Last news in Fakti

1 Февруари, 2013 17:38 3 861 15

Пак изрисуваха паметника на Съветската армия

  • съветската армия-
  • паметник-
  • изрисуван-
  • протест
Пак изрисуваха паметника на Съветската армия - 1
Снимки: БГНЕС

Паметникът на Съветската армия в София отново беше изрисуван. Лицата на три фигури са боядисани с бяло, зелено и червено. Със същите цветове е оцветен паметникът е отзад, като е нарисуван двигател с перка. Не е ясно кога се е случило това, сигурно през отминалата нощ.

Факти.бг припомня, че през юни 2011 г. фигурите на паметника бяха преобразени в герои на популярни комикси от художници от групата Destructivе Creation. Съветското знаме се превърна в американско, а под скулптурната група беше изписано: "В крак с времето". Лозунгът се пренесе върху безброй тениски и дори стана мото на една от кандидат-кметските кампании в София.

На 17 август 2012 г. паметникът пък осъмна с резултат от друга акция: на главите на фигурите бяха сложени разноцветни качулки от поддръжници на руската пънк група "Пуси Райът", трите момичета, които бяха осъдени заради "молитва" срещу Владимир Путин в църква в Москва.

Паметникът отдавна се е превърнал в ябълка на раздора между антикомунисти и русофили. Гражданска инициатива за демонтиране на паметника на съветската армия в София организира днес поредното събитие, което изразява категоричното несъгласие паметникът да продължава да стои в центъра на София.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владимир Йосифов

    0 0 Отговор
    Защо ги мият ?
    Не е ли достатъчно, че Паметникът си е на мястото ?
    Ако бяха оставили Мавзолея и го оцветяваха щеше да има по-малко гласове за АЕЦка ...
  • 2 Трибал

    2 1 Отговор
    Руския редови войник няма капка вина че да го виним него!Виновни са чифутите които са ги водели!Същите чифути и днес разграбват както Русия,така и България,така и Турция!Смърт за еврейна ще от деня на раждането!Джордано Бруно го е казал още на времето!
    И днес проклиня Русия 5тата еврейска колона която разрушава Русия!Революция трябва както там така и тук и еврейте до 9то коляно,техните слуги в лицето на разни политици също!Ако не е била тая руска армия щехте да ми се молите в някоя джамия!
  • 3 Трибал

    1 1 Отговор
    http://www.youtube.com/watch?v=QYdxcqF6Dxs

    Този клип олицетворяващ гласа на народа в Русия беше забранен от евреите както в Русия така и в Америка!Отговорете си защо!
    Лично съм го превел на Български ако го иска някой да казва,но мисля че руския ви е близък!
  • 4 деси

    2 1 Отговор
    ТОЗИ С ПЛАКАТА НАПРАВО СИ ЗА БИСИЛКА АКО НЕ БЯХА РУСНАЦИТЕ ЩЕШИ ДА ИМАШ СЮНЕТ РАЗБРАЛИ НЕБЛАГОДАРНИКО
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 бай тошо

    0 0 Отговор
    В нощта на 1 срещу 2 февруари 1945г. е изпълнена смъртната присъда, издадена от Първи състав на „Народния съд” срещу регентите Принц Кирил Преславски Сакскобургготски, Богдан Филов – министър-председател и ген. Никола Михов, министър-председателите Иван Багрянов и Добри Божилов, 22 министри, 67 народни представители (вместо първоначално предвидените 25) и 8 царски съветници. Те са осъдени въз основа на приетата от правителството на Отечествения фронт Наредба-закон за създаването на Народен съд на 6 октомври 1944 г.

    Под наказателна отговорност са привлечени ръководителите на монархическия режим и управлявалите от 1 януари 1941 г. до 9 септември 1944 г. 60-те областни състава и двата върховни състава в София се произнасят по различни обвинения срещу общо 21 024 души.
    Арестуваните регенти княз Кирил Преславски, проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов, министри и висши военни, заедно с архиви от Министерски съвет, МВнР и МВР са откарани в Москва, където се провежда тяхното следствие и са върнати в началото на януари 1945 г.

    Издадени са общо 10 897 присъди в 131 процеса. На смърт са осъдени 2618 души, сред които са регентите, повечето от министрите и народните представители от периода след 1941 г.

    Около 200 души от осъдените на смърт са избити още преди съдебните процеси. Конфискувани са над 200 предприятия, както и голям брой недвижими имоти и вещи. Изселени са 4325 семейства на близки на осъдени, като броят на членовете им възлиза на близо 12 000 души.

    Повечето изследователи и историци приемат, че през първите няколко месеца след 9 септември са избити без съд около 30 000 души. През февруари 1991 г. министърът на вътрешните работи Христо Данов обявява пред парламента цифрата от 25 000 за безследно изчезнали.

    Мащабите на комунистическите репресии се илюстрират най-добре при паралел с броя на жертвите от периода 1923-1944 г. по време на предишното управление. Според проучване, извършено от избраното през 1945 г. Народно събрание, жертвите са 5632 души – убити, екзекутирани, починали в затворите или вследствие на престоя им там. Между 1941-1944 г. 357 души (не само участници в съпротивата) са осъдени на смърт и екзекутирани. Изследвания на броя на жертвите до 9 ти септември 1944 г. са правени и от Музея на революционното движение в България, създаден и ръководен от БКП.

    По-голяма част от присъдите на т. нар. Народния съд са отменени от Върховния съд на България в периода 1993-1999 г.

    С решение от 19 януари 2011 г. Народното събрание обявява 1 февруари за Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. Поклон пред паметта им!
  • 7 бати батев

    0 1 Отговор
    Лъжепаметниците на ссср .трябва да бъдат премахнати заедно със всички символи на злото наречено ссср.комунистическите символи да бъдат заклеймени както фашистките и за използването им да се търси наказателна отговорност
  • 8 ссср

    1 0 Отговор
    ПОКЛОН И УВАЖЕНИЕ КЪМ РУСКИЯ НАРОД това си е българина неблагодарник а ина4е ближе г''''''за на този който го тъ4е
  • 9 бати батев

    0 0 Отговор
    Най-голямото вероотстъпничество е да се кланяш на чужди народи и да загърбваш собственото с достойнство.Но това е нормално за предателите от червената партия
  • 10 тито

    1 0 Отговор
    А ми кажи ти бе Бати-каде ти е достойнството сега бе-когато народът ти е подложен на тотален геноцит,каде ти е достойнството когато фесове и цигани ти се смеят и поругават гробовете на предците ти-ти малко човече си тръгнал да сьдиш и да даваш мнение????????? Защо принизявате победата на един народ над фашизма????? Ти според мен си турчин който го е яд че неможахте да ни поробите отново.........Лека им пръст на героите....
  • 11 Белов

    1 0 Отговор
    Ние сме много неблагодарен народ.
  • 12 иво

    1 0 Отговор
    Тея на снимките са ПОЗОР за нас а вие още им подражавате накаде отивате бе
  • 13 тони лудия

    0 0 Отговор
    никога не съм защитавал комунистите-но паметниците нямат нищо общо с комуеизма тези на снимката са престъпници
  • 14 Бай хой

    0 0 Отговор
    Тези сигурно са сложили цветя на паметника на американските терористи бомбардирали София. Някой трябва да им обясни че България е била във войната на страната на фашистите и руснаците са я окупирали по право и българите са имали късмет че изобщо са ни оставили като държава. Тия които плюят руснаците работят за турция и за турските интереси към нашите територии.
  • 15 как може???

    0 0 Отговор
    Не е вьзможно бе хора,немога да приема че има такива ид..ти-нещо много силно се обьрка в тази дьржава?!?!* То не са п...ли то не са изверги то не са престьпници и т.н.-до безкрай.......егати демокрацията и свободата .......егати и правата *човешки*........
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове