7 Март, 2012 07:30 4 818 0

Пурим – празникът на жребия

  • софия-
  • пурии-
  • празникът на жребия

На 7 март 2012 г. (четвъртък) от 18.00 ч. в Централната софийска синагога, ул. „Екзарх Йосиф” 16 еврейската общност ще отбележи празника Пурим – празникът на жребия, съобщиха от Шалом.

Това е най-веселият еврейски празник, отбелязва се на 14 и 15-ти Адар (февруари или март при високосна година). Пурим не е религиозен празник. Пур – означава жребии и затова е наричан и празник на жребия. Всички - деца и възрастни се маскират и пресъздават победата на Естер и Мордехай над злия Аман. Историята на празника е описана в пергаментов списък „Мегилат Естер”, който се чете в синагогата, като при всяко споменаване на името на злодея Аман, всички тропат с крака или въртят кречетала. Историята разказва, че царят на Персия Ахашверош (Артаксеркс – 426 г. пр.н.е) заточил гордата царица Вашти и се оженил за красивата еврейка Естер. Под влияние на Аман - царедворец и съветник на царя, била издадена заповед да се избият всички евреи в царството. След като всичко било приготвено, Аман хвърлил жребий (пур), за да определи точният ден за разправата. Жребият паднал на 14-тия ден на месец Адар. Царица Естер и чичо й Мордехай успели да предотвратят това злодеяние и спасили еврейския народ от гибел. Злият Аман бил наказан. На празничната трапеза се поднасят различни лакомства - ушите на Аман (триъгълни тестени сладки с пълнеж), масапан, бискочос ди алхашу, мавлач и др. Според традицията, правоверният евреин трябва да се напие до забрава така, че да не може да отличи злодея Аман от праведника Мордехай. В нощта на Пурим във всички еврейските общности по света се организират карнавали. По традицията на празника се разменят подаръци.
В България се е наложило и отбелязването на „Българският Пурим” – 10 март, Денят на спасението на българските евреи от лагерите на смъртта по време на Втората световна война. 
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА