Last news in Fakti

14 Февруари, 2012 11:53 2 084 1

България замразява ACTA (обновена)

  • аста-
  • acta-
  • трайчо трайков-
  • anonymous

Дори съмненията са достатъчна причина

България замразява ACTA (обновена) - 1
Снимка: БГНЕС

Участието на България в АСТА ще бъде спряно с предложение на министър Трайчо Трайков. България няма да предприеме никакви стъпки за ратификация на договора, докато не стане ясна позицията на останалите страни от ЕС, обясни министърът на пресконференция. Проектът му за решение ще бъде внесен за одобрение в Министерски съвет.

До момента Полша, Чехия, Словакия, Латвия и Германия замразиха ратификационния процес на спорния договор. Документът изисква и одобрение от Европейския парламент.

В събота около 8 000 българи протестираха в София срещу спорното споразумение за борба с интернет – пиратството. Акции имаше в още 16 български града, както и в цяла Европа.

Споразумението цели опазване на авторското право в интернет. АСТА бе шумно заклеймен в редица европейски страни и от мнозина експерти най-вече заради опасението, че ще превърне интернет – доставчиците в онлайн полицаи, а потребителите – в потенциални престъпници.

„Дори съмненията са достатъчна причина един акт да не бъде приет от обществото. Дори намеците, че един подобен международен документ, може да се окаже трамплин за полицейщина вредят на България, на доброто ни име, на гражданското общество и дават  лоша оценка за политическа система у нас – щом е възможно да възникват такива опасения. Основателни или не – ние не може да даваме повод за тях“, аргументира се Трайчо Трайков. 

Трайков пое отговорност за слагането на българския параф под договора в Токио през миналия месец, когато същото направиха още 22 европейски държави: „Не очаквам никой да поеме вината за АСТА. Аз го правя. Признавам, че подцених въпроса, нямаше достатъчно широка дискусия по него в обществото“.

Вчера известната хакерска групировка Anonymous заплаши правителството ни и поиска да се откаже от договора. Хакерите припомнят, че АСТА не може да бъде подписана с „резерви”, както заяви министърът на икономиката Трайчо Трайков. 

В неделя пък лидерът на РЗС Яне Янев разкри в телевизионно интервю, че още в сряда правителството ще спре АСТА.

Днешното решение е съгласувано с премиера Бойко Борисов обясни Трайков, който преди време изрази резерви, че споразумението ще промени реално нещо у нас.

"Целта на АСТА е да се бори с мащабната нелегална дейност. Има редица текстове, в които пише, че гражданските права и свободи следва да са неприкосновени. АСТА не ограничава свободата в интернет няма да доведе до закриване на сайтове. Навсякъде ще се използва интернет информацията, както досега”, обясни преди време икономическият министър.

Днес Трайков изтъкна, че сега много хора са се превърнали в обвинители и „тичат пред вятъра в опит да извлекат политически дивиденти и да се представят като борци за граждански права“.

Икономическият министър коментира още, че в Европа няма единно мнение по отношение на АСТА. Протестите в последните няколко седмици преобърнали отношението към спорния договор. Именно Трайков е вносител на решението за одобряване подписването на ACTA в Токио. 

Кадри от протеста в София

Трайков изложи и хронология на българските действия по отношение на АСТА:

процесът започва по предложение на Япония през 2006 г. На 23.10. 2007 г. Европейската комисия разпространява проект на мандат за преговори, който трябва да бъде одобрен от Съвета на Европейския съюз.  Три дни по-късно, на 26 октомври 2007 г. Европейската комисия представя мандата в Комитета по търговска политика към Съвета на Европейския съюз, със санкцията на тогавашното ръководство на Министерството на икономиката и енергетиката. На 30.11.2007 г. МИЕ се обръща към Министерството на културата за становище, защото са водещо ведомство в Група 18, засягаща политиката в областта на културата, аудиовизията, закрилата на интелектуалната и индустриална собственост към Съвета по европейските въпроси в България. На 12.12.2007 г. мандатът е гледан в работна група „Интелектуална собственост” към Съвета по европейските въпроси в България. Там е имало подробна дискусия.  В края на февруари 2008 г. от Министерството на културата е изготвена рамкова позиция за одобрение на мандата на Европейската комисия. На 26 март 2008 г. изтича мълчаливата процедура на съгласувания между страните мандат за преговори. На 14 април 2008 г. решението за одобряване на мандата за Европейската комисия е прието формално от Съвета на Европейския съюз, с участието на български министър. От българска страна е участвал министър Нихат Кабил. Юни 2008 г. Европейският съюз официално се включва в преговорите по АКТА. По принцип от юни 2006 г. до октомври 2010 г. са проведени 11 кръга преговори. Държавите-членки бяха информирани устно и писмено, чрез Комитета за търговска политика на Съвета на Европейския съюз. В хода на обсъжданията разпоредбите на АКТА са разглеждани и съгласувани по отделните глави и от Министерството на културата, и от Министерството на правосъдието, и от Патентно ведомство, и от МИЕТ. Текстът е парафиран на 25 ноември 2010 г. АКТА беше предмет на обсъждане и на няколко публични обсъждания в Европейския парламент, който на 24 ноември 2010 г. излезе с резолюция в подкрепа на споразумението. От 2010 г. документът е публикуван на сайта на Европейската комисия на всички езици, включително и на български. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Свободния

    2 0 Отговор
    В момента правителството крещящо се нуждае от реклама,и момента е особено подходящ.