Last news in Fakti

21 Юни, 2012 14:51 1 328 15

ДПС: Предизборните кампании да се водят не само на български

  • дпс-
  • местан-
  • български език-
  • майчин език

ГЕРБ, Атака и ВМРО се противопоставиха на предложението

ДПС: Предизборните кампании да се водят не само на български - 1
Снимка: БГНЕС

Предизборните кампании да могат да се водят не само на български език. Това предложение обяви депутатът от ДПС Лютви Местан на брифинг в парламента.

Днес от парламентарната група на ДПС са внесли предложения за промяна в Изборния кодекс. Според тях подобно предложение не влиза в противоречие с Конституцията на България.

Става въпрос за необходимостта на предизборни срещи, събрания и митинги при необходимост и ако се осигури превод, да може да се използват и други езици, освен българския, посочи Местан.  По думите му ДПС имат ”съвършено конкретно предложение, с което целим да отпадне ограничението кампанията да се води само на български език.

Подходът ни е изключително прецизен, балансиран и в никакъв случай не е в противоречие с чл. 3 от Конституцията, че официалният език в България е българският, защото конкретната разпоредба е: при необходимост и ако се осигури превод на предизборни срещи, събрания и митинги може да се ползват и други езици, освен българският, подчерта Местан.

Категорично няма да подкрепим предложението на ДПС предизборната агитация да се провежда на друг език, освен официалния по Конституция. Това заяви по-късно пред журналисти депутатът от ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов. „Това за нас е едно много превратно тълкуване за посоки, в които при използване на друг език, освен официалния в предизборна агитация ще се стигне до ситуации, в които дори да има случаи, в които да стават проблеми в места в България, където има смесено население. По никакъв начин няма да подкрепим едно такова предложение”, каза Красимир Ципов.

Претенциите и апетитът на ДПС нямат край. Те уж демонстрират, че са в опозиция, а се опитват да се държат като управляващи и имат своето основание явно, с оглед на отношенията им с ГЕРБ. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „Атака” Павел Шопов.

По повод това, че от ДПС се аргументираха, че голяма част от населението не говори български език, а Лютви Местан заяви, че дори неговите родители са от тези хора, Шопов коментира: „Вместо - тези хора да научат български, те се държат в изолация и дори г-н Местан, който претендира, че говори български добре и дори прекрасно понякога, не ги е научил. Вината е на г-н Местан и на тези, които не са направили необходимото - тези хора да научат официалния език на държавата, в която живеят. ДПС и подобни сили на ДПС от най-различно естество не го правят нарочно, за да ги държат в невежество и настрана от истинските проблеми в държавата, да могат да ги манипулират и да ги използват като послушен електорат”, каза Павел Шопов.

ВМРО остро се противопоставя на изявленията на Лютви Местан за необходимост от използване на езици, различни от българския, в предизборна кампания, съобщиха воеводите в официална декларация.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nikstein

    3 0 Отговор
    Напротив....влиза в противоречие с Конституцията т.к. чл.3 гласи:
    Официалният език на Република България е българския!
  • 2 .......................................

    3 0 Отговор
    Официалният език на Република България е българския!
  • 3 местан

    0 3 Отговор
    тука нема държава а територия и всеки мое да си говоро каквото иска
  • 4 георги

    3 0 Отговор
    Голяма част от населението не говори български език а иска РБ да се грижи за тях и то равноправно. Редно е да им се забрани да гласуват в РБ, след като не се интересуват от езика на държавата си и не следят процесите в нея. Логично е да се мисли че са овце,правят това което им се каже а не каквото мислят и милеят за ............а бе циганска работа.
  • 5 bold

    2 0 Отговор
    Айдеее-на турски 500-600 км на юг,който иска да си отива там.ТУК СМЕ БЪЛГАРИЯ и се говори официално БЪЛГАСКИ ЕЗИК.марш от БГ.АМА ЧЕ ПОЛУДЯВАМ НА ТАКИВА ИДИОТЩИНИ.......
  • 6 293

    0 2 Отговор
    ДПС ВДИГА РЕЙТИНГА НА ГЕРБ ...
  • 7 серго

    2 0 Отговор
    ГЕРБ, Атака и ВМРО се противопоставиха на предложението,..а БСП??
  • 8 Джорето

    2 0 Отговор
    Като нямаш средно образование няма да гласуваш.Неграмотни хора не трябва да участват в решаване съдбините на България.
  • 9 КРАЛИ МАРКО1

    2 0 Отговор
    ТИЯ ТУРЦИ СТАВАТ НАХАЛНИ, НО ТЕ Е ЛУД ТОЯ ДЕТО ЯДЕ БАНИЦАТА , А ТАЯ ДЕТО МУ Я ДАВА , КОЛКО БЪЛГАРИ ИМА В ТУРЦИЯ И ИМАЛИ НОВИНИ НА БЪЛГЪРСКИ В ГЕРМАНИЯ ИМА НАД МИЛИОН ТУРЦИ НО ТАМ ИМА ДЪРЖАВА КОЙТО ИСКА ДА ГОВОРИ ТУРСКИ АИДЕ ДЖАНАМ В ТУРЦИЯ
  • 10 Нед

    2 0 Отговор
    Защо, г-н Местан искате да говорите на друг език,а не на български?Та нали Вие ( ДПС ) самите се определихте като НЕетническа партия!Ако сте етническа партия то си говорете на майчин език,но ако не сте би трябвало да говорите на български език.А можеби се определяте като някакъв мелез според собствения Ви интерес?
  • 11 велислав

    1 0 Отговор
    т.е. да има превод на турски, че районите в родопите, шуменско, търговище и подобни хептен да не използват български език, и след време да се иска автономия за такива области. Срам ако това се случи.
  • 12 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    mnogo nagal turchin.BSP gi napraviha silni i sega nagleiat.Fes tuk e BG.
  • 13 Доган

    0 0 Отговор
    Медийната група на Деян Пеевски, която е и най-големия поддръжник на ГЕРБ, скоро ще почнат да издават вестници на турски. Бойко много рева против ДПС, но нищо не направи, сами си направете извода.
  • 14 ..!..

    0 0 Отговор
    г-н местан, в Германия има над 5мил. етнически турци, предложете на Меркел за тях да има предизборна агитация на език различен от немски! След като приемат немците, поставете въпроса отново и тук!
  • 15 johny

    0 0 Отговор
    Ми те ДПС кампанията си я провеждат на турски това закакво им е
    тук на миналите избори с некав микробу крещяха по мегафон нещо на турски те си знаят какво Има много записи на изказвания
    на Доган ПРЕДИЗБОРНИ НА ТУРСКИ ..Всмесените райони
    те на Български почти не говорят .Тязи партия има ли едно предложение в парламента за обединение на нацията и на етносите които живеят в БЪЛГАРИЯ тя разчита на противопоставянето им .Възродителни процеси репресий
    само и само да спечели гласовете на ТУРЦИТЕ в БЪЛГАРИЯ.
    Съществуването и изигра своята роля във времето и е отживелица както СДС например дано намери сили да се трансформира в една модерна и съвременно мислеща европеиска партия ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове