Last news in Fakti

5 Март, 2012 14:24 1 475 0

9 идеи за коренна промяна в Студентски град

  • сдс-
  • мсдс-
  • христо панчугов-
  • студентски град
9 идеи за коренна промяна в Студентски град - 1
Снимка: БГНЕС

Младежката организация на СДС поиска коренна промяна в Студентски град – от засилване на сигурността в общежитията до прилагане на сурови санкции за студентите, които нарушават обществения ред, и създаване на специално полицейско звено, което да пази реда на територията на кампуса.

Структурата излезе с 9 конкретни предложения и застана срещу идеята на управляващите да се централизира стопанисването на общежитията под шапката на МОМН.

Реакцията на младите сини бе провокирана от шокиращото убийство на 19-годишния Марио от миналата седмица, който намери смъртта си при пиянска свада в блока си, превърнало се в „основа за поредната порция популистки закани и мерки, които вероятно ще останат кухо обещание“.

„Любимият мотив на силния на деня „всичко да мине под мое ръководство” този път беше подета от образователния министър Сергей Игнатов. Без много да се замисля предложи да централизира управлението на всички общежития към собственото си ведомство“, заяви председателят на МСДС Христо Панчугов.

От партията отхвърлят централизацията на общежитията като мярка за решаване на множеството проблеми там, тъй като се опасяват, че това ще доведе до корупция.

Според младите в СДС същинският проблем в Студентски град се корени в това, че той не е разгледан като уникална територия в началото на промените, свързани с връщането на земята. Като резултат, днес на неговата територия се преплитат държавна, общинска и частна собственост.

 

Ето и мерките:
1.Вместо централизация на управлението на общежитията предлагаме координационен съвет на всички институции, ангажирани с проблема – университети, студентски съвети, община, министерство на образованието, полиция. Съветът трябва да изработи единни правила и ред за осъществяване на контрол в рамките на студентските общежития.

2.Да се създаде орган, който да осъществява контрол по прилагането на единните стандарти

3.Одит от страна на министерство на образованието на управлението на студентските общежития

4.Осигурявана на адекватна охрана

5.Освобождаване на студентските общежития от всички обекти, които осъществяват дейност, която не е присъща на академичните стандарти – това би лишило университетите от значителни приходи, които да реинвестират в общежитията, но е необходимо зло в името на сигурността и спокойствието на учащите.

6.Създаване на полицейско звено, което да е отговорно изцяло за реда в рамките на Студентски град, с превантивна цел. Към този момент 7-мо районно управление на МВР отговаря за Младост, Дървеница, Мусагеница, Витоша, Горубляне и т.н.

7.Поставяне на камери на ключови места, които да гарантират бърза реакция от страна на полицията.

8.Поставяне на домофони във всяка стая или паник бутони за връзка с охраната на общежитието.

9.Налагане на сериозни санкции на студенти, които са нарушили реда. Ако студентът откаже да плати глобата, да не получава стипендия и дори да не му се позволява да запише нов семестър. По тази точка е необходимо и определяне на орган във всеки университет, който да прилага наказанията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА