Last news in Fakti

20 Декември, 2012 08:29 48 841 33

Снежен ад в Североизточна България

  • сняг

Няма пострадали и бедстващи хора

Снежен ад в Североизточна България - 1
Снимка: БГНЕС

Снежен ад обхвана Североизточна България, като най-тежко е положението в Разградско и Шуменско. Напрегната беше нощта за пожарникарите и спасителите в източната част на страната. Продължават действията им за евакуиране на хора, изтегляне на автомобили и отстраняване на опасни предмети, съобщиха тази сутрин от МВР.

За изминалото денонощие са постъпили 228 сигнала за произшествия, от които 154 са били за извършване на спасителни дейности. Въпреки усложнената обстановка няма пострадали и бедстващи граждани. В 191 селища има нарушено електрозахранване и дежурни екипи работят за отстраняването на повредите.

От 17 часа вчера заради силния снеговалеж в областите  Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Смолян, Ямбол, Сливен, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Бургас и Русе временно е въведена  забрана за движение на товарни автомобили над 3,5 тона.

Област Силистра
За четвъртък и петък са отменени учебните занятия и в Силистренска област. Снощи от АПИ забраниха движението на всички автомобили по републиканската пътна мрежа в област Разград до второ нареждане. Между 70 и 80 сантиметра е снежната покривка в областта. Основните пътища се почистват, но заради продължаващия снеговалеж и навяванията, обстановката остава усложнена. Дежурният в Областното пътно управление Младен Балкански съобщи, че в близките часове няма да бъде отменена пълната забрана за движение на МПС. Със заповед на кмета на Община Исперих е обявено бедствено положение за четвъртък и петък заради натрупания сняг, образувал преспи и навявания. Преустановени са учебните занятия във всички училища и детски градини. Местната власт призовава гражданите да не пътуват с автомобилите си, освен ако това не е крайно наложително, предаде кореспондентът на БНР.

Област Сливен

Оперативната обстановка на територията на областта продължава да е усложнена от снеговалеж и силен вятър. На места той достига до  34 м/сек. Движението по пътищата е затруднено. Забранено е движението на превозни средства над  10 тона, а останалите трябва да са без ремаркета и с вериги.Изцяло са затворени за движение пътищата, Нова Загора – Стара Загора и Нова Загора – Гурково.

Остава затворен за движение пътят Петолъчката - Карнобат, като се очаква той да бъде отворен след 9 часа

Област Кърджали
Задължително за всички моторни превозни средства е използването на вериги на пътя Ардино – Кърджали, Кърджали - Черноочене – Асеновград, Кърджали - Черноочене - Хасково, Кърджали - Мост - Хасково. Пътищата са проходими при зимни условия.

Област Варна
На територията на областта са възникнали 31 произшествия. Освободени от преспите са 12 граждани по пътя Кичево – Долище. Във Вълчи дол един екип от пожарникари и спасители са евакуирали 15 автомобила с 20 пътници, сред тях е имало и майка с малко дете. Оказана е помощ и на други 37 човека по пътя Каменар – Въглен. На същия път е евакуиран и автобус с 50 пътника.

Пристанище Варна е затворено второ денонощие. Пътят за Златни пясъци и маршрутите на обществения транспорт са почистени. Без ток са 5 села в областта. В 2 общини са отменени учебните занятия.


Област Смолян
Пътищата са проходими при зимни условия. Забранено е движението на автомобили без вериги над 10 тона.

Област Добрич
От полунощ са затворени пътищата от Републиканската пътна мрежа, с изключение на пътя Добрич- Балчик – Оброчище –Албена -Златни пясъци.

Бедствено положение е обявено в община Руен, съобщи за Радио "Фокус” - Бургас кметът Исмаил Осман. Близо 30 села в общината са без ток, около 20 са без вода и почти всички пътища в общината са непроходими. Продължава да вали сняг и да духа силен вятър, заради това се получават преспи над 2 м. „До късно снощи работихме по прибиране на хората по домовете им”, обясни Осман. Част от тях са прибрани, но друга са останали в най-близкото село Трънак, това са около 30 души. Кметът призова хората да не излизат никъде. Общината има общо 39 села, уточни кметът Осман. Електроразпределителното дружество работи по отстраняването на аварията в Руенска община. По думите на Осман няма опасност хората да останат без хляб, тъй като са добре подготвени за зимата и са запасени с брашно. 

Област Бургас
Пътя  КК “Слънчев бряг” – гр. Обзор е затворен за движение. На място се е образувала колона от закъсали тирове и леки автомобили.  

Област Шумен
На работно съвещание при областния управител е обявено бедствено положение за срок от 24 часа.  
Екипите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението са изтеглили закъсал турски автобус по пътя Шумен – Карнобат до с. Ивански, превозващ 23 пътника - 20 от тях са настанени в кризисния център в гр.Шумен, а останалите трима са пожелали да останат в автобуса.

Област Разград
Считано от 20 часа на 19-и декември пътищата в Разградска област са затворени за движение на лекотоварни и товарни автомобили, поради усложнена зимна обстановка.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 PlimP

    1 0 Отговор
    а братята Румънци, кво ли правят горките :Х, който е ходил там през зимата, знае за кво иде реч :)
  • 2 cecocapaneca

    1 1 Отговор
    Те братята Румънци са добре - чистят си пътищата, но като влязат в Русе (през Дунав мост) им се "такова" майката. Ние сме си измекярите - все по тъча да караме, все на икономия да бутаме ................
    И след 50 г. дето казват западняците пак ще сме с маймуните - с този начин на мислене ...

    Коментиран от #3

  • 3 неутрален

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "cecocapaneca":

    Ти въобще минавал ли си през Дунав мост, някога през зимата?
  • 4 сняг

    1 0 Отговор
    Частни фирми чистят, вятър работа,затова и ще има затворени пътища
  • 5 милен миленев

    1 0 Отговор
    пак всяка година никой не чисти тия пътища ,а данаци искат
  • 6 Марко Тотев

    1 0 Отговор
    Навсякъде по света се събират данъци, но за сметка на това се върши качествена работа с тях, а не като при нас - само да лапат хрантутниците ненаяли се. Ние сме си виновни, че им ги даваме доброволно! Не сме ли будали? Я да го д....т тия ! .аси и търтеите! Чакат само наготово, че е най-лесно!
  • 7 huq

    0 0 Отговор
    много е яко

    Коментиран от #27

  • 8 Батко ви

    1 0 Отговор
    Ш....ците се о.ират всяка година,данъци,винетки какво ли още не ! Пътищата са под всякаква критика !!!!!
  • 9 шофер Гатю

    1 0 Отговор
    15 години стаж имам зад волана, не са много не са и малко. Мога да кажа че съм се научил да управлявам лек автомобил. 3 автомобила съм сменил досега, различни марки, но не съм имал проблеми с поднасяне, завъртане на лед, сняг или дъжд, абе гледам да си пазя колата, защото като реша да я сменя ше и взема по-добра цена...та в тоя ред на мисли напоследък взех като падне сняг първите 2-3 дни след валежа да ползвам градски транспорт, за да може да се изпоблъскат малоумниците и да си оставят колите в сервизите да мога спокойно да си карам колата. Колкото и да си внимателен все ще се намери някой ИДИОТ дето да те блъсне отстрани или да не успее да спре и да пракира в багажника ти ! В понеделник тази седмица едно с едно А4 ми изправи косата направо, щото ме изпревари в кишата, ама кат тръгна да се пристроява отново в дясно се завъртя като пумпал пред мен и единствено защото съм със зимни гуми и карах с разумна скорост успях да спра, така че да не се забия в него ! Направо ми идваше да ВЗЕМА ЩАНГАТА И ДА ГО НАПРАВЯ ТРУДЕН ЗА РИСУВАНЕ ! Пълно е с олигофрени по пътищата ! Трябва по-строг контрол !
  • 10 хана

    1 0 Отговор
    Това не е ад а напълно нормална ситуация през зимата! Редно и хубаво е да има сняг пез зимата, проблем би било ако няма такъв. снегът е необходима покривка и за посевите и за растенията...за животните...Освен това е много красиво и хората се нуждаят от време в което да не ходят на работа, да са в къщи на топло и със семействата си. Честита и весела Коледа и просто не пътувайте останете в къщи!
  • 11 ро ро

    0 1 Отговор
    Зимата пак изненада управляващите защото не са подготвени във всяко отношение . В община Исперих улиците в селата са непочистени добре че няма проблеми с тока и водата. Управляващите мислят кого да назначат на отговорни постове лица с снети политическо доверие или хора който са с купени дипломи или без образование. Интересно е че обществото не реагира. С една дума "куче влачи няма диря " Някой задавали си въпроса колко съветника има в общинският съвет кои са по колко мандата са досега и какво са предложили досега.

    Коментиран от #14

  • 12 ядосан

    1 1 Отговор
    във варна в момента е рай за голфаджиите и феновете на БМВ.нека спокойно да се забавляват и пречат на снегорините ,че българина е търпелив и бой няма да ядат.айде чалгата до дупка и фиеста,а ние да го д....ме
  • 13 ДОБРУДЖАНЕЦ

    1 0 Отговор
    Хора аз съм от Добрич , днес ми се наложи да отида до центара на града, и мога да ви кажа единствените който чистят пътищата бяха тия от грацкия траспорт. Не ми се говори как бяха почистени булевардите УЖАС да не говорим за кварталните улици там си затънал просто изкам да кажа на нашата добра кметица ДАВИ.......М....ТАААА!!!!!!!
  • 14 Bobi

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "ро ро":

    В община Исперих си има общинари , които отговарят за пътищата . Питай ги тях защо не е почистено , а не правителството
    До колкото разбрах има доста силен вятър , който прави нещата да не се случват по начина по който ни се иска . В такива условия най-правилното е да се отложи пътуването !
  • 15 Реалиста

    1 0 Отговор
    Какъв е този капичнатия джип на снимката. Явно и този се е взел за безсмъртен като е седнал зад волана му, ама на обърнал се е тежкара. Гледам ги тези с джиповете карат като ненормални. Явно имат чувството, че карат танк. Ама като видя такива като този обърнати ми е голям кеф. На такива никога, ама никога не бих спрял да им помагам, защото такива като тях смятат, че останалите на пътя трябва да се пазят и да им правят път сякаш са нещо повече от останалите водачи.
  • 16 Емо

    1 0 Отговор
    Пичове,вие как я мислите тая работа...вижте,че навсякъде по света 20см. сняг да падне и бедствие...надигат вой до небесата.Едно много просто нещо ви съветвам,излезте и изчистете поне една пътечка пред блока си да видите как се рине сняг.На мен ми е интересен факта,защо за като като падне 10-15см. се изкарват всевъзможни машини и на парад и се хвърля пясък като за плаж,а като завали по сериозно никой не чисти???
  • 17 kirilica

    0 0 Отговор
    az sam v kavarna gradat e v ujasno sastoqnie e meko kazano nqma edna iz4istena ulica da ne govorim za mejdunarodniq pat kavarna durankulak toq kmetal savsem q kara prez prosoto samo koncerti mu dai kara6 iz grada i si izbira6 prespi kladeto da se zabie6 i ot tam natatak draj se.to golemi reklami golqmo ne6to kmetale trqbva da zapo4ne6 malko da misli6 za svoite sagrajdani
  • 18 диан

    1 0 Отговор
    а джи пи ес не може ли да се премести от
    снегорина на джип някои и така да навъртат километри
    а не да се мотаят с вдигнати гребла
    и пак да кажат после е на виж колко сме чистили
  • 19 Бай хой

    1 0 Отговор
    Карнобат-петолъчката пътя е на територията на Бургаска и малка част Ямболска област ве . От 40 години помня в Бургаска област завали ли сняг затварят пътищата и не чистят.Чакат да спре снеговалежа и тогава да чистят защото така им излиза по евтино.По тази причина през годините на тези пътища имаше и много жертви. Защо не ни вземат и данъци само когато вали сняг.
  • 20 път

    0 0 Отговор
    аз от Монтана до Русе за 3ч.30 мин вчера, лятото пак толкова, пътят не само че нямаше никъде сняг по него но и беше сух,за пръв път да е така добре почистено през зимата
  • 21 иво разград

    0 0 Отговор
    да се чисти не само главните п1

    тищта но и междублоковите улици че е ужас колата си не можеш изкара
  • 22 иво разград

    0 1 Отговор
    да погледнат на запад даже снега се извозва изв1н населените места с камиони

    Коментиран от #26

  • 23 добруджанец

    0 0 Отговор
    В Добрич един ден валя,а три дни чакаме да се появи някаква почистваща техника,до сега не се е появила.В добавка от четири дни нямаме и вода.
  • 24 кик

    1 1 Отговор
    тва не е държава а гара разпределителна за дрога и мафия..народа е мърша дето храни своите фараони

    Коментиран от #25

  • 25 БУМЕР КАМОР

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "кик":

    nedei da si izmisliash filmi
  • 26 БУМЕР КАМОР

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "иво разград":

    kade se izvozva snega ?chakkai che az sam na zapad ama takova neshto niama.
  • 27 бартера

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "huq":

    учудващо защо не казаха че пак зимата мни изненада,защото ние може би я чакаме в месец юли
  • 28 Симеон Тасев

    1 0 Отговор
    а филми точно така си е както е казал кик
  • 29 JALKOOOOO

    1 0 Отговор
    evala na KIK ( 24 ) to4no tova e ISTINATA ZA BULGARIQ !!! ama to4nite dumi... !
  • 30 От североизточната провинция

    0 0 Отговор
    Че от кога са се загрижили толкова за нащия регион!? То да не е Бургас или София, че да им пука?
  • 31 BATKO

    0 0 Отговор
    Бджичко,каде са тези дето правят колекция от ЛЕНТИЧКИ ?
  • 32 Ст.

    0 0 Отговор
    Глупости, ама глупости...
    Днес пътувах от София до Ямбол. Пътят беше прекрасен. Сега съм в Ямбол, а снега тук е 1-2 см.
    Смешно е да се публикува такава информация, която заблуждава и всява смут!
    Не, не е смешно - ЖАЛКО Е!

    Коментиран от #33

  • 33 ех

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Ст.":

    А видя ли, че статията е от преди пет дни?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове