Last news in Fakti

4 Декември, 2019 18:42 12 993 53

Цветанов: Оттеглих се заради предателство

  • цветан цветанов-
  • предателство

Днес повече от всякога трябва да противодействаме на хибридните атаки и да се борим за енергийната независимост, заявява бившият вътрешен министър

Цветанов: Оттеглих се заради предателство - 1
Снимка: БГНЕС

По повод форум, организиран в София от Евроатлантическия център за сигурност, Александър Андреев разговаря с Цветан Цветанов, председател на Управителния съвет на Центъра. Интервюто публикуваме с незначителни съкращения.

- Г-н Цветанов, докъде стигнахте с Вашия Евроатлантически център за сигурност?

- Евроатлантическият център за сигурност, който беше основан на 16 септември, даде възможност днес, на 3 декември, да направим и първото събитие: форум на тема "30 години демокрация - къде бяхме, къде стигнахме, къде бихме искали да бъдем в бъдещето". Учредители станаха представители на академичната общност, експерти в сферата на сигурността като професор Келбечева, професор Румен Кънчев и журналиста Христо Христов. А за мен е изключително удоволствие, че привлякохме за участие хора като Огнян Минчев, Харалан Александров и Красен Станчев.

- Имате ли някакъв определен политически профил?

- Самото име дава отговор на този въпрос. Ние се съсредоточаваме върху такива въпроси като киберсигурността, трафика на хора, миграционните процеси, комунистическото минало, хибридните заплахи и всичко, което е свързано с фалшивите новини, енергетиката. Основната ни идея е евроатлантическият мироглед, който да не бъде променян, независимо кой ще управлява страната.

- "Къде бяхме преди 30 години?" - така формулирахте темата на форума. А Вие самият, г-н Цветанов, къде бяхте преди 30 години?

- Преди 30 години бях доста по-млад. С моята сегашна съпруга тогава бяхме една прекрасна млада двойка, която, разбира се, имаше своите мечти. И когато бяхме на кино, а след това отидохме в едно кафене, тогава започна да се говори за това, че Тодор Живков е паднал. Ще цитирам едно изследване от самото начало на този процес. През 1990 година НЦИОМ установява, че много са надеждите, но не са по-малко и страховете, като доминантно е едно: неизвестността. Тогава около 32-36% смятат, че след 30 години ще живеем по-добре. Според едно ново изследване на "Екзакта" от средата на ноември, 39% от българските граждани смятат, че сега е по-добре от преди, но има и 43%, които смятат, че днес е по-лошо от тогава.

- Връщам се пак към заглавието на форума: Къде бяхме преди 30 години, къде сме сега? Г-н Цветанов, Вие лично къде сте сега - политически?

- Аз политически не бих искал да говоря, защото все пак организацията, която представлявам, е надпартийна, равно отдалечена от всички, за да можем действително да привличаме повече експерти в тази област, за която ние сме разписали в нашите дейности. Но, разбира се, оставам много твърд привърженик на евроатлантическата ориентация, която трябва да бъде съхранена. Днес повече от всякога трябва да противодействаме на хибридните атаки и да се борим за енергийната независимост, а не това, което наблюдаваме днес: нарастване на възможността за увеличаване на руското влияние с "Турски поток". Искаме да противодействаме и на националпопулизма, който в последните няколко години все повече и повече търси да намери по-голямото си приложение в политически план. И същевременно да се борим и срещу антисемитизма, за което виждаме, че също има много сериозни предпоставки.

- Говорите за националпопулизма - виждате ли го и в България?

- Разбира се, аз мога да дам много дълъг отговор на този въпрос, защото следя този процес от 2016 г., когато за първи път имаше много силно изразяване на националпопулизма. Знаем, че тежките последствия, които имаше за ЕС, бяха свързани с миграционната вълна, която беше засилена в този период. И нека да си припомним, че някои от политическите сили и в България успяха да направят и да конструират предизборната си кампания за президентския вот точно на база противопоставянето на популизма и на това да имаме нетърпимост към всичко това, което се случваше към този период. Това, което наблюдаваме в последните няколко години, вие знаете, че има вече сериозни заплахи за инициативите и за отстояването на ценностите на гражданското общество. Дори една Истанбулска конвенция предизвика изключително голямо противопоставяне в обществото и то беше генерирано от всички тези, които реално представяха нещата в съвсем друга светлина.

- А Вие подкрепяте ли Истанбулската конвенция?

- Аз когато имах тази възможност и когато говорехме по тези теми, когато имаше възможност да се води истински и реален диалог, тогава имахме възможност да дискутираме по тази тема, но след като излезе и конституционното решение, вече смятам, че няма как Истанбулската конвенция в този си вид да бъде приета от българския парламент, защото това ще бъде противоконституционен акт. Но, разбира се, трябва да се положат максимални усилия за промяна на законодателството и гарантиране защитата на жените и всичко това, което има като основни акценти в Истанбулската конвенция.

- Казахте тези дни, че оставате редови член на ГЕРБ. Изпитвате ли някакво огорчение към тази партия? Вие бяхте на много висока позиция, бяхте заместник-председател на партията и зам.-министър-председател, а сега - просто редови член. Има ли огорчение?

- Има разочарование от това, че всъщност предателството, или по-специално неразбирането за това, което трябва да се прави в една партия, доведе до този извод, който трябваше аз да направя и същевременно да взема своето лично решение за излизането ми от позицията като председател на парламентарната група, напускайки българския парламент - и, разбира се, и позицията, която заемах в ръководството на ПП ГЕРБ. Но днес, ако трябва да говорим от дистанцията на времето, само половин година, откакто бяха тези събития, мога да кажа, че съм взел правилното решение, защото за мен е по-важно не да смяташ, че нещо, което имаш към дадения момент, е даденост и то ти се полага, а просто трябва действително да отстояваш принципи и да можеш действително да генерираш идеи.

Аз смятам, че в днешната си позиция мога много по-свободно да изразявам позицията си - както с колегите от Евроатлантическия център. И тук мога да кажа определено за позицията, която имахме за Северна Македония - това беше позиция, която действително беше възприета много добре от демократичната общност в страната, а същевременно получи и пълна подкрепа от нашите евроатлантически партньори, в това число и Северна Македония. Също така нека да кажем и за позицията, която имахме за "Турски поток" и за това, което трябва да отстояваме и да търсим обединение на всички тези НПО, на всички тези политици и на всички тези, които действително искат да обединим усилията на обществените и професионалните общности в страната.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 DWtv

    104 8 Отговор
    ПАСИ и Цв Цв да ги разследват за държавна измяна! :\

    Коментиран от #14, #35

  • 2 Behemoth

    96 3 Отговор
    У затвора,при бай Ставри!
  • 3 Малка панагюрка

    39 3 Отговор
    Вече е достатъчно студено, затова ме клецайте без да спирате!
  • 4 Абе вие хубаво сте се

    41 2 Отговор
    съсредоточили в хибридните атаки, миграцията и други такива но гледам гимнастическите уреди като опасност сте ги изпуснали. А има какво да се анализира и там.
  • 5 Ал та фанах Атаопънах

    69 0 Отговор
    Някой изпитва огромна нужда да ни сподели мнението на българските предатели в изгнание. По същият начин който и Горбачов през месец го интервюират колкото да вбесят руснаците че още е жив и си го хрантутят в САЩ. А те и нашите там бягат.
  • 6 Лекар БГ

    83 2 Отговор
    Най-голямата свобода на словото и независимата журналистика ДНЕС В България е ИГНОРЪТ!!!!
    Ако имате достойнство и чест,Уважеми Дами и Господа,журналисти...не давайте микрофон и медийна изява на подобни "личности"!!!
    Този човек е срам.Той е низколизец,обречен на позор и омраза.
    Той не е дал и милиметър за просперитета и добруването на Родината.
    Той е една пошла и мракобесна личност,достойна за времената на Гьобелс и Берия.
    Дайте му ИГНОР и запазете Вашето и Нашето достойнство!

    Коментиран от #30

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гост

    54 0 Отговор
    КРАДЕЦ!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Безсрамник

    60 1 Отговор
    Не се оттеглил , покрил се е и мишкува щото само делавери и ближе на хамериканците точката
  • 11 ДЕБА

    54 1 Отговор
    ЧИФУТСКАТА ПОДЛОГА ПРЕДАДЕНА ДЕБА !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Коко

    33 0 Отговор
    До balgarin какъв българин си ти бе неграмотник ти си гнусен циганин
  • 16 Кълна се

    69 1 Отговор
    Кълна се, че се погнусих от тоя "човек". Опитах да чета мислите му и се погнусих!
    Не, хора! Няма такова гнусно нещо на тоя свят. И нямам думи да изкажа погнусата си!
    Чудя се, тоя дали усеща нещо или живее в неговия си свят, където е прекрасен и безгрешен?!
    Дано той, семейството му и подобните му, скоро, много скоро си получат заслуженото! Защото и ние, убитите от грижи и работа хорица, имаме нужда да видим, че справедливост все пак съществува. Инак не виждам смисъла да съществуваме ние. Да се мъчим, да изнемогваме и умираме от страшни болести, само за да създаваме поколения от роби ли ?! За това ли сме дошли на тоя свят?
    Ако е така , от мен мерси!

    Коментиран от #20, #21, #32

  • 17 Гост

    19 1 Отговор
    Бегай бързо на лекар ти!
  • 18 Гост

    12 3 Отговор

    До коментар #14 от "Димитър":

    Бегай бързо на лекар ти!
  • 19 Джеки

    27 2 Отговор

    До коментар #12 от "цвък цвък 400":

    Те янките разполагат оръжия, но започнат ли войната, а те това искат, отговора от Русия и Китай ще е по всяка точка, където има САЩ бази и помощници. Ти тогава ще молиш някой дебел китаец или дагестанец да зарадва и жена ти и теб, само и само да не цели кратуната ти с ракети. И като се включи и Ким Ун щото просто обича шоу с ракети, ще си на,, седмото небе,, от кеф.... Тогава би станал и проститутка, да върнеш времето и да няма война, ама време се не връща... И пари няма да ти трябват тогава...
  • 20 ИМПЕРИАЛИСТ

    21 1 Отговор

    До коментар #16 от "Кълна се":

    Докато МОЧА се пъчи на сред София няма да се оправим!
  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    14 1 Отговор

    До коментар #16 от "Кълна се":

    Докато МОЧА се пъчи на сред София няма да се оправим!
  • 22 Гост

    45 0 Отговор
    От дейността на Цв.Цв. спечели само той самият. Ако Левски е най-почитаният герой, този е най-мразеното крадливо нищожество!
  • 23 Goust

    41 0 Отговор
    даму се национализират апартаментите и другите имоти на тоя джендар
  • 24 Малка панагюрка

    11 3 Отговор
    В кутията с чувства, едно ли остана
    това те измъчва, но пак мълчиш.
    Дали ще ти кажа, че спя на дивана
    от както те няма в живота ми.

    От днес въпроса ще те ядоса
    какво не ти достига за да бъдеш щастлив.
    Не бях такава, какво ми става
    превърнах се в луда от това, че болиш.

    Ти държиш любовта ни с мръсни ръце,
    защо не искаш тази болка да спре.
    Готов на всичко да ме пречупиш, нали
    когато страдам аз, знам че страдаш и ти.
    Не ме наричай с други думи, любов
    да продължиш без мен дали си готов.
    Не ме поглеждай ти с лед в очи
    аз тайно пазя те в сърцето ми.

    За времето чувам да казват лекува
    забравих за него, но не за нас.
    Това в живота най-скъпо ли струва
    с рани ли плащат за любовта.

    Но днес рискувай и ме целувай
    това не ти достига за да бъдеш щастлив.
    И само чувствай, така лекувай
    видя ли, че един без друг света ни е крив.

    Ти държиш любовта ни с мръсни ръце,
    защо не искаш тази болка да спре.
    Готов на всичко да ме пречупиш, нали
    когато страдам аз, знам че страдаш и ти.
    Не ме наричай с други думи, любов
    да продължиш без мен дали си готов.
    Не ме поглеждай ти с лед в очи
    аз тайно пазя те в сърцето ми.
  • 25 пешо

    34 1 Отговор
    Не се прави на умрела лисица.Томислав Дончев ти го ......,като се надупи яко на Б.Б. А майката на нацията беше за маскировка,за да не си сам.

    Коментиран от #37

  • 26 Цецо Асансьора

    46 0 Отговор
    Не напусна. Той бе изгонен.
    За алчността си.
    Сега реве, че бил предаден. Демек, жертва.
    Цецо, Цецо. ..За нищо не ставаш.
  • 27 народен представител

    42 0 Отговор
    Щом самият Борисов го изрита от парламента и от ръководството на партията си, може да си представите що за стока е.
  • 28 Хъш

    31 0 Отговор
    Цецо оттегли се най добре от живота.
  • 29 Спиро

    22 0 Отговор
    Ха-ха! '' А за мен е изключително удоволствие, че привлякохме за участие хора като Огнян Минчев, Харалан Александров и Красен Станчев.'' Е, нема лаба'о.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 6926

    27 2 Отговор

    До коментар #16 от "Кълна се":

    До коментар 16 ...Забележете Соломон Паси е сложил минусче на този прекрасен коментар на колегата . Не ни трябват такива лъжци като Слави Чалгаря а водач които да отприщи народното търпение..По законен път референдум за ,,Народен съд,,както след 9 09 44год. а по незаконен такива като Цецо,Соломончо,Костов и... да виснат по светофарите на София на въженце американско производство
  • 33 ???

    20 0 Отговор
    Дано по скоро да отидете там където искаме.Ходенето там е неизбежно.
  • 34 Монгола

    27 0 Отговор
    Този трябва да е в пандеката за незаконни подслулваня и шпионаж и за търговия с влияние апартаме та с асансьора му е рошвет!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Цецо

    19 1 Отговор
    Асансьорчето всеки ден ме телепортира директно в топлия и уютен хол, добре ви щавих, овце, просто се възхищавам на себе си колко съм добър. Квичете и мизерствайте! И гласувайте за ГЕРБ.
  • 37 АГНЕ#7 00

    24 0 Отговор

    До коментар #25 от "пешо":

    Не е само Томито и милиционерите -другари от Русе и Бяла,и те го сготвиха,но после Русе почервеня на изборите,защо ли ???
    Като е толкова откровен,защо не каже,кои са тия,които го предадоха,ако може поименно,може и по азбучен ред.
    Много ги гонкаше Дясната ръка,докато лявата ръка се усети,без малко да избухне революция,но се спря навреме с "доброволните дарения"по места.
    Ама защо не се връщат парите,не знам.
    Явно са на принципа:Кръв повръща,пари не връща !По стара българска традиция и досега е така !Докога,докога,г-н Гешев ????????
  • 38 Локум

    15 1 Отговор
    Локум си ти дъвкаш,ама като го глътнеш Какво ще кажеш за Щатите Канзас и всички до Мексико щати., които няма Какво да гълтат.Май ще е време да хвалиш този !!! защото си като лопата пък и образованието ти е никакво!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Гост

    18 0 Отговор
    Ако го бяха осъдили всичко щеше да си дойде на мястото. Сега нямаше да дразни и замърсява публичното пространство. Най важна е съдебната система в една държава.

    Коментиран от #44

  • 41 жоро

    19 0 Отговор
    Цецу
    Крадецу е бил предаден.
    А кога ще отидеш у затвору бе
    Цецу
    Крадеу..
  • 42 Р Овч

    16 0 Отговор
    И никакъв въпрос за скромното ЖИЛИЩЕ И КПКНОПТИ
  • 43 Чичак

    17 1 Отговор
    Цецо е пълен боклук. Той изгради на Тиквата групировката със страх, подслушване, облаги за прости но послушни гъзоблизци. Сега защо плаче, че бил изхвърлен. Ами толко ви е компетентността. Да няма по-умен от боко.защо??? Не му се потърси отговорност за асансьора? Защо след като е невинен е изхвърлен като въшливо коте? Защо изобщо го споменавате? Защо не му се разследват доходите? Тоя ли милиционер е бъдещето на България? А примерът? А лицето пред света?
  • 44 Пунта Мара

    10 2 Отговор

    До коментар #40 от "Гост":

    Беше осъден на 4 години? Помните ли какво стана? Смях
  • 45 Влад

    7 0 Отговор
    Стой си като хибрид, експертчо Цветанов!
  • 46 petar svilenov

    9 0 Отговор
    Такива,като Цецо,Паси,Плювню,онази с дебелите диоптри от американския и пр.отдалечават съзнателно европейското от атлантизма.Просто последният им е хранилка.Обаче маймуните на клона станаха много и скоро ще им спрат грантовете.
  • 47 кака ви

    7 1 Отговор
    за комунистическото минало разказват спомени активни членове на БКП с родители ,,активни борци,,от това по голем Т.ШАК нема.
  • 48 Велин

    5 5 Отговор

    До коментар #12 от "цвък цвък 400":

    Супер въоръжението на САЩ разбра за ония руски ракети, изстреляни от Каспийско море срещу ИД едва когато тъпите руснаци им казаха. Точка.
  • 49 Бай Хой

    3 0 Отговор
    Предателство ли твойта мама ушат крадец 😁😫
  • 50 Бай Хой

    3 1 Отговор
    Тиквата та изгони да не изгори и той 😁😫
  • 51 безпартиен

    5 0 Отговор
    Каквото и да ви говорят,знайте,че става въпрос за пари!!!Та и там има пари заделени и не споделени!!!А този "работи" за българи американски граждани.А дали е с работна виза или "от разстояние"?Да не се окаже,че са си негови пари,ама трябва да се легализират!Има ли ГДБОП и Служба сигурност в тази държава ?
  • 52 Дафнес

    4 1 Отговор
    Защо ли не трябва да се изненадваме? Нагъл, нахален и безскрупулен тип. Не си заслужава да четем нищо за него. Отвръщавам се. Това само Цецо-физкултурника може да направи. Без никакъв срам, цяла България толкова време да се занимава с него..... Жалко за тебе ц.ц.
  • 53 факт

    1 0 Отговор
    за трийсет години колко апартамента от тътковато комунистическо минало
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове