Last news in Fakti

15 Юни, 2012 19:51 26 975 51

Всеки българин с чип в средата на 2013 г.

  • евросредства-
  • опак-
  • българин-
  • чип-
  • моника димитрова-
  • валери борисов-
  • лилия борисова

Започва работа по изграждане на система за електронното идентифициране на българския гражданин. Това съобщи Валери Борисов, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията и секретар на Съвета за административна реформа по време на Десетото заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Административен капацитет” /ОПАК/.  Идентификацията ще е по желание на българина.

На картата с чипа още бъдат генерирани трите имена и ЕГН. Картата се криптира и се получават някакво числа от 10 цифри, така че по обратен път недоброжелатели да не могат да извлекат какво стои зад този код.
С чипа при достъп до компютър може да се получи по всяко време достъп до  административна услуга по електронен път. Идентифицирате се пред съответната администрацията и това е достатъчно. Днес как става идентифицирането у нас – примерно искате някаква услуга от община или агенция и те ви казват дайте си личната карта, този процес се измества от картата с чипа, която се пъха в карточетеца.

Добавянето в картата  на електронен подпис ще е по желание.
„Има идея да се добавя и здравната информация, която ще дава съответната карта, но тепърва с колегите от Министерство на здравеопазването трябва да уточняваме дали ще е задължително, както и каква част от здравната информация ще се качва на този електронен носител”, поясни заместник-министър Борисов.

Проектът е предвиден засега да действа само в рамките на България, така нареченото трансбордер идентифициране е дебат, който тече в ЕС.
„Миналата седмица бях на съвет на министрите и това не е решен проблем на европейско ниво. В момента какво се случва, има двустранни споразумения с признаване на електронната идентификация. Например между Естония и Португалия, седнали са и са се разбрали при какви условия да ползват електронната идентификация, но това е частичен подход. Генералният подход е на европейско ниво да бъде разрешен проблемът, което до края на годината ще стане факт, според колегите от Брюксел”, заяви Борисов.

Ние в това отношение също сме малко изостанали. Примерът, който се дава е Естония.
„Естония е хубав пример, но пък те са направили известен компромис със сигурността при идентификацията. Другият пример е Германия, която е в другата крайност – те робуват на върховата сигурност, усложняват се излишно, според нас, системи, и за това  повече средства са необходими. Нашият проект ще е нещо междинно”, заяви Борисов .

До края на юли тази година теоретично трябва да приключи избора на фирма – изпълнител, а цялостният проект, ако няма обжалване, да бъде факт в средата на 2013 година, смята Борисов.

Амбициите за електронното правителство

У нас министрите също ходят без бумаги и тефтери, има такава система за провеждане на електронни заседания на Министерски съвет, и вече заседанията са безхартиени, похвали се Борисов.
„Моите амбиции са скромни, животът на всички нас да стане по-лесен, ако може да комуникираме по-малко лице в лице с администрацията, още по-добре, ако може администрацията да не изисква от нас данни, с които вече разполага, още по-добре, ако мога да си платя задълженията към държавата по електронен път, още по-добре, ако мога да се кача в градския транспорт с предплатена карта, на която са моите билети, още по-добре”, заяви Борисов.

За следващия програмен период нашите амбиции са хората от малките общини да станат част от дигиталното общество. Без да има тръбата, по която да тече вода, хората ще останат на това ниво, в момента, в който изградим дигиталните магистрали до малките населени места, кръгозорът им се отваря, смята той.

Зам.-министърът представи идеите за електронното управление, като развитието му се финансира по ОПАК. Проектът за развитие на електронната администрация включва 5 основни дейности, които трябва да дадат първите си резултати още през декември тази година. За развитието на електронното управление и интернет страната ни планира да поиска от Брюксел 4,1 млрд. лв. за следващия програмен период.

Борисов изрази задоволството си от избор на изпълнители за е- правителството, като подчерта, че това са утвърдени български компании. Според него това е и първият проект от такъв мащаб – 18 милиона лева, който не е обжалван.

В информационните комуникационни технологии за периода 2014 – 2020 година се предвижда широколентов достъп до интернет и в слабо населените места, за което са необходими значителни средства от 2 250 000 000 лева, за които България ще убеждава ЕК.
Широколентовият достъп ще бъде по програма  Регионално развитие.

Когато си  говорим за следващия програмен период на нас ни трябват пари за подновяване на инфраструктурата, каза Борисов.
По ОПАК ще бъдат така наречените меки мерки – електронни услуги, трансформация на администрацията и т.н.

Лилия Борисова, председател на Съвета по административна реформа, съобщи, че до края на тази година ще стане факт комплексната административна услуга. В комплексната административна услуга влизат 10 от над 200 услуги, свързани с малкия и среден бизнес.
Това, което Министерство на транспорта ще направи, за да улесни колегите от Министерски съвет, както и всички останали администрации, е чрез връзката на националните регистри комплексните услуги да могат да използват тази връзка и да получават данните, които са необходими за предоставяне на комплексната услуга по електронен път, което ще става по-бързо и по-удобно, каза заместник-министърът на транспорта Борисов.

Секретарят на съвета по административната реформа Лилия Борисова съобщи, че предстои въвеждането на нов модел за заплащане при висшите служители в държавната администрация, като целта е заплатите на премиера, президента и председателя на Народното събрание да са най-високи заради големите отговорности.

Милена Милева координатор на проекта на „Ефективност, отчетност и координация в съдебната система” акцентира и върху създадената  възможност за осъществяване на видео конферентни връзки в съда, както трансгранични, така и между отделните институции и вещи лица. В тях няма ограничение за участие на лицата, могат да бъдат представяни и документи, за да се запознават отделните страни по процеса. По проекта се предвижда такива конферентни връзки да се осъществяват от апелативните съдилища.

Моника Димитрова, директор на дирекция и ръководител на Управляващия орган на ОПАК заяви пред журналисти, че от януари до юни тази година са договорени 50 милиона лева по 59 договора , което е повече от договорените плащания през 2011 година. Има решение да бъдат отворени две процедури по подприоритет 2.2 „Компетентна и ефективна държавна администрация”, една за централните и областните администрации и втора – за общинските администрации. С това до края на годината ще бъдат обявени още 7 процедури за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по програмата.
Представителят на ЕК Филип Хат, началник на отдел „Румъния, България, Малта” в главна дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване” на ЕК, който присъства на форума, е подчертал, че това е изключително важна стъпка.
Пример за добри практики в административните проекти са общините Баните, Шумен, Ихтиман, Бобов дол, каза още Димитрова.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шуробаджанак

    1 1 Отговор
    хората в европа отдавна са го направили а ние сега откриваме топлата вода
  • 2 Casper

    5 0 Отговор
    В нормална държава чипът е в личната карта!
    И няма талон покрай шофьорската книжка! И шофьорска книжка няма! Пак топлата вода ще откриват... Нова карта, за да има още една "обществена поръчка" и едно "усвояване на средства", и едно "усвояване" на комисионни. Буахахахаха!
  • 3 1986

    2 0 Отговор
    до номер 2: да
  • 4 aha

    3 0 Отговор
    Ужас!Хора осъзнайте се!Както е тръгнало след време ще ни имплантират и чипове!We are human beings got damn it!
  • 5 Mondo

    2 0 Отговор
    Ненормална работа !!
  • 6 anonimous

    3 0 Отговор
    Гледали ли сте ZEITGEIST
    На прав път сме...скоро ще ни имплантират и чипчета с команди:
    - плащай
    - гласувай
    - мълчи
    - работи
    и т.н.
  • 7 истината

    4 0 Отговор
    Тея хептем взеха хората за малоумни,да си ги маркират като добитък и да си ги следят по всяко време!
    Това ще е черешката на тортата,пастиря Б.Б да си подкаря послушните овци по неговата тояга!
  • 8 nov red

    2 0 Отговор
    Четете Библията. Ще разберете какво идва!
  • 9 Пешо Дългия

    2 1 Отговор
    666-числото на Антихриста...
  • 10 Владимир Василев

    0 0 Отговор
    Тва е стара практика в Европа, поне със здравните карти, не се боите не е опасно
  • 11 кик

    2 0 Отговор
    започва се..........войните ве4е ще се водят кои да управлява робите тоест нас
  • 12 бюрократ

    2 0 Отговор
    Усвояване, усвояване - присвояване.

    Талибойко с една карта ще го дават едновременно по всички радия и телевизии, даже и по вестниците.
    Искам да го видя как се качва на трамвая за Банкя.

    Това е-ПАРА-зителство се дъвчи у нас от повече от 10 години и нищо не е направено. Само се вади темата ако няма каква друга г;упост да се каже.
    Талибоико, спеца по е-ПАРА-зителство оцени къде е добе и къде е зле...
    най-зле е в Германия,
    Най-'убо у Банкя... там даже и газостанция няма, но за смета на това пазара е най-скъп ;)

    'Ората са си направили улеснения - карти-марти и т.н.
    а тук трябва да нося 10 кг документи за да карам няква каруца по междуселски път, наречен маги.рала, за кефа на някви тюфлеци с шапки.
    А не дай си боже да трябва да ходиш да се кланяш на някое ГИШЕНЦЕ /НАП, НОЙ, КАТ, община и прочие/ тогава хартийте стават 100 кг. щото ГЕШЕКТАРЯ може да му текне да ти иска и кръв и урина.

    последно за една пратка, ходих, писах и се подписвах цяла седмица - колко платих не питай - колкото ако бях вкарал 20 кораба с контейнери.
    Радостен съм да съм "обслужен" БГ гражданин.

  • 13 mentra

    2 0 Отговор
    На всеки българин в задника ЧИП,за цигани не важи.
  • 14 Киро Киров

    4 0 Отговор
    тия чипове да си ги навират в едно мноого тъмно място, аз не желая да бъда следен, защото това се задава във щатите вече ги имплантират подкожно чиповете(по желание)

    АЗ НЕ СЪМ ДОБИТЪК!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 15 стоян

    3 0 Отговор
    никога няма да позволя да ми сложат чип нито на мене нито на семейството ми това е договор с дявола за отиване в ада
  • 16 кик

    2 0 Отговор
    абе вие казвате че нема да позволите да ви сложат чип пък си купувате скъпи телефони 4е и пари давате и се фукате и кефите...........илюминантите луди ви правят хихихих
  • 17 4x4

    2 0 Отговор
    В момента света се преустройва така, че обикновените хора да стават по-глупави, защото по глупавите се контролират по-лесно..............гледайте "Духът на времето" (Zeitgeist) и ще разберете много тайни за света в който живеем.
  • 18 zсссс

    2 0 Отговор
    Може също да напишете в youtube КРАЯТ НА ИГРАТА - План за световно поробване !
  • 19 Uther

    2 0 Отговор
    НИКОГА! Стига и картотекирането с "ЕГН-та" като предмети. ГРУБО ПОСЕГАТЕЛСТВО ВЪРХУ ЛИЧНИЯ ЖИВОТ!
  • 20 СВОБОДЕН ЧОВЕК

    2 0 Отговор
    Не съм робор и не искам чип, не съм в биг брадър и не желая не всеки ъгъл да ме снимат камери. Имам собствено мислене и воля и имам пълното право да откажа каквото и да е наложено нещо от правителството - аз съм човек, не стока в серийно производство. Такива които защитават чипове и камери са хора, имунизирани срещу факти, които и да им кажеп истината, пак не я разбират. Това ваъщност е промит мозък - имунизиран срещу факти и като се добави и самозван пазител на статуквото си е 101% промит мозък. който иска чип не знае какво е свобода, поробени умове. Никога няма да си сложа чип, това е равносилно на това да си продадеш душата. Айде сега продължавайте да пишеш какво било 'на запад'
  • 21 voodoo

    0 0 Отговор
    ние тук да не сме роботи ве оставете ни да си живеем живота постоянно ли ще ни следите сложете си чиповете.........
  • 22 Петърс

    0 0 Отговор
    Съжалявам, но това е просто ПОДСЪДИМО !
    Всеки си прави каквото си иска от тез т.нар. правителства !...поне последните няколко са абсолютно ВРЕДНИ !

    ЗА ТАКОВА ЕДНО ДЕЙСТВИЕ, НАЗАБАВНО и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО >>>ТРЯБВА ДА ИМА Р.Е.Ф.Е.Р.Е.Н.Д.У.М. !!!

    Кога последно се допитахте до НАРОДА бе... !
    Разпродадохте Държавата, спрятхе ел. мощностите, спряхте производствата... сега искате и да ни превърнете в РОБОТИ ?

    ИД..ТИ ЛИ СТЕ ВИЕ ВСИЧКИ ТАМ БЕ ?

    РЕФЕРЕНДУМ !!!
    РЕФЕРЕНДУМ !!!
    РЕФЕРЕНДУМ !!!
  • 23 кик

    0 0 Отговор
    одеве тичам на стадиона и се замислих за това с чипа и се сетих за ония в китай дето си дават бъбрека само и само да се сдобие с новия хай фон........даваш си орган само и само да ти сложат чип, ето до къде може да стигне човешкото малоумие...........
  • 24 неутрален

    0 0 Отговор
    Моля, пишете без правописни грешки !
    Уплашили ви земетресението !
    Вярно - Уплаши ли ви земетресението !

    Коментиран от #26

  • 25 Анонимен

    0 0 Отговор
    САМО 1 Може да се каже !>.... НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА ....
  • 26 PlimP

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "неутрален":

    24, тва все си мислех, че е тех. грешка, а не правописна :)
  • 27 Сам сис

    0 0 Отговор
    da se grumnat

    Коментиран от #47

  • 28 Гост

    0 0 Отговор
    Първата крачка към доживотно робство,,,,, не бива да го позволяваме !!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 29 ЕНД

    1 0 Отговор
    Поредното засвидетелстване, че антихриста е все по-близо и този, които си придаде живота на него ( приеме чипа ) ще отиде в Ада. Бъдете близо до Бог, ще е трудно, но тези които са с него и устоят докрай, ще преминат във вечния живот.
  • 30 сръбски цеганета

    0 1 Отговор
    голяма мода, докъде го стигнаха това българското племе,
  • 31 Петър

    0 0 Отговор
    ...погнали са го българина оооооще от времето на Борис Велики !
    Още оттам, нещата са тръгнали мноооого на зле ! Даже някои си нямат и на представа КОЛКО ЗЛЕ !

    Лично за мен, тоз "Велики" е пълен ИДИОТ, щом е изклал 52 чистокръвни, АРИСЙКИ, болярски рода ! Това са били фамилии с по няколко деца ! Поканил ги, напоил ги, нахранил ги... , а на сутринта - НА ДРЪВНИКА !

    Глава след глава.... кръъъъв братя, чиста булгАРИЙСКА кръв е шурнала, и напълнила НЕВМЕНЯЕМИТЕ МУ ОЧИ !!!
    И защо ? МИ КАК БЕ, НЕ ЗНАЕТЕ ЛИ ?.... ми пааак и отново ЗАРАДИ ТАЗ ПРОКЛЕТА ЙЕЗУТСКА ПРОПАГАНДА БЕ ! Пак заради тез евреи които НАСИЛСТВЕНО и С УЖАСНО МНОГО НЕВИННА КРЪВ, са изместили >>>ИСТИНСКАТА НИ РЕЛИГИЯ, ИСТИНСКАТА НИ ФИЛОСОФИЯ !!!

    И ТОВА ТУК Е.... просто продълежението... НЯМА ДА СПРАТ, ДОКАТО НЕ ЯДОСАТ ЦЯЛОТО ЧОВЕЧЕСТВО, И НАКРАЯ КАТО ГЛЕДАМ, ВСИЧКИ ЩЕ СКОКНЕМ В ЕДНО, И ЩЕ ГИ И.З.Л.Е.Ч.И.М. ОТ МАЙКАТА ЗЕМЯ !!!

    ЕЙ, ТЪПКАНО ЩЕ ИМ ДОЙДЕ !!! ТЪПКАНО !!!
    ... сатанисти (и техните прислуги) !!! ПФУ !!!
    ДАЖЕ И ОСТАНКИ НЯМА ДА ИМА ОТ ТЯХ... НИТО МАЛОУМНИТЕ ИМ ЗАВЕТИ, НИТО ПОКВАРАТА ----> НИЩИЧКО !!!
  • 32 NENACHIPA

    1 0 Отговор
    HORA NEDEITE DA GO SLAGATE ! DA BUNTUVAME ! NIKOGA NE BIH SI SLOJIL TVA ! NE ISKAM DA SUM POD ROBSTVO ! UMRETE ILLUMINATI ! UMRETE VSICHKO DO EDIN ne moje da ni kontrolirate RAZBERETE go neshtastnici takiva ! Koito si sloji tozi chip krai potuva ! vsichko navsqkude shte go sledqt ! nedeite go slagate !
    Horata sa svobodni sushtestva ! i trqbva da sa takiva !
    Bog e gore i gleda ! Illuminati shte gorite v ada !
  • 33 зуни

    0 0 Отговор
    тези хора си нямат на представа какво правят !
  • 34 ask

    1 0 Отговор
    И принуждаваше всички, малки и големи, богати и сиромаси, свободни и роби, да им се тури белег (чип) на десницата или на челата им;
    Откровение 13:17
    за да не може никой да купува или да продава, освен оня, който носи за белег (чип,666) името на звяра, или числото на неговото име.
  • 35 Assen

    1 0 Отговор
    Още едно средство за контрол и манипулация от страна на държавата. Пъхаш чипа и всички задължения ти излизат - дори заема от 5 лева, който дължиш на сестра ти от преди 50 години. И познайте какво - няма да може да направиш нищо докато не си изчистиш задълженията, най-вече към банките, институциите, сметки и т.н.
  • 36 H.T.

    0 1 Отговор
    "Идентификацията ще е по желание на българина."
    Споко бе параноици .
    Чак пък и цитати от библията .
  • 37 Чип Силициев

    0 0 Отговор
    Тези хора много добре си имат представа какво правят. Ще усвояват пари. Системата ще работи за дребни неща, разни безобидни справки. Главните неща и цялата бюрокрация покрай тях ще си остане. Паразитите ще останат на държавна хранилка. Корупцията ще живее вечно. Основният закон на бюрокрацията е че тя създава още бюрокрация за да оправдае съществуването си.
  • 38 Аз

    0 0 Отговор
    Тоя що не се обеси?
  • 39 аз

    2 0 Отговор
    1ва стъпка кум световния ред.Продухани БЕЗ МОЗЪЧНИ слуги на елита!Ха сега някой да каже,че проекта син лъч и всичките тия смешки не са верни.Някой май ги приемаше с насмешка а сега лъсва истината.По-желание за сега а после задължение.
  • 40 ЧИП НАНАЙСИ

    0 0 Отговор
    кои решава вместо българския гражданин
  • 41 Vess

    0 1 Отговор
    abe vie ne ste v red be :D kvi sa tiq glupavi konspiracii .. ae stiga ste pla6eli horata i slezte na zemqta .. :D
  • 42 az-аз

    0 0 Отговор
    В ред или не-това и сега го има и то нелегално в много по-лош вариантлПросто ще се легализират "мръсните дела"
  • 43 ivanov

    2 0 Отговор
    Имат. Генерална репетиция за нещо, описано в книгата "Откровение" 13:16-17 "И принуждаваше всички, малки и големи, богати и сиромаси, свободни и роби, да им се тури белег на десницата или на челата им; за да не може никой да купува или да продава, освен оня, който носи за белег името на звяра, или числото на неговото име".
  • 44 СЕЛЯНИН

    1 0 Отговор
    Кучета ви яли, ние българите срутихме толкова империи. Сега ще срутим световната!!!!!!!!!!!!! Продажни българчета фарисейски търговченца.
  • 45 prostak

    0 0 Отговор
    abe vie nared li ste be kakvi sa teq 4ipove da ne sme jivotni be kato robotite i nie taka
  • 46 ГОСТ

    0 1 Отговор
    Ами това няма да са Рфид чиповете в кожата ами някви карти с чипове пак по добре ,че не са в телата ,но след някоя друга година сигурно ще искат да ни роботизират .. СЛАГАЙТЕ СИ НА ВАС КАТО ИСКАТЕ НЕ НА НАС ГРАЖДАНИТЕ!
  • 47 Дете на светлината

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Сам сис":

    Това за някои не е новина, а предупреждение за разпознаване на времената. Библейско събитие. Дали някое от настоящите духовенство ще вземат отношение по въпроса.....коя ли християнска деноминация ще дръзне да застане пред царе и власти за да изяви истината чрез святия дух на бога.... А за българина е настанало време да отвори библията и да птоумее що е християнство, и що е вяра,та дано възлюби Господа своя Бог с цялото си сърце и ум, с цялата си душа и с всичката си .сила. Докато е време. Божията любов и милост да бъдат на всички нас, амин.
  • 48 Антиидиот

    0 0 Отговор
    Само се опитайте да посегнете на моята свобода! Тези са позор за България!
  • 49 petko

    1 0 Отговор
    parvo pojelanie posle zadaljitelno ))
  • 50 Antany

    1 0 Отговор
    Между редовете, дано всички да прочетат!!! - си го пише, както всички приятели и братя сте го разбрали, ПОРЕДНИЯТ УЖАС КОЙТО НИ ГОТВЯТ, НЕ, ВЕЧЕ ПОДГОТВИЛИ ДУПЕДАВЦИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ И НАЛАГАЩИ БЕЗКОМПРОМИСНО НА ПОСТЕПЕННО СТОПЯВАЩИЯТ СЕ НАШ МНОГОИЗСТРАДАЛ НАРОД. с
    Самите те ще искат някога да са по-добре сред мъръвците, отколкото да изпълняват безропотно заповедите, които ще им бъдат давани чрез "чипчето" - бедна им е фантазията!!!И все пак дано Господ да ги вразуми. Амин.
  • 51 свободен човек

    2 0 Отговор
    никога няма да си сложа чип, е... съм ви м....та в еврейските закони проклетници. вече и гражданска не плащам на колата и съветвам всеобщо неподчинение на всички граждани да го правят. Кво - тогава КАТ ще глоби целия народ ли? същото се отнася за картата с чипа, чипа под кожата и ЧИПА ЗА КУЧЕТАТА който е задължителен вече от 1-2 години по закон - всяко куче трябва да има чип под кожата. Само дето нещо над 90% от кучкарите не са си сложили чипове на кучетата и уж щеше да има проверки, филми и нищо. така ще е и с това, никой разумен човек няма да си сложи чип!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове