16 Февруари, 2012 09:43 1 354 4

Трайков възобновява дебата за шистовия газ

  • шистов газ-
  • acta-
  • трайчо трайков
Трайков възобновява дебата за шистовия газ - 1
Снимка: БГНЕС

Според мен ще бъде възобновен дебатът за шистовия газ, ще се постараем да представим на обществото истината такава, каквато е. Това е ценен ресурс за енергийната независимост на България, ако можем да го използваме безопасно, не виждам защо не.

Това заяви пред TV7 икономическият министър Трайчо Трайков. Той отбеляза, че се създава парламентарна комисия, целта на която е в разумен срок без бързане да разгледа всички най-нови анализи на български и чуждестранни експерти в икономиката, енергетиката, екологията.

Министърът призна, че в енергетиката се преплитат много интереси. „Няма да посоча с пръст, само ще кажа кой има интерес - статуквото. Има твърде много интереси, които се преплитат", подчерта Трайков.

Той съобщи, че в петък е разговарял с френския енергиен министър Ерик Бесон, който е изказал предположение пред българския си колеча, че и във Франция дебатът за шистовия газ скоро ще бъде възобновен. Франция е единствената страна, освен България, която е наложила мораториум, забраняващ проучването и добива на шистов газ.

„Трудно е да затискаш парата на тенджерата", изтъкна Трайков и отново изказа предположение, че дебатът за проучването и добив на шистов газ скоро ще бъде възобновен.

Министърът коментира и вчерашния протест на жители на планински градчета, които защитиха промените в Закона на горите, позволяващи строежа на ски съоръжения и писти. „Не бих нарекъл тези хора антиеколози - те са хора, които искат природата да бъде възможно най-достъпна и тук има много тънък баланс, който трябва да се намери. Ако сложим всичките си паркове в аквариум и ги гледаме отвън, много малко гора ще ги оценят. Очевидно е, че когато може да се карат ски в планините, много повече хора ще могат да отиват в планината и да спортуват там“, посочи министърът на икономиката, енергетиката и туризма.

По думите му България би могла да научи много от други страни с традиции в зимния спорт. Трайков изтъкна, че когато хората могат да изкарат прехраната си от природата, те я пазят повече.
Министърът на икономиката коментира и спирането на ратификацията на закона за борба с пиратството

АСТА. „Без никакво притеснение бих се присъединил към формулировката, че заслугата за спирането на АСТА е на хората и гражданското общество“, каза Трайчо Трайков. Според него е добре, че маската на Гай Фокс е била символ на протеста, а не е използвана за прикритие.

Важното е, че се проведе дебат преди ратификацията на АСТА, подчерта Трайков и допълни, че няма значение, че е бил под натиска на улицата.

По думите му оставката на всеки министър е постоянно на бюрото на премиера и не са необходими допълнителни драматични ситуации.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил Димитров

    0 0 Отговор
    Не на шистовия газ! Хора, пак трябва да излизаме на улицата! Тия не разбират от дума
  • 2 "платен"

    0 0 Отговор
    Бива, бива тъпоумие, но Трайчо бие всички рекорди! Иди си глупако и повече не мяркай в България!
  • 3 Волен Земледелов

    0 0 Отговор
    "ще се постараем да представим на обществото истината такава, каквато е."
    "„Трудно е да затискаш парата на тенджерата", изтъкна Трайков "
    "Важното е, че се проведе дебат преди ратификацията на АСТА, подчерта Трайков и допълни, че няма значение, че е бил под натиска на улицата."
    WTFH???
    Трайчо не разбра ли, колко се омаза, това "има-нема" хич не ни минава! Всички те видяхка "колко пари чиниш"-50 милиона!
    "вън-вътре" във фризера, ала пролет иде, и ще замирише, ама не на рози!!!
    Не на лавирането между корпоративните интереси и Волята на Народа!
    ЗаГАЗихте яката- Щом иска дебат- нека има дебат- Каква е разликата между "мораториум" и "забрана"??? Долни ШЕВРОНТИИ! Добруджа- не даваме, ОТЗОВЕТЕ УОЛРИК,
    или "FRACK OFF GOVERMENT!!"
  • 4 родолюб

    0 0 Отговор
    Сега-какво?!-чакаме любимият лик на Н.ПР.
    дж.у. да ни се усмихне мазно и да защити
    нашият смешник и Шеврон,нали?......