Last news in Fakti

7 Февруари, 2012 17:05 1 230 1

МИЕТ ще следи за сигурността на язовирите

  • язовири-
  • миет-
  • мосв-
  • мррб-
  • бисер
МИЕТ ще следи за сигурността на язовирите - 1
Язовир Копринка. Снимка: БГНЕС

МИЕТ и министър Трайчо Трайков ще поемат контрола на безопасността на всички язовири, независимо от собствеността им, заяви екоминистърът Нона Караджова на извънредна пресконференция. Предложението ще бъде внесено за разглеждане в Министерски съвет и вече е съгласувано на среща с премиера Бойко Борисов. Освен това, МИЕТ и ресорният министър ще могат да взимат мерки при опасност.

На пресконференцията стана ясно още, че до дни ще има изготвени промени в Закона за водите.

НЕК и предприятие „Язовири и каскади“ ще следи за сигурността и безопасността на всички големи язовири и микроязовири на територията на страната,  разясни регионалният министър Лиляна Павлова.

Язовирите, които се използват за напояване, развъждане на риба и промишлено снабдяване, ще са под компетенцията на „Напоителни системи“, което е под шапката на Министерството на земеделието и храните. Дружеството ще управлява и общинските язовири без концесионер, от чието стопанисване се откаже местната власт.

Водоемите, които служат за питейно-битово снабдяване и енергийни цели, ще се превърнат в публично-държавна собственост под шапката на МИЕТ чрез НЕК и предприятие „Язовири и каскади“.

„Целта е да няма съоръжение без отговорен оператор, независимо дали става дума за микроязовири, речни корита, диги“, заяви Караджова.

Ще бъде направен преглед на водоемите, дадени на концесия или стопанисвани от общините.

„За тези общински язовири, които не се стопанисат никой, а мисля, че не са малко, ще бъде предложено на общините да минат дадени на „Напоителни системи“, обясни Караджова.

На брифинга стана ясно още, че в страната има около 3000 водоизточника, а МРРБ ще поддържа обобщен регистър на всички съоръжения във водния сектор, които са държавни или общински.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 narkoman

    0 0 Отговор
    v tazi darjava vinagi se zimat merki kogato e k1sno...za6to trqbva da stane tragediq za da po4nat da sledqt za sigyrnostta na qzovirite?!!