Last news in Fakti

6 Май, 2012 12:29 4 729 2

Празник на Българската армия

  • гергьовден-
  • армия-
  • празник
Празник на Българската армия - 1
Снимки: БГНЕС

Хиляди жители на София бяха свидетели на военният парад по повод 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия, преминал през центъра на столицата.

Знеполският епископ Йоан даде начало на тържествата. Той освети бойните знамена и произнесе молитва за успех на народа. Политици поднесоха венци на паметника на Незнайния воин.

Президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев прие военния парад на представителните части на Българската армия.  Президентът се поклони пред националното знаме, обходи строя и поздрави по отделно блоковете от представителите на Българската армия, предаде БГНЕС.

Президентът Плевнелиев днес за първи път прие военния парад от началото на мандата му като държавен глава.

В седем представителни блока преминаха военнослужещите от Военна академия "Г.С. Раковски", Националната гвардейска част, участниците в мисии и операции по поддържане на мира, военнослужещите от Сухопътни войски, Военновъздушните, Военноморските сили и Съвместното командване на силите. В парада участваха и знаменен взвод на Националната гвардейска част със Знамената-Светини, както и Гвардейският представителен духов оркестър.

Парадът бе открит от Военновъздушните сили с един вертолет "Ми – 17", носещ националния флаг на Република България, ескортиран от два вертолета "Кугар" от авиобаза "Крумово". Командващ парада бе командирът на Сухопътните войски – генерал-майор Стефан Василев. В парада участваха над 500 военнослужещи от Българската армия.

За първи път от много години парадът в София за Деня на храбростта и празник на Българската армия премина от Централния военен клуб в посока президентството. Военният парад беше строеви и без показ на военна техника. В него участваха единствено три вертолета.

Парадът бе открит от вертолет Ми-17, носещ националното знаме, ескортиран от два вертолета "Кугър".

Днес на 6 май, отдавайки почит на Св. Великомъченик Георги Победоносец празнуваме отново тържествено Деня на храбростта и празника на Българската армия. Вълнувам се, че за пръв път заставам пред стегнатия строй на военния парад.

Това каза президентът Росен Плевнелиев в словото си по повод Деня на храбростта и празника на Българската армия, предаде БГНЕС.

На този светъл празник всички се прекланяме пред нашите предци, защитили правото на българския народ за национално самоопределение, обединение, и развитие. Свеждаме глави в знак на дълбока признателност към хилядите воини, които записаха безброй победоносни битки по бойните полета. В този ден трябва да си спомняме как блестящо бе защитен достойният акт на българите, при Драгоман, Видин, Сливница, Гургулят, заяви Плевнелиев.

Българската войска е завоювала неувяхваща бойна слава. Последният период на Втората Световна война с победите си Българската армия даде важен принос за победата на антихитлеристката коалиция. Свеждаме глави пред знамената на българската бойна слава, за да се поклоним пред хилядите наши сънародници, жертвали живота и свободата си за обединението на България. Да отдадем заслужена почит и на онези български воини, които, защитавайки името и честта на родината в мисии зад граница, дадоха здравето и дори и живота си, допълни президентът. Той посочи, че хилядите войнишки паметници, поддържани с труда на българското общество изразяват нашата почит към храбрите български воини.

"Не сме забравили и паметниците, които се намират на територията на други държави. Нашият народ обича армията си. Това се дължи на доблестния труд всеки ден, който полагат днешните български военнослужещи. Те помагат за стихийни бедствия, авари и катастрофи. Военнослужещите са готови незабавно да се притекат на помощ на населението. Основен приоритет на въоръжените сили си остава защитата на суверенитета и териториалната цялост на Република България", подчерта Плевнелиев. Той каза, че чрез участие в различни мисии, въоръжените ни сили дават своя активен принос за отбраната и подкрепата на международния мир и сигурност. "Българските военнослужещи храбро и с чест изпълняват своите задължения на три континента. От все сърце благодарим на тези български мъже и жени в униформа за показания професионализъм, твърдост и всеотдайност, с които издигат авторитета на България по света. На този ден потвърждаваме, че нашите въоръжени сили и Българската армия изпълняват задачите си въпреки трудностите. Вековната връзка между народ и армия е здрава и устойчива.

Най-сърдечно ви приветствам с празника. Пожелавам ви много здраве, бодрост, трайни успехи и желязна твърдост при изпълнението на отговорните мисии и по гарантирането на националната ни сигурност. На добър час!", завърши словото си държавният глава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Люси

    0 0 Отговор
    нашата армия за това си я храним цяла година за едничкото им маршируване ПОСМЕШИЩЕ от тях друго не става
  • 2 ефир

    0 0 Отговор
    м-да, цялата ни военна НеМощ беше показана...дори "ура-ааа" звучеше като потъване в кладенец ...