Last news in Fakti

30 Май, 2012 15:59 997 0

Искат спиране на компенсациите за АЕЦ Козлодуй

  • аец козлодуй-
  • компенсации-
  • мариан-жан маринеску-
  • румъния-
  • ивайло калфин-
  • владимир уручев
Искат спиране на компенсациите за АЕЦ Козлодуй - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Румънският евродепутат Мариан-Жан Маринеску е предложил след 2020 година да отпаднат европейските средства за спрените блокове на АЕЦ „Козлодуй“. Това е същината на доклад, представен от Маринеску в Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент.

От сайта на институцията става ясно, че гласуването е отложено за началото на май поради спорове, като вече са внесени 172 редакционни поправки.

Маринеску предлага също европейската финансова помощ за извеждане от експлоатация на ядрените реактори в България (от 1 до 4 реактор на АЕЦ „Козлодуй“) да подлежи на „предварителни условия“. Същата новост той адресира и до Литва и Словакия, също обект на доклада му.

„Съюзът пое ангажимент да допринесе финансово за извеждането от експлоатация на трите засегнати атомни електроцентрали, без да посочи ясно общия размер на сумите, които ще бъдат разпределени“, пише Маринеску.

Евродепутатът от Европейската народна партия (ЕНП) е основал предложението си върху одит на Европейската сметна палата за управлението на европейските средства, отпуснати на България, Литва и Словакия през 2011 г. Става дума за обезщетения по отношение на спирането на четири блока на АЕЦ „Козлодуй“ у нас, блок 1 и блок 2 на АЕЦ „Бохунице V1“ и блок 1 и блок 2 на АЕЦ „Игналина“, което бе предпоставка за присъединяването ни.

Румънецът изразява съмнения, че трите държави пилеят средствата за други нужди, бавят спирането на реакторите и биха могли в бъдеще отново да ги пуснат, въпреки ниските им стандарти за безопасност.

"Докладът е пристрастен и отива отвъд прерогативите на Сметната палата и на европейските процедури", коментира в блога си евродепутатът Ивайло Калфин (ПЕС), който е член на комисията.

Маринеску счита за „недопустимо, че повече от десет години след началото на финансирането на извеждането от експлоатация нито една от трите атомни електроцентрали не е в необратимо състояние на експлоатация“.

Калфин е автор на 28 поправки в проекта, свързани с отхвърляне на твърденията, че България няма планове и разчети за демонтажа на реакторите, харчи европейските средства не по предназначение и че недостигащите й за извеждане от експлоатация на реакторите пари (около 850 млн. евро), трябва да си набави за сметка на структурните фондове.

Другият наш депутат, внесъл поправки към доклада, е Владимир Уручев.

"От този доклад не произтича директна опасност от загуба на средства, но се създават негативни настроения", добави Калфин.

България планира да приключи техническото демонтиране на блоковете през 2030 г. В момента по договореност с Европейската комисия, тя използва европейските средства за извеждане от експлоатация (60%) и за модернизиране и подобряване ефективността на енергийната си система (40%). До момента ЕС е предоставил на страната ни компенсации в размер на 850 млн. евро. Според разчетите на икономическото министерство ще са ни нужни 1,86 млрд. евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА