Last news in Fakti

23 Май, 2012 10:08 889 0

Четвърто издание на Дунавската експедиция на WWF

  • wwf-
  • дунавска експедиция-
  • дунав

На 25 май стартира четвъртото издание на българо-румънската научна експедиция по крайбрежието на река Дунав, която се провежда от международната природозащитна организация WWF.

Целта на експедицията е да бъде извършено наблюдение на застрашените птичи колонии, които обитават влажните зони край реката. Специален фокус и тази година ще бъдат колониите на малкия корморан и белооката потапница, съобщиха от екоорганизацията.

Експедицията ще се проведе на два етапа – от 25 до 30 май и от 13 до 18 юни. В нея традиционно освен експерти от българския и румънския клон на WWF, участват и представители на Румънското орнитологично дружество, Българското дружество за защита на птиците, БАН и Природен парк Персина.

Майското издание на експедицията започва от Видин и река Тимок. Оттам ще бъде извършено наблюдение на птичите колонии по островите в региона. После участниците ще достигнат природен парк Персина и ще приключат работата си на островите срещу резервата Сребърна. Както и миналата година, проучванията ще се извършват от три екипа: едни воден и два сухоземни, които ще обиколят всички български и румънски влажни зони по островите и бреговете на река Дунав.

Миналогодишната експедиция отчете най-ниското ниво на броя на птиците от 2006 г. досега. Тогава причината беше сушата и намаленото ниво на река Дунав, които засегнаха най-силно популациите на гривестата, нощната и малката бяла чапла. Тази година се очакват положителни изненади по отношение възстановяването числеността на гнездящите птици.

Опазването на Дунав и възстановяването на екосистемите й е във фокуса на работата на WWF близо две десетилетия. Сред основните дейности на огранизацията е разработването и прилагането на схеми за опазване на биологичното разнообразие чрез устойчиво управление на природните ресурси.

Българският участък на река Дунав все още е сред най-незасегнатите от човешка дейност. Въпреки изключителната си важност по отношение на биоразнообразието и развитието на целия регион, през последните години той остава недооценен. През ХХ век са унищожени близо 80% от природните местообитания и рибните ресурси в района.

WWF насочва своите усилия и върху въвеждането на устойчиво корабоплаване по реката. Организацията предлага икономически изгодни решения, за да се пригодят  корабите към реката, а не реката към корабите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА