Last news in Fakti

26 Април, 2012 11:28 12 164 24

Наш военен самолет се разби в Пловдивско

  • миг 29-
  • катастрофа-
  • военен самолет-
  • разбит

Няма пострадали, съобщиха от военното министерство

Военен самолет МиГ-29 е паднал в река в района на село Голям Чардак, Пловдивско. Двамата пилоти са катапултирали.

Пожар на борда е причина за инцидента с военния самолет МиГ-29.

Според очевидци самолетът е паднал близо до къщите в близките ниви, където е бил насочен от пилотите.

МиГ-29 е летял странно и селяните хукнали да видят къде се е разбил самолета. Инцидентът е станал между 10-10.30 часа.

На място са екипи на полицията, военни, 4 пожарни и спешна помощ.

Полетът е бил рутинен, заявиха за Факти.бг пожелали анонимност източници от военното ведомство.

 

Състоянието на двамата пилоти е добро, каза министърът на отбраната Аню Ангелов на мястото на инцидента със самолет МиГ 29, съобщиха от МО.

Веднага след инцидента пилотите бяха настанени във Военна болница – Пловдив. Няма опасност за живота им. Майор Дойчинов и капитан Методиев са получили травми в областта на гръбначния стълб, характерни при катапултиране. По-късно днес те ще бъдат посетени в болницата от министъра на отбраната.

Министър Ангелов заяви, че реакцията на двамата пилоти е била много бърза и адекватна, тъй като са успели да насочат самолета извън населените места. Не са допуснати разрушения или жертви. Професията на военнослужещите е рискова, заяви Аню Ангелов, но българските военнослужещи доказват, че в критични ситуации действат професионално и отговорно.

Вече работи комисия за разследване на причините за инцидента, в която участват представители на Военновъздушните сили и Военна полиция.

Авиобаза Граф Игнатиево е домакин на съвместна летателна тренировка "Тракийска звезда" с 31-во авиокрило от състава на американските Военновъздушни сили, базирано в Авиано, Италия в периода 17 април - 11 май 2012 година.

В полетите ще вземат участие самолети МиГ-29, МиГ-21, Су-25, Спартан С - 27J и американски изтребители F-16, блок 40. Директор на съвместните полети е бригаден генерал Румен Радев, заместник-командир на ВВС.

Това е най-мащабното за авиобаза Граф Игнатиево чуждестранно пребазиране на оборудване, имущество и личен състав.

 

От Министерството на отбраната по-късно изпратиха следното съобщение:

Днес, 26 април,  в 10.35 ч., при излитане за изпълнение на летателна задача на борда на учебно-боен самолет МиГ- 29, възниква пожар. По указание на ръководителя на полети, пилотите насочват самолета в безопасно направление и катапултират успешно на 1,5 км. източно от с. Голям Чардак.

Екипажът на изтребителя майор Илия Дойчинов и капитан Петър Методиев са в добро здравословно състояние, без увреждания.  Няма и пострадали цивилни граждани в района на инцидента. Районът е обезопасен. Незабавно на мястото са изпратени екипи на спешна помощ, на пожарната и на Военна полиция.

Води се разследване за причините за инцидента.

Всички планирани полети са отменени. Насроченият за утре ВИП ден на съвместната българо-американска тренировка „Тракийска звезда- 2012 г.” е отменен.

Министърът на отбраната Аню Ангелов пътува към мястото на инцидента, съобщиха от военното ведомство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СМЯХ И ШОУ

    5 1 Отговор
    ПРЕДАДОХМЕ ПОСЛЕДНАТА СИ ПОДВОДНИЦА ЗА СКРАП ОСТАНА НИ ЕДИН „КОРАБ" КОЙТО Е ПО СТАР И ОТ БИБЛИЯТА (даже го бяха пратили на мисия насред Средиземно море – добре че не потъна сам !!!!!!) А СЕГА ДА НЕБИ ДА ИЗГУБИХМЕ И ПОСЛЕДНИЯ НИ САМОЛЕТ ... ? ЛЕЛЕ ЛЕЛЕ КАКВА ДЪРЖАВА СМЕ САМО ... ЖИВА ПАРОДИЯ !!!
  • 2 xaxa

    1 0 Отговор
    бг военно имашели хахаха
  • 3 georgi

    4 0 Отговор
    От два самолета - сега с един. Но от към брой персонал сме с хиляди... БГ армия велика - верен страж на родината и ЕС......
  • 4 тх

    4 1 Отговор
    Е вие какво искате, на 2 педи земя да има стотици самолети на въоръжение ли. Да се дават пари за такива неща си е чисто разхищение за най-бедна страна в Европа. А ако някой ни нападне единственто което може да се промени е, че няма да робуваме на нашите богаташи, а на чужди което няма разлика по тирания.
  • 5 Цветан Цветанов

    2 0 Отговор
    Днес е 26.04.2012
  • 6 бай петър

    2 0 Отговор
    на самолета м..ната му , важното е че момчетата са живи и здрави .
  • 7 krasi

    1 0 Отговор
    Жалко за бедната ни държава да ни падне най-добрият самолет то като се лети така малко те забравят и как се лети ех жалко многобалко
  • 8 injenra

    0 0 Отговор
    Dobre che pilotite sa jivi i zdravi i sa saumeli da nasochat samoleta nastrani ot horata za da niama jertvi koi kakvoto iska da piche protiv armiata tezi momcheta sa si varsheli rabotata i niama kak da gi darji niakoi otgovorni za vazniknali mechanichni technicheski povredi Pojelavam im barzo ozdraviavane i da sa pak v skoro vreme na linia:)
  • 9 Господ

    2 0 Отговор
    И последния Миг-29 падна в боя с "Кризата" сигурно жълтата лампа на горивото е светнала и то другото се знае
  • 10 !!!!!!!

    1 1 Отговор
    От българи да става пилоти хахахахаха егати комедията бързо да правите кебабчета
  • 11 740D

    0 0 Отговор
    Единият от двата ни МиГ-а 29 завърши безславно. Но все пак имаме още един. Него по-добре изобщо да не го вдигат във въздуха без война, че е останем без авиация
  • 12 Слави88

    1 0 Отговор
    Мн. ме кефите. Коментирате без да знаете Какво, как, защо е станало. Мн. моля хората които не са запознати с техниката въобще да не пишат, излагате се. + това 1 гост се изказа 'от бългири пилоти не става' напротив, наще пилоти се представят мн. достойно с другите си колеги от други държави.
  • 13 Ботев Пд

    1 0 Отговор
    Важното е, че няма жертви! М..ната му на самолета. Дано Господ пази нашите пилоти, щото е ясно, че държавата няма да ги опази.
  • 14 Гагарин

    0 0 Отговор
    Аре стига бе аз не знаех,че сме имали самолети.Че и два били.Жалко наистина.@11 е прав в никакъв случай не бива да вдигаме и другия за щото после ако и той падне ще кажат,че България не може да вдига самолета.
  • 15 командир

    0 0 Отговор
    Защо пишите разни глупости след като несте на ясно, самолетите МиГ -29 са 16-1 вече в база Граф Игнатиево.
  • 16 740D

    0 0 Отговор
    "Само с 5 годни за полети изтребителя МиГ 29 остават българските ВВС след днешната катастрофа в Пловдивско. В щата на авиобазата "Граф Игнатиево" се водят 20 "МиГ-29". От тях обаче летят само 6. Другите са с изтекъл ресурс на двигатели, други чакат ремонт по най-различни причини. Цената на един МиГ 29 в зависимост от модификацията и оборудването е около 30 милиона долара, един летателен час във въздуха струва около 20 000 лв."
  • 17 nik

    1 0 Отговор
    всичко което пишете до тук в повечето случаи са глупости.тези от тв също дрънкат глупости.основното което е например подготовката на техническия състав никой не го споменава .нивото на контрол вече е различно а старото както винаги се оказва или кумунистическо или някакво много вредно според новите виждания. инжинерите ни с малки изключения са на диплома а не по призвание и т.н. тези неща са важни а не колко самолета имаме и дали летците ни са кадърни. да кадърни са но и те живеят тук и им е мноооого трудно.проблема се нарича политика а до тук тя е политика основно на унищожаване а не ана изграждане. а самолетите и пилотите ви уверявам че наистина са добри.
  • 18 Петър

    1 0 Отговор
    Първо бих искал да благодаря на Цветан Цветанов (поне с такова име се е вписал тук), че имА силите да го напише !
    Браво момче, да днес наистина е вече 21-ви век, април месец 26-то число ...и е просто СРАМОТА да имаме 16, пардон 15 самолета...

    Второ, бих искал да отговоря на оногова "ТХ", който се е изказал един пост по-долу от Цветан. Слушай какво - да вземеш да прочетеш малко какво става (например) в Израел !!! Че и ония са 7 млн. души, ама харчат по 10-15 млрд $ годишно за въоражаване и ПРЕвъоражаване ! Имат 2000 (!) бойни самолета и над 80 ядрени глави !

    А ти - допренесе ли за появата на ПОНЕ един самолет ? М ?
    Или смяташ че Израел е по-велика от България ? Че се е пръкнала преди 50-тина години заради някаква йезуитска върхушка и на мястото на Палестина, изграждат новия Вавиол ?...ПОЛЗВАЙКИ САЩ КАТО МАША ? Това ли да наричаме "велико" ? Това ли е повече от 2 педи земя ? И какво общо има тук ПЛОЩТА ???
    В час ли си въобще какви ги говориш ?

    И последно, но не на последно място:
    "Майор Дойчинов и капитан Методиев са получили травми в областта на гръбначния стълб, характерни при катапултиране..."

    МОЛЯ ??? Откога това е ХАРАКТЕРНО ??? Що за самолети и технологии са това ? Боже Господи - това беше преди 40 години !
    Вече сме.... :( Колко е прав Цветан.

    Това "характерно" ако го чуе някой от US, ще падне да се смее...
    Маса филми сме изгледали как пилоти след катапултиране (даже има заснети случаи на авио-шоута), просто се приземяват и си става и ходят и... НИЩО ! Ни травми, ни болежки - НИЩИЧКО БЕ !
  • 19 служил на летище

    0 1 Отговор
    Петре, това е едната логика, другата е: докато в България има и едно гладно дете, не виждам смисъл от милиярдите давани за издръжка на армията.Ако се направи статистика през последните 22 г. колко хора са си заминали от недоимане, армията дали е спасила толкова.Не си мислете, че ако срещу нас има нападение армията ще направи нещо. За справка : Ирак, Либия. Много богати държави, смазани за отрицателно време. Да не дава ГОСПОД. Затова по - добре да се влага в образование и здравеопазване.
  • 20 forever soldier

    1 0 Отговор
    ----Мигът е страхотен самолет ! Не трябваше да го загубим така нескопосано! Е важно е ,че БГ.полотите са живи и с леки наранявания! Все пак не трябваше да губим изтребителя.....!
  • 21 Андрей Кръстев

    0 0 Отговор
    nqkoi pak ne e si svarshil rabotata
  • 22 Андрей Кръстев

    0 0 Отговор
    nqkoi pak ne e si svarshil rabotata
  • 23 Радо

    0 0 Отговор
    Нямаме подводница нарязахме я същата съдба ще последва кораба "Дръзки" който беше единствен сега и авиацията е на път. Най добре да затворим всички военни поделения ако ще я караме на "Калашници"
  • 24 2222

    0 0 Отговор
    хора мисля че това е атака на друга страна , това застрашава националната ни сигурност мисля че властите крият истината