Last news in Fakti

15 Февруари, 2012 13:12 1 763 0

Български ученици в космическия център на NASA Турция

  • софия-
  • ученици-
  • космически център-
  • nasa-
  • измир

За осма поредна година български ученици ще имат възможност да се обучават в научно-образователния космически център на НАСА - Space Camp Turkey - в Измир, Турция. Това е един от трите обучителни центъра на американската космическа агенция в света. Той работи по програми, разработени от американските космически специалисти и разполага с реплика на космическа совалка, в която се симулират реални условия на подготовка и осъществяване на космически полет. Всяка година участието на българските ученици се осъществява от компанията за мултимедийни продукти за образование Сирма Медия АД, съвместно с Център за творческо обучение. Центърът е официален представител на Space Camp за България.

През 2012 г. в Space Camp ще участват 40 младежи и 6 учители, подкрепени от Сирма Медия и ЦТО. До края на март 2012 г. се провежда конкурс за номиниране на осем стипендианти.

Научно-образователните програми са със  седем дневна продължителност, провеждат се през лятото и в тях могат да участват младежи от 9 до 16 годишна възраст с познания по английски език и интереси в областта на науката и технологиите. Досега със съдействието на Сирма Медия и Центъра за творческо обучение в програмите на Space Camp Turkey са участвали над 120 български ученици и десетки учители.

От 1991 г. насам Космическият център в Измир предлага обучения, целящи да насърчат и мотивират младите хора в усвояването на знания по астрономия, природни и обществени науки, и технологии. Разликата на обученията от преподаваното в класната стая е практическата им насоченост – освен знания за физичните закони и космоса, учениците придобиват умения да работят в екип, да комуникират и взимат решения и да упражняват лидерски качества. Младежите имат и възможността да осъществят интензивен контакт с националности и култури от цял свят. Всяка година Space Camp е домакин на отбори от 40 различни държави.

Космическият център е снабден с оборудване, благодарение на което учениците могат да участват в интересни интерактивни дейности – да ползват специални тренажори и симулатори, с които тренират истинските космонавти, да участват във виртуални полети със совалка и т.н.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА