8 Февруари, 2013 08:08 5 340 4

Не пускат трупове от моргата без платени здравни вноски

  • морга-
  • цени-
  • здравни вноски

Преглед на печата

Класация на 102 държави показа: България - в топ 30 в света по ниски цени, информира "Труд"
България все още е една от най-евтините държави в света. Не ви се вярва, но това е положението според класацията на интернет портала за международни сравнения Numbeo. Тя отрежда на страната ни 80-а позиция по потребителски цени сред 102 държави, от които се взима пълна информация. Numbeo е най-голямата база данни в света, която се попълва от потребители, но се проверява чрез официални и неофициални източници, като се актуализира непрекъснато. И все пак - у нас е евтино, но има и по-евтино, и то съвсем наблизо. Въпреки че Румъния ни изпреварва по доходи, животът в северната ни съседка излиза по-тънко. Очаквано, по-ниски са цените и в Македония. Най-скъпите държави в света са Норвегия, Швейцария и Австралия, а най-евтините - Индия и Пакистан, показва класацията.

Не пускат трупове от моргата без платени здравни вноски, диви се "24 часа"
От пловдивската университетска болница отказали да предадат на 54-годишния Несим Юмер от кърджалийското село Бели пласт тялото на починалата му съпруга. За да го получи, той трябвало да плати в НАП три невнесени нейни здравни вноски. Случаят стигнал до шефката на отдел “Обслужване” в пловдивската дирекция на агенцията за приходите Ася Попхристова. Тя направила собствено разследване, от което станало ясно, че това е незаконно. Но болниците държали постъпващите да са с уредени здравноосигурителни права, за да си приберат парите по клиничната пътека. Според данъчната това бил четвъртият или петият идентичен случай, в който тя трябвало да се намесва.

И частните училища ще имат право на държавна субсидия, пише "Сега"
На финала на мандата си ГЕРБ променя генерално модела на финансиране на средните училища. Идеята "парите следват ученика" е стара, но в последните 10 г. нито един кабинет не успя да я въведе на практика въпреки категоричното решение на Комисията за защита от дискриминация и препоръката за промяна на законодателството в тази посока. Частните училища и детски градини ще могат да получават държавна субсидия, решиха вчера депутатите на второ четене на новия закон за училищното образование. Това обаче ще ги задължи да премахнат таксата за обучение и други дейности, покривани от бюджета. Включването на частните училища и градини в системата на държавното финансиране ще става по тяхно заявление. Текстовете бяха приети с гласовете на ГЕРБ и Синята коалиция. Според преходните и заключителни разпоредби на закона, които още не са гласувани, въвеждането на новия модел на финансиране ще влезе в сила през учебната 2016/2017 г.

Кафето изчезва, алармира "Стандарт"
Кафето е на път да изчезне от света заради климатичните промени. За това алармират световните учени. До 2080 г. билката Coffea Arabica ще изчезне, прогнозират учените от Кралските ботанически градини в Лондон. Сортът се отглежда в Източна Африка, където се очаква градусите да се вдигнат доста. В най-добрия случай след 70 години кафето ще изчезне в 65 на сто от районите, където се отглежда. В най-лошия без него ще останат 99.7% от днешните насаждения. Кафето е най-продавания продукт след петрола. Годишният износ е на стойност 15 млрд. долара. Ободряващата напитка е любимият "наркотик" на близо два милиарда души. В световен мащаб средно консумацията на кафе на глава на население е 4.8 кг, а в ЕС - 5.8 кг. Средно в света се пият 2.25 млрд. кафета на ден.

Продават тишина за слушане, разкрива "Новинар"
Тишината е уловена е в малка църква в Англия. В енорията едва ли са предполагали, че притежават нещо, за което мечтаят милиони хора по света. Разбрали го едва когато издали на диск половинчасов запис на тишината. Дискът бързо се превърнал в хит, а търсенето наредило записа му до най-елитните музикални произведения. Наистина има нещо особено в атмосферата тук, може би защото църквата е много стара. Това е звукът на тишината, коментира Роджър Бинг. Роджър Бинг живее отскоро в енорията. По време на служба усетил силата на самовглъбяването. Нарича тишината в църквата „Свети Петър" величествена и умиротворяваща. Затова решил да сподели усещането от нея. При записа не са правени дубли. Включени са фонови шумове като скърцане на пейки и стъпки. Именно тези звуци внасят успокоение, смята Бинг. Според него стерилната, изкуствена тишина е потискаща.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 испанец

    1 1 Отговор
    Боже,до къде ни докараха!Да не можеш да си вземеш починалия близък без да си платиш.На мутрите пари им трябват.Няма значение мъртъв или жив.Плащай!Голям срам,на фона на мъката на хорицата.Това го няма никъде по света.Уверявам ви.
  • 2 от далеч

    2 0 Отговор
    Е тия вече се оляха. Доживяхне и нападжиите от умрял да искат пари.Можеше и пенсията да му запорират
  • 3 реотанчо

    2 0 Отговор
    недаи си боже ако се наложи ма моите деца щеги предупредя от сега като нещат даме дават дасиме даржат
    нали си умрял се пари искат мислете за склат да складирате трупове да живеш в бг е валшебство
  • 4 СССР

    0 0 Отговор
    ами задръжте си ги само внимавайте пазете ги че може и да си ги поискат
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове