Last news in Fakti

8 Март, 2012 16:55 1 342 1

Протест взе монополите на прицел

  • вмро-
  • дкевр-
  • ток-
  • вода-
  • монополи
Протест взе монополите на прицел - 1
Снимка: БГНЕС

Повече от 300 души се събраха пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в София в предупредителен протест. Техните искания бяха за мораториум върху цените на комуналните услуги, одържавяване на електроразпределителните дружества и разваляне на концесията на „Софийска вода“. Протестът беше организиран от ВМРО, заедно с граждански организации, и бе под надслов „Мъжки срещу монополите“.

Протестите ще продължат в други градове на страната и ще свършат с митинг в София, съобщиха по-късно от партията. Лидерът й Красимир Каракачанов критикува остро действията на шефа на ДКЕВР Ангел Семерджиев, тъй като подопечната му институция продължавала да обслужва интересите на монополистите.

Заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки обясни защо договорите с ЕРП-тата трябва да се развалят – понеже няма основания за вдигане на цената на тока, както те искат, защитавайки поскъпването с инфлацията и разходите за ремонт и инвестиции в мрежата.

Джамбазки напомни и за текущия проблем с увеличаването на „Синята зона“ в София, който според него е още една форма на ценови терор. Сред протестиращите имаше плакати „Ще ви насиним зоната!“. 

Демонстрантите носеха още плакати с надписи „Семерджиев, бъди мъж!“, „Стига грабеж!“, „ЧЕЗ, изЧЕЗни!“, „Топлофикация лъже!“, „Водата - в обществени ръце!“, „Ток, вода, лекарства, парно, сини зони... СПЕКУЛА“, „Синя зона”=грабеж!“ и др.

ВМРО започна и поредица от обжалвания пред Върховния административен съд (ВАС) на решенията за ДКЕВР за увеличаване на цената на водата за потребители в няколко града.

Начинанието е част от кампания с името „Водоснабдяването в обществени ръце”. Тя започна в София, където заместник-председателят на ВМРО поиска разваляне на концесията на „Софийска вода”, обжалва повишението на цената пред ВАС и подготвя местен референдум за връщане на водата на София в публично управление. 

Преди седмици подобни действия започна във Варна другият зам.-председател на ВМРО Костадин Костадинов. Джамбазки и Костадинов разкриха потресаващи данни за цели цигански квартали, които не плащат вода, а тя се калкулира в сметките на изрядните платци. Общо 76 000 лeва, например, дължат циганските семейства от 32 общински жилища в блок 23 в столичния „Люлин“. 

След поредното увеличение цената на водата в Хасково пък става 2,90 лв. за куб. метър вода. Анализът на данните на големите ВиК оператори – „Софийска вода” АД, ВиК – Варна, ВиК – Пловдив, ВиК – Бургас също показва, че цените са определяни и продължават да се формират в нарушение на закона, на действащата Наредба за регулиране на цените на ВиК услугите и в нарушение на решенията на ДКЕВР за бизнес плановете на дружествата.

Преди година ВМРО събра 3 хиляди души протест срещу монополите и бездействието на държавата. Протестите продължиха в различни градове на страната. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 високи цени

    0 0 Отговор
    МАФИЯТА СИ ИМА ДЪРЖАВА .. казва се ...