „Марица Изток 2”/. 

Факти.бг припомня също, че при проверката на ОЛАФ през февруари 2009 година са  били установени документи без необхидимите подписи върху тях. Тогава официалната позиция на Георги Христозов бе, че в изготвения доклад на ОЛАФ няма констатирани нарушения, а единствено били посочени документално обосновани факти. Дали не идва времето, когато фактите ще излязат на яве и ще се сблъскаме с откровени лъжи?!

На 9 януари тази година в Софийска районна прокуратура е образувано досъдебно производство по член 311 от Наказателния кодекс, който гласи, че  длъжностно лице, което в кръга на службата си състави официален документ, в който удостовери неверни обстоятелства или изявления, с цел да бъде използуван тоя документ като доказателство за тия обстоятелства или изявления, се наказва с лишаване от свобода до пет години, а в маловажни случаи наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация. То е наблюдавано от звеното за измами с европарите във ВКП.

Разследване се извършва и от Главна дирекция Криминална полиция срещу неизвестен извършител.
България, вместо да усвои 72 млн. европари от ИСПА и Европейската банка за възстановяване и развитие, най-вероятно би трябвало да  плати парите от националната хазна.  Двете инсталации се изграждат от италианско-китайския консорциум „Идреко – Инсигма”, който печели търга с най-добра оферта от 85, 632 млн. евро.

След избирането на консорциума за победител, търгът се обжалва от конкурента „Алстом” в Европейската комисия, а Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ тогава започва проверка. Резултатите от нея са, че китайците уж не разполагат с технология за изграждането на сероочистките. Доводите на комисията копират жалбата на „Алстом” без да изискат дори мнението на китайско – италианския консорциум . През цялото време конкурсът се контролира от експертите на ЕВБР, които финансират проекта със заем от 34 млн. евро.

Кога ще бъде завършен проекта, какво ще покаже българската проверка на компетентните органи за случая кой е виновен  и с лека ръка ли губим европари, ще покаже бъдещето.

Очаквайте още по темата.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Almor

    0 0 Отговор
    Г-жо К. Петрова явно много сте навътре в нещата или казано по друг начин "Готвач в кухнята"! Защо не питате кой е наистина виновен? Според мен вина тец-а няма!
  • 2 anti

    0 0 Отговор
    Някак си статията лъха на платена журналистика.Нещо не го харесваме ТЕЦ-а, а г-жо Петрова?
  • 3 запознат

    0 0 Отговор
    Абе вие двамата да не работите в теца ха ха ама много жи ли4и 4е сте на хранилката. А ако искате да знаете за теиа не6та има дела и в прокуратурата и в ЕК - ОЛАФ
  • 4 христозов

    0 0 Отговор
    А на някои пак му се е развалил саня.... Еи анти ти кво прави6 в 4.26 4ете6 агенции...много си ску4ен и купен. Да не би да си 6ефа на теца. Там откраднаха милиони а вие репортерката била купена
  • 5 anti

    0 0 Отговор
    Вижте, м..ната му на Тец-а! Той ще се оправи и без нашите драсканици. Ама вземете прочетете нещо за правописа на български език, че е тъжно.
    Христозов, ако бях "6ефа" изобщо не бих се занимавал с тези платени публикации.А като знаеш кои са крадците, отиди и кажи където му е мястото.
    Запознат, НЕ,НЕ РАБОТЯ В ТЕЦ.Даже не съм в сверата на енергетиката.
  • 6 pepina

    0 0 Отговор
    Журналистката, поне си направи труда да провериш фактите. И като преписваш, прави го вярно. "Алстом" обжалва в България, има решения и на КЗК и на ВАС.