6 Февруари, 2012 14:48 3 597 2

Проект УСПЕХ за свободното време на учениците

  • момн-
  • образование-
  • обучение-
  • ученици
Проект УСПЕХ за свободното време на учениците - 1
Снимка: БГНЕС

Днес бе сложено началото на проект „Училище за себеутвърждаване и подготовка към европейски хоризонти” (УСПЕХ). Стартът бе даден от просветния министър Сергей Игнатов с благодарност към екипа на министерството за усърдната работа по проекта.

Това е проект, насочен към организиране на времето на учениците в България. До момента са кандидатствали 1307 училища, подали са заявления 149 888 ученици, а формите за извънкласни дейности са разпределени в 12 238 групи.

Общата стойност на проекта е 100 000 000 лв. Той е част от схемата „Да направим училището привлекателно за младите хора", реализирана по оперативната програма „ Развитие на човешките ресурси", съобщават от МОМН.

Заместник-министър Петя Евтимова обясни, че това е един от трите мащабни проекта, по които министерството ще работи в близките три години.

Презентация на целите и дейностите направи Асен Александров, ръководител на проекта. Той определи общата цел на проекта – „Да се осмисли свободното време на учениците в държавните и общински училища в една по-интересна насоченост. Мотивацията се повишава, когато на тях им става интересно”.

Александров обясни философията на проекта и какво смята, че ще се постигне с него: „Да се изведе социалната мрежа от интернета и да влезе в клас. Една от целите е да върнем нормалното общуване между децата, което да става в класната стая, а не във виртуалното пространство. Друга цел е да се стимулира реформата в училищното образование. Така директорите са изправени пред предизвикателството да участват в европейски проекти. И като краен резултат с проекта да се създадат нови лидери, които да проявяват лидерството си в други форми.”

Един от индикаторите за успех на проекта ще бъде намаляване на броя учениците с агресивно поведение и на отпадащите от училище.

Очакванията са през следващите 3 години да се включат около 500 000 ученици и всяка учебна година в различните училища да има около 15-20 хиляди различни извънкласни дейности, което според екипа на проекта е нещо грандиозно като размах и замисъл.

Проектът има своя собствена електронна страница, която може да бъде посетена за повече информация


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кирил Милев

    0 0 Отговор
    От описания индикатор за успех на проекта съществува нужда от десетилетия. Пожелавам голям успех!
  • 2 Дончо Минчев

    0 0 Отговор
    А ние започваме на 14.02.2012 г. Деня на любовта и Деня на виното (в което е истината). Една работа трябва да се работи с любов, тогава има и УСПЕХ! Ще се радваме на Вашите мнения, пожелания, критики.

    По проекта “Успех” в ОУ “Христо Ботев”, с. Староселци, Община Искър, Област Плевен се работи по три тематични разпределения. Едно от тематичните направления е ” Бизнес Интернет и компютри “.