Германски бизнесмен ще дочака делото за екстрадицията си в ареста

Публикувана: 13 Ноември, 2012 12:15
1 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 648
ШРИФТ ПЕЧАТ

Германският поданик Франц Й. Гренцебах, разследван в родината си за пране на пари и укриване на данъци в особено големи размери ще дочака делото за екстрадицията си в ареста. Днес Апелативният съд във Варна остави без уважение жалбата на защитата му против първоначалния арест, извършен на основание европейска заповед за арест, издадена от прокуратурата в Аугсбург Германия.

На 7 ноември Варненският окръжен съд (ВОС) задържа под стража. 54 годишния германец, който живее в България от 7 години и има статут на временно пребиваващ у нас. Собственикът на вила „Марциана” в с.Падина , Варненско е разследван във Федералната република заедно с други две лица за престъпления, извършени през периода 2006 - 2008 година. Според немските власти престъпната схема на групата и конкретно на Гренцебах е свързана с укриване на доходи и недекларирането им пред компетентните данъчни органи, както като физическо лице, така и като управител и представляващ търговско дружество. Срещу него се води разследване и за изпиране на имущество, придобито от престъпната дейност.
Пресслужбата на съда припомня, че следствените действия в Германия установили, че отделните престъпления по укриването на данъци били извършвани като уличените избягвали подаването на данъчни декларации за занаятчийски данък, капиталови разходи и за корпоративен данък. Пред властите те посочвали в годишните си декларации твърде ниски данни за реализираните от съвместното дружество обороти.  Разследващите посочват, че чрез сделките на фирмата на тримата бизнесмени, разследвани в Германия за периода 2004 - 2008 година са укрити общо 5 257 482 евро корпоративен и занаятчийски данък. Укритият данък върху добавената стойност в периода 2006 - 2008 година бил в размер на 1 647 676 евро. Чрез необявен и невнесен данък върху капиталовите разходи през 2006 до 2008 година, Гренцебах е усвоил 1 710 915 евро. В предходен период от 2003 до 2005 година уличеният Гренцебах е спестил пред данъчните власти в Германия задължение като физическо лице в размер на 2 096 005 евро. Във Федерална Република Германия тези престъпления се наказват с "лишаване от свобода" от 10 до15 години.
И пред втората съдебна инстанция  Гренцебах декларира, че желае доброволно да замине за Германия и да съдейства на властите за приключване на следствените действия там. Това свое решение той ще декларира на утрешното заседание пред ВОС, когато по същество първата съдебна инстанция ще разгледа въпроса, свързан с екстрадицията му  в Германия
  Днес Апелативният съд потвърди основанията на ВОС за вземането на първоначалната мярка за неотклонение „задържане под стража”. И този съд счита, че са спазени всички изисквания на ЗЕЕЗА, а мярката за неотклонение е гаранция за явяването на Гренцебах  пред ВОС, на делото за предаването му на немските власти.

Въвеждане на коментар към статията
Име (като гост):


Напишете кода от картинката КИРИЛИЦА
(само главни букви)
Визуална кептча
Коментар с регистрация »
Коментар:
Много екстри за регистрирани потребители
Коментари към статията
българин в Германия
(гост)

Неутрално
1 Отговор
Няма почтена причина Гренцебах да бъде опозорен предварително и държан в затвора на етап търсене на доказателства. Няма почтена причина самото закъсняло с 5 години търсене на доказателства да се представя като влязла в сила присъда - такава няма. Дело от 2007г. изобщо не е тръгнало 5 години поради липса на доказателства. Пише, че имало укриване на данъци още в 2003г., т.е. 9 години не са намерили доказателства и сега хукнали в края на 2012г. из Варна. Гренцебах беше буквално екзекутиран пред българското общество, за да бъде разсипан бизнесът му. Първо е издадена заповедта за арест, после (на 5 или 6 ноември) е направен обиск, а на следващия ден е арестуван. Невъзможно е събраните документи да са обработени за 1 нощ, това са си още непрочетени неанализирани купища хартия в кашони. Заповедта за арест е издадена преди обиска и независимо от резултата от обиска. Гренцебах е държан в затвора и така предварително е обявен за престъпник независимо дали е такъв или не е. Няма почтена причина за тези факти.
Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.

Ловци на бисери
Георги Първанов
Бившият президент и лидер на АБВ коментира решението на Владимир Путин да прати в историята Южен поток
Уви, Големият шлем вече е на Ердоган с всички последици за нас"

Още бисери