Last news in Fakti

17 Май, 2012 14:43 1 073 0

Кашъмов: Няма санкционирани за нарушаване достъпа до информация

  • александър кашъмов-
  • информация-
  • достъп
Кашъмов: Няма санкционирани за нарушаване достъпа до информация - 1
Снимка: БГНЕС

Липсва институция, която да контролира прилагането на Закона за обществен достъп до информация, заяви Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на фондация Програма Достъп до Информация (ПДИ).

Днес беше представен годишният доклад на ПДИ за състоянието на достъпа до информация в страната за 2011 година. Сред основните препоръки на фондацията е българското правителство да ратифицира Конвенцията за достъп до официалните документи на Съвета на Европа.

Това, което четем от правителствените доклади показва, че няма санкционирани служители за неспазване на нормите на Закон за достъп до информация (ЗДОИ). Инспектората на МТСП отказа да поеме функцията си, главният инспекторат към МС няма правомощия в тази длъжност. Оставаме с впечатлението, че липсва способност в изпълнителната власт тя да накара един служител да спазва решение за достъп до информация, каза още Кашъмов. Той изрази и критики заради това, че е много малък процентът на публикуване на основни договори, не се въвежда и информация, свързана с обществените поръчки. Да се публикува цялата информация за нормативни актове е още една от препоръките на ПДИ.

Изискване за електронни подписи за електронни заявления е напълно недопустимо. В сравнение с тези практики в Европа, ние, у нас пребиваваме в едно Средновековие, обобщи юристът. Липсва разграничение и разбиране за разликата от информация и лични данни. Заявителите и администрацията не може да са в процес на постоянна война, трябва да се съобразява и съдебната практика при обществен интерес, каза още Кашъмов.

Направеното от изпълнителния директор на ПДИ Гергана Жулева обобщение сочи, че трябва да се определи ясен орган за контролиране на спазване на ЗДОИ. Това, което се случва в институциите, показва, че няма никакъв вътрешен контрол и унификация, за да се подобрят нещата трябва да има натиск. Българското правителство се присъедини към глобалната инициатива за отворено управление. Определящо за ефективността на инициативата ще е включването на гражданското наблюдение, каза още Жулева.

257 са практиките по неспазване на институциите по ЗДОИ, а случаите, свързани с нарушение на личните данни – 47, тези данни бяха представени от Дарина Палова от ПДИ. Най-много са случаите на търсене на информация, най-често се търси от централните органи на изпълнителната власт (123) и общински структури (100). Отбелязана е практиката на предоставяне на информация от традиционно затворени институции. Такива случаи има в Софийска градска прокуратура и Министерството на финансите. Според Палова има добри практики и за публикуването на информация в интернет, отбелязва БГНЕС.

Въпросите, отнасящи се до защитата на лични данни, бяха коментирани от Фани Давидова от ПДИ. Тази година проблемите със защитата на личните данни са минали на друго ниво. Миналата година коментирахме правото на личните данни при видеозаснемане на публични места. Тази година по-често става въпрос за случаи с видеозаснемане със скрити камери. Коментирано е и допитването на Google за снимането за системата Google Maps, каза още Давидова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА