Last news in Fakti

7 Февруари, 2013 09:47 27 829 46

Марковски: Ако крадец влезе в дома ви с нож, може да го убиете

  • крадец-
  • марковски

 

„Ако крадец влезе в дома ви  с нож, може да го убиете с пистолет, стига да е с разрешително”. Това заяви по Нова телевизия адвокат Марин Марковски.
 
Той обясни, че законът дава изключително много възможности за самоотбрана при нападение. Според адвоката обаче хората не разбират, кога може да се прилага неизбежна самоотбрана.
 
„Сегашната наредба позволява на всеки да защити имуществото си, достойнството си”, категоричен е адвокатът.
 
„Не може обаче да се убива, да се гони за мъст и да не се търси наказателна отговорност”, допълни депутатът от „Атака” Явор Нотев.
 
В тази връзка от парламентарната група на „Атака” иска да се конкретизират хипотезите, при които задължително да се приеме, че е налице неизбежната самоотбрана. По думите на Явор Нотев в момента има 6 хипотези.
 
Оказва се обаче, че в момента наредбата не е достатъчно ясна за хората.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Nine

    5 1 Отговор
    Ами да се направи един референдум по въпроса и да видим после дали ще смеят да влизат по домовете !!!
  • 2 Трибал

    7 1 Отговор
    Лъвът и конят извършили престъпление. В затвора обаче влязъл само коня. Лъвът му отишъл на свиждане и конят попитал: „Защо така? Двамата го извършихме, а само аз лежа...” А лъвът отговорил: „Това е ЗА-КОН, не ЗА-ЛЪВ”."

    Можеш да го убиеш но никой да не разбира за това!Копаш го некъде и си траеш!Иначе ЗА-КОН,Лъвовете не ги лови!
  • 3 тито

    1 1 Отговор
    Да бе- да,само ако ти ме защитаваш......ама си много дебел в кинтите имам предвит
  • 4 Мики

    3 2 Отговор
    "Оказва се обаче, в момента наредбата не е достатъчно ясна за хората", но и за депутатите които не им се е налагало да си бранят имуществото, за това не са гласували за промяна в закона. иначе убиваш крадеца който те е наръгал с нож и после ако оживееш ти лежиш в затвора а той е условно.
  • 5 селянин от обеля

    5 1 Отговор
    Можеш да го убиеш разбира се. ама после в затвора при Опиц.
  • 6 Тихият глад на народа

    1 0 Отговор
    Българите сме глупаци,оставили се да ни командват крадци,мутри и полицаи.Влезне ли в къщи и с имунитет да е го гръмвам който и да е-аз нега съм в затвора,но поне жена ми и децата ми ще са живи!!!

    Коментиран от #26

  • 7 Гаро

    1 0 Отговор
    Да ве и след като го убия крадеца , тоя същия адвокат аз трябва да го наема и да му кихам тлъсти суми та да ме оправдава.
  • 8 bad

    1 0 Отговор
    и пак стремеж да гоним американците: Имаш право да го убиеш при самозащита, но трябва да докажеш че те е нападнал!
  • 9 никъв ма нема

    1 0 Отговор
    Българския закон е такъв,че подобен на един физичен закон".Третият закон на Нютон гласи, че всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие"
    Демек законът ни така е направен,че винаги ако имаш добър адвокат ще намери начин да те направят от жертва в хищник....ето така много престъпници се измъкват постоянно....
  • 10 ХХХ

    1 0 Отговор
    Много ясно, че ще се отбранявам !! Какво търси в дома ми? Ако съм го/ги поканил на гости - ок, но да влиза някакъв непознат по никое време, с цел да си хареса "безплатно" нещо от личното ми имущество и в най-лошия случай, освен нанесения психически и материален стрес, се получи физическа щета в/у мен и/или моите близки хора - не, ще го гръмна, ами ще му насека крайниците, че да не може никога повече да ги използва за подобни злонамерени действия!!! А BG съд и политичи, да си стегнат малко дебелите тумбаци и да си напекат мозъците, в полза на нормално живеещите хора от населението и техните права, а не да ми защитават циганите и останалите бандюги! Защото, ако държавата не вземе мерки, много ясно, че хората ще се отбраняват сами.

    Коментиран от #40

  • 11 gg2

    1 5 Отговор
    аз съм за референдом за да може хората да преценът а не тези дето ги пази НСО и им дреме на тях . а и някои от тях прибират някое процентче за да може крадците да са по-спокоини ако някои ги пипне !!! колкото и да ни се обясняват всички знаем как седят нещата в БГ !!!!!
  • 12 Ива

    1 0 Отговор
    Абе, хора, научете се, че граматиката не е измислена случайно! Мислете, като пишете! Първо - трудно ви се разбира и второ - излагате се безкрайно! Особено последният gg2 ми обра точките с "референдОма", с пълна липса на запетайки и на главни букви. Това не е маловажно!!! Жалко, че като го разберете, ще е късно!

    Коментиран от #13

  • 13 Heinrich

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ива":

    за никой не е късно да стане за резил
  • 14 кик

    1 0 Отговор
    ама той и да не влезне с нож в ръка аз ще го пре4укам и после ще отъркам нож в неговата ръка за да има био следи от кожата потта от дланите по дръжката на ножа след което ще разиграя варянтта нападение с нож така 4е нищо да не се подозира

    Коментиран от #15

  • 15 330и

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "кик":

    и после като докажат че ножа е твоя и духаш супата, по-добре без да му слагаш нож, тоз даже не познава закона, че то и без нож може да има крайна защита, да не говорим че може и от уплаха да го гръмнеш, наскоро в америка имаше случай с майка и дете, крадеца влиза и тя с пушката го думва, даже по-телефона май и бяха дали такава инструкция
  • 16 кик

    1 0 Отговор
    аз съм подготвен за вси4ко..........вкъщи си имам специялен нож който стои само да го връ4а на някой който секунди преди това съм пре4укал
  • 17 чунчо

    1 0 Отговор
    да го убия ли или да го раня с пистолета.
  • 18 кик

    1 0 Отговор
    убивам го с месомела4ката го смилям а с бравата го нацепвам и ни крадец е влизъл вкъщи и аз съм сторил подобно нещо, трупа на кебап4ета и така.....нито ще се обадя на куките нито имам съвествси4ко мирно и тихо и хладилникът пълен

    Коментиран от #38, #42

  • 19 BOND

    1 0 Отговор
    Много филми гледате :D..
  • 20 Marimba

    1 0 Отговор
    Все ще му намеря един нож да му го сложа в ръката като изстине
  • 21 Буден

    1 1 Отговор
    Тоя, Марковски,ако не са престъпниците които защитава постоянно/и то с приоритет-не се сещам да е защитавал някой обикновен човек/сигурно ще остане само кожа и кости.Много е нагло точно той да ни дава съвети как да се защитаваме.Тия съвети да ги дава на тоя депутат от АТАКА,защото те,от тая партия вече смениха плочата и от борци за човешките и национални интереси се превърнаха в лизачи на тия,които им платят под масата,за да говорят и вършат глупост след глупост срещу обикновените хора!
  • 22 1 уточнение:

    1 0 Отговор
    Ако крадец влезе в дома ви с нож, може да го убиете, ДА! НО, ако след това ви защитава пред Съда само и единствено адвокат Марковски!
  • 23 Другата Мария

    1 0 Отговор
    Депутатите обсъждат на първо четене промени в Наказателния кодекс, свързани с въвеждане на неизбежната отбрана, предложени от „Атака".

    „Динамичната и изключително усложнена криминогенна обстановка в страната непрекъснато налагат да се осъществяват сериозни изменения в различни институти и състави на Наказателния кодекс. В момента уредбата на института за неизбежната отбрана не е актуална и в крак с изискванията на живота и наказателно-правната практика", се посочва в мотивите на вносителите на законопроекта.

    Предлаганите от „Атака" промени предвиждат отпадане на съществуващото досега изрично изискване за приемането на неизбежна отбрана, само ако се касае за проникване с насилие или с взлом в жилище, което силно стеснява полето на института. Предвижда се и особената хипотеза, която на практика често се реализира в живота, а именно, когато отбраняващият се предварително е взел мерки, най-често с технически средства, срещу евентуално нападение, които впоследствие са довели до лоши последици за нападателя.
  • 24 qqqqqq

    1 0 Отговор
    Хвани крадеца и го набий или убий, пък после съда такава неизбежна отбрана ще ти даде че ще съжаляваш че не си му налял ракия и нарязал салата. В България законите се правят от престъпници за престъпници. За това няма управия. Парите диктуват законите, а знаете какви хора в България имат много пари.
  • 25 калайката

    1 0 Отговор
    Господин Марковски !!! А как да постъпим с истинските обирджии от електроразпределителните дружества . Научете ни , защото няма българин който да не му е идвало да хване тоягата и да удря, удря ,удря ........!!!!!
  • 26 Николай Келерджиев

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Тихият глад на народа":

    Знаеш ли какво?
    Много си прав! [twisted
  • 27 Адолф Хитлер

    0 0 Отговор
    Аз съм 130кг.Като му врътна един токат и директно ще го просна в ковчега.Не ми трябва нито пистолет нито нож.Смърт на б....ците.
  • 28 Сталин

    1 0 Отговор
    Ако ще и 130 тона да си, като ти врътне един винкел зад врата и ще паднеш 7 пъти .
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Трибал

    1 0 Отговор
    А бе от затвор се излиза,ама от гроба не знам некой да е излезнал!
    А и казват че сандък джоб нема!Това се отнася за не наялите се политици и мутри!
  • 31 Трибал!

    1 0 Отговор
    По добре 6 да ме съдят от колкото 6 да ме носят!
  • 32 Кольо

    1 0 Отговор
    В едната цев има 13/0 а в другата бренеке с затъпен връх с дупка в него, който е ловец знае за какво говоря и какви поражения нанасят тези боеприпаси!
  • 33 Дошо

    1 0 Отговор
    Разбира се, че не може.Право да убиват имат само м...лите!
  • 34 муспи

    1 0 Отговор
    А ако крадци-канибали влязат в държавата ни, оберат я до дъно и избият с 1/3 населението, може ли да ги убиеме? Явно това не е въпрос за юристи - те са се сработили с канибалите.
  • 35 гост

    0 0 Отговор
    Майтап няма по това време всеки втори е ловец, знае ли крадеца 50/50 шанс да се падне да не е ловец. И без това намаля дивеча. :) все по нещо трябва да се калиброва .
  • 36 Дядо поп

    1 1 Отговор
    То от ловците трябва да се пазим много,че я ги вижте в последно време по невнимание или препиване се поизтребиха един друг та станаха за резил.Идете и ги вижте по селата още не прходил и вече мъкне на дядо си старата берданка на гърба ,в лявата ръка води куче Горанчо а в дясната държи ключовете на Лада Нива.По селата май е голяма гордост да си ловец.По голяма дори от това да завършиш поне едно средно образование

    Коментиран от #37

  • 37 Пачо

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Дядо поп":

    Абе дядо попе, като ръсиш защо се наси.....ш, как така стигна до тези генерални изводи.
    Не поставяй всички хора било то ловци или селяни под една килимявка.
  • 38 0321

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "кик":

    От къде толкова злоба у тебе към себе-подобните бе майна....ти ма смайваш направо ! Да...някой са толкова нагли и сигурно си го заслужават ама не можеш да живееш с толкова омраза в себе си....тя ще те погуби. Опитай се да виждаш и доброто в хората....а те са по-вечето такива. Няма смисъл за една шепа из..ди да се овълчваш и ти...
    А пък ако. аз попадна в такава ситуация ще реагирам спонтанно по начина с който в момента ще опитам да опазя моя и на близките ми живот.... но не се паля. настройвам и озлобявам предварително.... това само може да ми разбие психиката и ми изкриви отношението и държанието към хората... какъвто съм и аз ...един от тях...
    Не знам аз така виждам и разбирам нещата..... и ако българина след 20 години мъки .... бит и тероризиран от мутри... прекарван лъган и е..н от правителства разни.....още не е разбрал .че с лошо и злоба ...няма да се оправим .....от какво и от кой се оплакваме тогава след като проблема е във нас.....
    Хора търсете и виждайте доброто у хората....че поддадете ли се на злобата ще ви изяде отвътре....
  • 39 Bg 2

    0 0 Отговор
    „Ако крадец влезе в дома ви влезе с нож, може..."
    Мария, ако си съгласна срещу скромно възнаграждение мога да ти прочитам статиите преди да ги публикуваш вместо теб.
  • 40 Bg 2

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "ХХХ":

    Е, тук е тънкия момент и за това според мен в България закона не е като в Америка. Как ще се разбере, че не си го поканил след като си го убил?
    Там повечето хора живеят в къщи, и още от влизането в двора може да го предупредиш преди да го застреляш да кажем.
  • 41 kik

    1 0 Отговор
    Не знам дали тези които коментират са обирани някога. Усещането е много гадно като си видиш къщата обърната с хастара. Аз съм за закон като в САЩ. Щом влиза с взлом гърмиш го.

    Коментиран от #46

  • 42 муспи

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "кик":

    18 и всички които наблягате на личната саморазправа, като не се допуска полицията, - това дава минимални изгоди. Зад крадеца чака друг, да му убиете конкуренцията че той да влезе. Друг е въпросът ако ви оберат, да убиете някой и друг евреин. Съвсем осезателно престъпноста ще намалява, а ако избием всички евреи, ще можем като ходим на работа (работа тогава ще има), да не си заключваме къщите.
  • 43 ТРОШАЧА

    1 0 Отговор
    ,, – АКО КРАДЕЦ ВЛЕЗЕ С НОЖ В ДОМА ВИ МОЖЕ ДА ГО УБИЕТЕ ... " А АКО ВЛЕЗЕ БЕЗ НОЖ В ДОМА МИ МИСЛЯ ДА МУ ,,СВАРЯ КАФЕНЦЕ'' ... :–Х :–Z
  • 44 wulkan

    0 0 Отговор
    Тоя си търси клиенти
  • 45 MIDKU

    0 0 Отговор
    Ако крадецът те убие няма никакъв проблем тогава вече можеш и ти да го убиеш ! .аси и държавата НЯМАШ ПРАВО ДА СЕ ЗАЩИТАВАШ каквото и да дрънкат разни намазани мъдреци ( опа ама те не са обирани ) Само като в САЩ - МОЯТ дом е моя крепост !
  • 46 Шопендар

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "kik":

    Човек се чувства отвратително след поредният грабеж и най вече безсилен.искам закон като в сащ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове