7 Февруари, 2012 12:23 8 457 7

Село Бисер заплашено от втори потоп /Обновена в 16,00 ч. /

  • генералово-
  • капитан андреево-
  • бисер-
  • язовир

Скъса се дига на р. Марица, евакуират село Генералово

Има опасност от скъсване на стената на язовир "Елена", намиращ се под с. Елена, по поречието на р. Бисерска, съобщават от МВР. При евентуална авария водата ще премине отново през с. Бисер. Основният изпускател на язовир "Елена" е бетониран. Следва да се предприемат спешни мерки за контролирано изпускане на вода от язовира.

Според заместник-областният управител на Хасково Николай Нанев са премахнати към 15,02 часа рибарски мрежи, които са пречили на преливника, тъй като в тях са се събирали листа, клони, лед и др. В момента се работи по другите съоръжения.

Нанев подчерта, че язовирите в цялата област се наблюдават и се държи връзка с кметовете на отделните селища.

По-рано днес се скъса дигата на левия бряг р. Марица при свиленградското село Генералово. Макар, че се очакваше голяма приливна вълна да залее селото, за щастие към 14,16 часа стана ясно, че водата се е разляла по нивите.

В село Капитан Андреево положението засега не е тревожно. Наводнени са само 1-2 двора. Ако нивото на р. Марица не се повиши, няма опасност селото да бъде залято. Това съобщи за Факти.бг кметът на Капитан Андреево Веска Иванова, която е на мястото на скъсана дига при село Генералово.

Реката е заляла квартал "Гебран" на Свиленград, в който живеят около 1300 жители,  съобщиха от Община Свиленград. От там са евакуирани 90 души. Залети са мазетата и първите етажи на къщите. Водолази и тежка техника са се включили, за да се евакуират хората, съобщи главен инспектор Валентин Ангелов - началник на пожарната в Свиленград. По думите му, на места нивото на водата достига до 1.8 м.

"Залят с вода е квартал от града, по десния бряг на река Марица. Две трети и повече от квартала е под вода. В момента тече евакуация на всички желаещи да се евакуират. През изминалата нощ имахме проблеми с евакуацията, но днес се оказва, че хората са осъзнали, че трябва да напуснат домовете си. Засега обажданията за евакуация са много.

В момента работим с 3 екипа водолази и лодки от столичната пожарна, от Кърджали и от Сливен. С БТР-и от Министерството на отбрана извозваме хората на сухо. По левия бряг на река Марица, където са наводнени улиците "Граничар" и "Крайречна" също търсят евакуация, защото там водата също е над 80 см", каза Ангелов.

В 14,19 часа комисар Кристалина Георгиева, заедно с министър Цветан Цветанов и кмета на Свиленград Георги Манолов са на оглед в кв. "Гебран", след това те ще се срещнат и с кмета. Тук се очаква да пристигнат и президентът Росен Плевнелиев и министър Аню Ангелов.

Вчера се скъса стена на микроязовир "Иваново" и приливната вълна заля съседното село Бисер. Осем души загинаха, двама все още се издирват. В района на бедстващото село продължават спасителните и неотложните възстановителни работи. От селото са евакуирани над 60 души.

В работите участват сили на МВР, МО, БЧК и други институции. В спасителните операции са включени 19 екипа от ГДПБЗН от областните управления в Хасково, Кърджали, Ямбол, Сливен, Пазарджик, Стара Загора и Бургас. На място са 3 БТР-60 ПБ на дирекция „Специализирани полицейски сили” при ГД „Охранителна полиция”.

Три модула на МО от гарнизоните Хасково, Пловдив и Стара Загора участват в спасителните работи. Изпратени са автомобили за извозване на умрели животни към Ветеринарната служба в Харманли. Уведомени са всички износители на живи животни временно да преустановят износа за Турция до нормализиране на обстановката на ГКПП „Капитан Андреево”.

Министерство на отбраната съобщава относно ситуацията в Свиленградско:

Деветнадесет военнослужещи от Втора лекопехотна бригада – Стара Загора и днес помагат на населението в крайните квартали на гр. Свиленград. Ръководител на модулната група е капитан Пламен Събев. Военнослужещите разполагат с 4 бронетранспортьора и една линейка. Те извършват евакуация и настаняване на гражданите от наводнените квартали. Снабдяват пострадалите с медикаменти и храна.

Към момента военнослужещите от модулните групи са оказали помощ на над 200 човека. Сред тях е една родилка, транспортирана от с. Голяма река, която е настанена в многопрофилна болница в Свиленград.

След като водите на река Марица вчера през нощта заляха крайните квартали на Свиленград, модулна група от Втора лекопехотна бригада,  с ръководител заместник-командирът на бригадата полковник Митко Митев, с 4 бронетранспортьора, специално пригодени за движение във вода, се включи в действията в помощ на пострадалите. През нощта нивото на водата е достигнало 1,60 метра.

Военен модул пътува към КПП „Капитан Андреево”, за да евакуират трима шофьори на закъсали камиони.

Модулна група от под. 52 740 – Хасково в усложнената зимна обстановка днес снабдява с медикаменти и храна жителите на Симеоновград.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мик

    0 1 Отговор
    запо4ва се края...не ми се мисли този сняг като запо4не да се топи изведнъж какво ше стане
  • 2 Парадокс

    1 0 Отговор
    ... И иде краят на дните...
  • 3 МБ ФЕН

    1 0 Отговор
    Доиде времето когато и природата започна да си отмьщава за злините които и направиха хората и това е самото начало лошото предстои.
  • 4 mnogoznaiko

    0 0 Отговор
    e 4ak pa kraq na sveta i vie ...... no drugo mi govori slu4iloto se toest 4e pravitelstvoto po skoro ne se spravq dosta dobre sas situaciqta .harmanliec sam i vidqh kak te "deistvat" .i kakvo tam za tva obez6tetenie 6te kajete po nekvi si 350 lv kat kompensaciq a......kvo 6e kajete.ne bili si zastrahovali ku6tite a ............
  • 5 himler

    0 0 Отговор
    kojto e betoniral prelivnika - razstrel na mjasto!!! posle da se razsledwa dali e imalo umisyl !!!!!!!
  • 6 гьобелс

    0 0 Отговор
    точно и правилно-там,на място,с изстрел
    в тила!
    А после да се освободи поле за действие
    на кривораздавателните ни органи!
    ....И,хей,да не си помислите за половите
    ОРГАНИ,сакън!........
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.