Last news in Fakti

16 Февруари, 2012 12:37 1 423 2

Законът за конфискацията разгорещи страстите (обновена)

  • закон за гражданската конфискация-
  • парламент

Разгорещени дебати предизвика законопроектът за гражданска конфискация, внесен от зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев който трябва бе гласуван на първо четене днес. Съгласно него специална комисия ще проучва съмнително богатство от над 250 хил. лева. Има възможност имуществото да бъде узаконено след изтичането на десетгодишна давност.

Комисията за конфискация ще бъде под постоянен парламентарен контрол. Тя ще има възможност да се задейства при образуването на дела по обвинения в тероризъм, участие в поръчково убийство или организирана престъпна група.

От ДПС внесоха алтернативен законопроект. Според него комисията за конфискация трябва да бъде закрита, а нейните функции трябва да бъдат вменени на Националната агенция за приходите. Прагът на разследваното богатство трябва да бъде 300 хиляди лева.

От опозицията не харесаха законопроекта на управляващите с аргумента, че той ще се използва за репресия срещу богати българи. По време на дебатите от парламентарната трибуна прозвучаха критиките на независимият депутат Тодор Великов, Христо Бисеров (ДПС), Мая Манолова (БСП), както и Георги Терзийски (РЗС).

Необходимостта от закон за конфискацията бе защитена от зам.-шефа на парламента Анастас Анастасов (ГЕРБ) и от правосъдния министър Диана Ковачева, която веднага след встъпителното си слово напусна залата.

Същината на проблема е да се подобри съпротивителната сила на държавата срещу организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта, да допринесе за общественото очакване за възстановяване на справедливостта, върховенството на закона и доверието към институциите, обясни Ковачева.

Въвежда се нова философия, която не почива на термина „престъпна дейност“. Проверката трябва да стартира достатъчно рано, с нея ще се проследи и преобразуването на имуществото до свързаните лица, наследниците и др., т.е. на отнемане трябва да подлежи и трансформираното имущество, подчерта министърът.

Според нея трябва да се представи достатъчно широк кръг от престъпления за целите на гражданската конфискация, които да служат като законен повод за образуване на производство за проверка на имущество. Законът трябва да предвиди и специализирана администрация с гаранции за нейната независимост.

„Това е онзи законопроект, който ние отхвърлихме, леко променен. Въпреки всичките ни опити в комисията да обединим двата проекта (на ГЕРБ и на ДПС – бел. ред.) и да защитим правата на хората, това не се случи”, заяви Христо Бисеров, сравнявайки предвиденото в проекта създаване на териториални звена на комисията за конфискация с башибозуци.

Според Георги Терзийски от РЗС управляващите искат да върнат средновековния лов на вещици, припомняйки, че тогава имало практика, ако вещиците „пищят, докато са на кладата”, значи са невинни, но ако „не пищят” - значи са виновни. По същия начин, според депутата от РЗС, законът за конфискация ще третира проверяваните за необяснимо богатство.

Мая Манолова доразви тезата му, отбелязвайки, че проектът предвижда проверките да продължават и при евентуалното оневиняване в съда на обвиняеми в тежки престъпления и дори след тяхната смърт. „Ловът на вещиците продължава и след като вещиците са умрели”, заключи Манолова.

Съпредседателят на Синята Коалиция Иван Костов обяви подкрепа от името на колегите си за подобен закон, тъй като трябва „да бъдат отстранени всички пречки, заради които институциите не прилагат конфискация”.

Той обаче отбеляза, че трябва да бъдат категорично изчистени всички съмнения, че разследващите полицаи в МВР, които освен прокурорите също работят по дела, ще могат да използват закона за политически репресии в интерес на изпълнителната власт.

„Трябва да се предвиди начало на процедурата, когато се повдигне обвинение пред съда. В противен случай законът лесно може да се обърне срещу обикновените граждани”, обясни Костов и припомни, че дори без наличието на гражданска конфискация съпругата му е станала жертва на скалъпени от бившия главен прокурор Никола Филчев обвинения за злоупотреби във фондация “Демокрация”.

Защитаващият законопроекта, внесен от Красимир Велчев (ГЕРБ) – Анастас Анастасов, пренебрегна критиките на опозицията и отвърна раздразнено на подметнати реплики от левицата: “Четете закона, смешни сте!”

В подкрепа на твърдението си, че предвидените в Наказателния кодекс случаи, в които съдът постановява отнемане на имущество, не са достатъчни, той цитира статистика, че през 2010 г. това се е случило по 129 дела, като са били конфискувани над 800 000 лева, а през 2011 г. - по 27 производства, като са били отнети над 4 милиона лева.

При гласуването на финала  121 депутати подкрепиха законопроекта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 BBB

    0 0 Отговор
    Държавата няма пари и затова започва следващата 9-то септемврийска национализация на имуществото на редовия гражданин!!!!!
  • 2 ИЕИ

    0 0 Отговор
    Какво ли ще става с конфискуваните имущества? Вероятно, както след деветосептемрийската национализация, ще си ги преразпределят по между си. Нищо ново под слънцето, след още 20-30 или 40 години ще има нова реституция.