Last news in Fakti

12 Ноември, 2012 21:25 2 970 8

Емблематичен лифт на Витоша няма да работи тази зима

  • лифт романски-
  • витоша-
  • ски-
  • ски сезон

След като държава, община и частната фирма "Витоша ски" обещаха тази зима ски-сезон на Витоша да има, вече е ясно, че един от емблематичните лифтове - "Романски", няма да работи. Причината е, че той вече е опасен за хората, а "Витоша ски" не смята да го подменя, предаде Нова телевизия.

Преди дни земеделският министър Мирослав Найденов обвини протестиращите от Орлов мост за недоброто състояние на съоръженията.

Без седалковия лифт „Романски” начинаещите скиори губят лесния достъп до учебните писти, а напредналите остават без разнообразния избор за спускане от върха на планината. След като стана ясно, че той е опасен и трябва да се подмени, от „Витоша ски” нямат намерение да инвестират. Бившият директор на природен парк Витоша недоумява защо.

„Още в Плана за управление от 2005 г. се отчита, че той трябва да бъде подменен, че има положително решение, че трябва да се предприемат стъпки”, отбелязва Тома Белев от „Зелени Балкани”.

Според фирмата собственик на съоръжението ръцете им са вързани, защото подмяната означавала ново строителство. За него трябвало да се приеме нов специализиран подробен устройствен план на Витоша. Според природозащитниците обаче това изобщо не се налага.

„Имаме един готов технически проект, който е разработен, приет е, минал си е екологични оценки за съвместимост, допустим е по Плана за управление, но никой не иска да го приложи”, обяснява Тома Белев.

Междувременно, в съобщение на земеделското министерство до медиите беше казано, че съоръженията остават в старото си недобро състояние, защото държавата е отстъпила пред протестите на природозащитниците срещу поправките в Закона за горите. И още – „така ставало когато малцинство от 1000-2000 души може да наложи мнението си над милион и половина столичани”.

По думите на Тома Белев обаче, броят на протестиращите е бил 8000 и допълва: „Който счита, че може да привлече повече хора за други идеи, нека да го направи”.

За приетите поправки природозащитниците напомнят, че сега Законът за горите позволява подмяната на стари лифтове и влекове с нови, стига да се ползват съществуващите просеки. От "Витоша ски" обаче настояват, че няма технология, която да повтори съоръжение отпреди 50 години и ръцете им били все така вързани.

Лифтът започва от хотел "Простор", близо до мястото, където е паметникът на загиналия на 18 януари 1931 г. при снежна буря скиор Павел Романски. Въжената линия е построена през 1968 г., дълга е 1970 м и преодолява разлика във височината от 480 м. Произведена е от френската фирма "Poma" . Долната лифтова станция се намира на 1680 м н. в., а горната - на 2160 м н. в., непосредствено до вр. Малък Резен (2191 м). Пътува се 13 мин., а капацитетът й е 540 души на час. Съвсем близо до хижа "Алеко", над пътеката за Меча поляна е изградена площадка (междинна станция), от която туристите могат да се качат/слязат на/от лифта. С качване на междинната станция на Романския лифт идващите туристи от Симеоновския лифт и Драгалевския лифт могат да продължат към Черни връх


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Eлена

    0 0 Отговор
    Лифтът няма да работи, защото е стар, стар, стар и много опасен. Зелените не допуснаха законовата възможност лифтовете да се подменят. Именно промените в Закона за горите не позволяват да се подменят тези стари лифтове, защото там НЯМА нито един член как да стане това.
    От друга страна.... неморално е Тома Белев да излиза и изобщо да говори за екология. Този човек е отговорен за истинската разруха на Витоша - незаконни сметища, незаконна сеч, липса на маркировка, порутени хижи. Всички, които са били на Витоша знаят това.
  • 2 Дима

    0 0 Отговор
    Факт - започва профилактика на старите лифтове, а тези, които не могат да работят се спират. Сега е време и тези, които се правят на много загрижени да оценят усилията и наливането на пари в едни много, много стари съоражения, защото профилактиката не е безплатна. Много по-добре щеше да е обновят лифтовете с нови, но уви... зелените си го направиха.
  • 3 Коцето

    0 0 Отговор
    „Имаме един готов технически проект, който е разработен, приет е, минал си е екологични оценки за съвместимост, допустим е по Плана за управление, но никой не иска да го приложи”, обяснява Тома Белев. И какъв ти е проекта, бе???? С какъв тип лифт ще го подмениш?!? Цели 10 години какво се мота?!? Какво прави?!?! Нехранимайко!
  • 4 Геш

    0 0 Отговор
    Изключително безсрамно е поведението на Тома Белев. Той, Ковачев и още псевдоеколози са организаторите и вдъхновителите, както се казва на изключително агресивната и враждебна среда среда, която се поддържа и сега към потенциалния инвеститор. Сега дори Витоша ски да искат да продадат лифтовет, то никой няма да ги купи, защото ще попадне с намеренията си в същата ситуация. Никой инвеститор не иска да го хулят, да го заливат с лъжи, а той да дава кавото и да било. Най-важното е на инвеститора да му излизат разчетите за икономическата целесъобразност на инвестицията. Ако не излиза сметката, значи няма интерес. Ако така я караме и с другите потенциални инвеститори, жална ни майка.
  • 5 Софиянец

    0 0 Отговор
    загуба за всички, освен за няколко мишока, които са се наместили и крадат или ползват планината полузаконно. ако има нови съоръжения ще има ски сезон, всеки ден 2000 до 5000 скиора, всеки ще харчи внграда по 100 евро. това е бизнес за ресторанти, хотели, барове, таксита, магазини ... за всички. но тогава тОМА вЕЛЕВ няма да има достъп до меда. като се види кои има интерес ще се разбере и кой е плащал тълпата на Орлов мост!
  • 6 скиор ама друг път

    0 1 Отговор
    Всики мълчахме сега всички няма да караме ски на Витоша. Честито! По старите трасета не могат да се поставят нови съоръжения. Тъпо е 2013 да искаме от Допелмайер да произведе лифт модел 1968, господина Велев ще карамли пак Москвич 212? Инвеститорът и Витоша ски ще инвестират паритебси някъде другаде, Тома Велев и групата му ще продължават да усвояват фондое и крадат, А НИЕ НЯМА ДА КАРАМЕ СКИ НИКОГА. И децата ни също!
  • 7 Скиор

    1 0 Отговор
    Ами не, никакъв проблем не е - да се подменят лифтовете и Витоша ски го знаят. Истината е, че не искат да плащат концесионни такси, както не го прави свързаното с тях дружество Юлиен, което е надвишило с над 45% териториите в НП Пирин, които са му отдадени и за които трябва да плаща концесионна такса. Витоша ски се размрънкаха, защото не им одобриха проектът за разширяване на ски зоната, чрез който искаха да разполагат с Витоша, включително с резервата Торфено бранище, като с частна собственост. Против това, се противопоставяха хората от Орлов мост и те спасиха питейната вода на децата ви...
  • 8 Гост

    0 0 Отговор
    Ама ко за смешна държава е това бе!
    Някъв селяндур да рекетира цяла България.
    В нормална държава, досега 100 пъти да му бяха отнели концесията. Мавъра ли го подписал тоя договор бе! Взима му се концесията и се дава на човек, който не е с вързани ръце бе! Къв е проблема. Едно е подмяна на съоръжението, друго е строителство на ново. При подмяна, го подменяш на същото трасе,при строителство на ново, променяш трасето.къв е проблема бе! С ваще циркове. И на тоа "скиор", дето се качва на Витоша за кебапчетата и шкембето, ще му кажа, че Романски не е Doppelmayr, а POMA !
    И нема никъв проблем да се смени с нов такъв на същото трасе. Д.....ба о....ните прости и нагли. Ама така е,тоя селяк секо във Франция немаше да си прави квото си иска.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове