Проект УСПЕХ за свободното време на учениците

Публикувана: 6 Февруари, 2012 14:48
2 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2825
Проект УСПЕХ за свободното време на учениците
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ

Днес бе сложено началото на проект „Училище за себеутвърждаване и подготовка към европейски хоризонти” (УСПЕХ). Стартът бе даден от просветния министър Сергей Игнатов с благодарност към екипа на министерството за усърдната работа по проекта.

Това е проект, насочен към организиране на времето на учениците в България. До момента са кандидатствали 1307 училища, подали са заявления 149 888 ученици, а формите за извънкласни дейности са разпределени в 12 238 групи.

Общата стойност на проекта е 100 000 000 лв. Той е част от схемата „Да направим училището привлекателно за младите хора", реализирана по оперативната програма „ Развитие на човешките ресурси", съобщават от МОМН.

Заместник-министър Петя Евтимова обясни, че това е един от трите мащабни проекта, по които министерството ще работи в близките три години.

Презентация на целите и дейностите направи Асен Александров, ръководител на проекта. Той определи общата цел на проекта – „Да се осмисли свободното време на учениците в държавните и общински училища в една по-интересна насоченост. Мотивацията се повишава, когато на тях им става интересно”.

Александров обясни философията на проекта и какво смята, че ще се постигне с него: „Да се изведе социалната мрежа от интернета и да влезе в клас. Една от целите е да върнем нормалното общуване между децата, което да става в класната стая, а не във виртуалното пространство. Друга цел е да се стимулира реформата в училищното образование. Така директорите са изправени пред предизвикателството да участват в европейски проекти. И като краен резултат с проекта да се създадат нови лидери, които да проявяват лидерството си в други форми.”

Един от индикаторите за успех на проекта ще бъде намаляване на броя учениците с агресивно поведение и на отпадащите от училище.

Очакванията са през следващите 3 години да се включат около 500 000 ученици и всяка учебна година в различните училища да има около 15-20 хиляди различни извънкласни дейности, което според екипа на проекта е нещо грандиозно като размах и замисъл.

Проектът има своя собствена електронна страница, която може да бъде посетена за повече информация

Въвеждане на коментар към статията
Име (като гост):


Напишете кода от картинката КИРИЛИЦА
(само главни букви)
Визуална кептча
Коментар с регистрация »
Коментар:
Много екстри за регистрирани потребители
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.

Ловци на бисери
Лозан Панов
Председателят на Върховния касационен съд заяви преди заседание на съда, че според него съдийката Румяна Ченалова иска да говори по случая с делото „Червеи“:
Въпросът е пред кой орган и по какъв начин тя може да изложи това, което иска да каже."

Още бисери