Германски бизнесмен ще дочака делото за екстрадицията си в ареста

Публикувана: 13 Ноември, 2012 12:15
1 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 663
ШРИФТ ПЕЧАТ

Германският поданик Франц Й. Гренцебах, разследван в родината си за пране на пари и укриване на данъци в особено големи размери ще дочака делото за екстрадицията си в ареста. Днес Апелативният съд във Варна остави без уважение жалбата на защитата му против първоначалния арест, извършен на основание европейска заповед за арест, издадена от прокуратурата в Аугсбург Германия.

На 7 ноември Варненският окръжен съд (ВОС) задържа под стража. 54 годишния германец, който живее в България от 7 години и има статут на временно пребиваващ у нас. Собственикът на вила „Марциана” в с.Падина , Варненско е разследван във Федералната република заедно с други две лица за престъпления, извършени през периода 2006 - 2008 година. Според немските власти престъпната схема на групата и конкретно на Гренцебах е свързана с укриване на доходи и недекларирането им пред компетентните данъчни органи, както като физическо лице, така и като управител и представляващ търговско дружество. Срещу него се води разследване и за изпиране на имущество, придобито от престъпната дейност.
Пресслужбата на съда припомня, че следствените действия в Германия установили, че отделните престъпления по укриването на данъци били извършвани като уличените избягвали подаването на данъчни декларации за занаятчийски данък, капиталови разходи и за корпоративен данък. Пред властите те посочвали в годишните си декларации твърде ниски данни за реализираните от съвместното дружество обороти.  Разследващите посочват, че чрез сделките на фирмата на тримата бизнесмени, разследвани в Германия за периода 2004 - 2008 година са укрити общо 5 257 482 евро корпоративен и занаятчийски данък. Укритият данък върху добавената стойност в периода 2006 - 2008 година бил в размер на 1 647 676 евро. Чрез необявен и невнесен данък върху капиталовите разходи през 2006 до 2008 година, Гренцебах е усвоил 1 710 915 евро. В предходен период от 2003 до 2005 година уличеният Гренцебах е спестил пред данъчните власти в Германия задължение като физическо лице в размер на 2 096 005 евро. Във Федерална Република Германия тези престъпления се наказват с "лишаване от свобода" от 10 до15 години.
И пред втората съдебна инстанция  Гренцебах декларира, че желае доброволно да замине за Германия и да съдейства на властите за приключване на следствените действия там. Това свое решение той ще декларира на утрешното заседание пред ВОС, когато по същество първата съдебна инстанция ще разгледа въпроса, свързан с екстрадицията му  в Германия
  Днес Апелативният съд потвърди основанията на ВОС за вземането на първоначалната мярка за неотклонение „задържане под стража”. И този съд счита, че са спазени всички изисквания на ЗЕЕЗА, а мярката за неотклонение е гаранция за явяването на Гренцебах  пред ВОС, на делото за предаването му на немските власти.

Въвеждане на коментар към статията
Име (като гост):


Напишете кода от картинката КИРИЛИЦА
(само главни букви)
Визуална кептча
Коментар с регистрация »
Коментар:
Много екстри за регистрирани потребители
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.

Ловци на бисери
Бойко Борисов
Премиерът обяви пред Народното събрание, че подава оставка
Не мога да гледам окървавен Орлов мост. Връщам властта на народа"

Още бисери