26 Март, 2013 08:13 9 705 10

„Икономедиа” отвръща на удара

  • цветан василев-
  • икономедия-
  • капитал-
  • дневник-
  • медии

По повод на неверните факти и несъстоятелните обвинения, които банкерът Цветан Василев отправя към "Икономедиа", нейните издания и собственици в интервю за австрийския вестник "Дер Щандарт", подготвихме право на отговор, което ще изпратим до медията. Това заявяват главните редактори на "Капитал", "Капитал Daily" и "Дневник" в изявление публикувано на сайта на "Икономедиа".

Верни на обективността и фактите от Факти.бг публикуваме изявлението до"Дер Щандарт"  в неговия пълен размер:


Уважаеми главен редактор,

В интервюто за "Дер Щандарт" от 24 март г-н Цветан Василев изнася множество неверни факти и отправя безпочвени обвинения към "Икономедиа" и издаваните от нея вестник "Капитал" и новинарския сайт Dnevnik.bg.

Бихме искали да използваме правото си на отговор в интерес на това уважаваната ви аудитория да получи пълна картина и да се запознае с гледната точка и на другата страна.

Основната теза на интервюто е невярна и силно манипулативна.

Атаките на г-н Цветан Василев, мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ), срещу "Икономедиа" и нейните собственици започнаха през 2009 г. Тогава "Капитал" беше първата българска медия, която в свое журналистическо разследване разкри порочната схема как с пари на данъкоплатците политиците, които са на власт, си осигуряват медиен комфорт, финансирайки банката на г-н Василев, а чрез нея по различни финансови, търговски и правни механизми издържат "Нова българска медийна група" (НБМГ) и медиите гравитиращи около нея.

Още тогава посочихме, че е смущаващ фактът половината от всички пари на държавни компании да стоят в една малка частна банка. Но още по-вреден ефект за обществото произтича от срастването на медийна, политическа, регулаторна и съдебна власт в една обща група - търговска банка, медии и фирми. Този конгломерат е контролиран от г-н Цветан Василев и неговия партньор, депутатът от ДПС, издател в сянка на медиите от спомената група и магистрат от националното следствие г-н Делян Пеевски.

Този невиждан другаде сплит на конфликти на интереси обрича на провал всеки опит за модернизация на икономиката, регулаторната рамка и съдебната система в България. Подобни схеми са причина българите да живеят в устойчива бедност.

След разследванията в "Капитал" и "Дневник" за КТБ вече почти четири години изданията на "Икономедиа" и нейните собственици са подложени на непрекъснати медийни атаки и институционален тормоз.

През това време банката на г-н Василев се утвърди като неформален коалиционен партньор на всяка власт в България независимо от нейната идеология и цели. Чрез увеличаващото се количество медии под контрола на тандема Василев - Пеевски в страната беше наложено почти пълно информационно затъмнение, като абсурдът стигна дотам, че всички традиционни политически партии от страх и/или от зависимост избягват изцяло темата за медийната свобода.

Наложи се лична визита на комисаря и зам.-председател на ЕК Нели Крус, която изрази огромното си притеснение от състоянието на медиите в България. Дори в края на миналата седмица, когато тя обяви обществени консултации, които да гарантират медийната свобода и плурализъм, в речта си даде като пример "притесненията за прекомерна концентрация на медийната собственост и липсата на прозрачност в България". Тази констатация се отнася именно за групата медии, контролирани от Василев - Пеевски.

Заради тези проблеми през последните няколко години България се срина и в класациите за медийна свобода на "Репортери без граници".

Изданията на г-н Василев и г-н Пеевски си позволиха да цензурират дори посланика на Германия в София, Н.пр. Матияс Хьопфнер, който в интервю за един от вестниците в НБМГ даде негативна оценка за медийната среда в България.

Изданията на "Икономедиа" не се отказаха да поставят открито проблема, че не е нормално в период на тежка криза и остра конкуренция само един от участниците на пазара има "привилегията" да се финансира с парите на данъкоплатците срещу интересите на всички останали. Освен разрастване на медийната си групировка с помощта на публичните средства господата Василев и Пеевски през последните три години получиха контрол върху значителни активи в българската икономика в размер на над един милиард евро. Това направи проблема много по-голям, остър и видим. Такова мащабно преразпределение на собственост към частна икономическа групировка не се е случвало никога в годините на преход за толкова кратко време.

Уважаеми г-н главен редактор,

Вестник "Капитал" съществува от 20 години и е доказал обективността си. "Дневник" - от 12 години. Журналистите от "Икономедиа" са водещи имена в журналистиката, спазват високи професионални и етични стандарти. Собствеността на фирмата е ясна и прозрачна от първия й ден до днес.

Независимо от атаките на медиите около г-н Василев изданията на "Икономедиа" отразяват дейността на групата му фирми професионално, базирано изключително на факти.

Безспорен факт например е констатацията в доклада на кредитната агенция "Фич" от март, че концентрацията на средства на държавни енергийни фирми в размер на 87%, или 624 млн. лева, в КТБ е недопустима и представлява риск за ликвидността на Българския енергиен холдинг (БЕХ), който притежава основните държавни активи в енергетиката на България.  

"Капитал" и "Дневник" бяха и сред малкото медии, които обясниха и коментираха кое предизвиква ожесточената атака срещу президента в изданията и телевизията, контролирани от Василев - Пеевски, когато той започна да съставя служебното правителство. (Вижте текста: Кой и защо атакува президента - бел. ред.) 

Ние разбираме страховете на г-н Василев, ако държавните предприятия изтеглят част от депозираните в КТБ средства или просто започнат да се разплащат с тях. Българските граждани и данъкоплатци обаче не може вечно да са заложник на подобна институционализирана форма на политическа корупция и злоупотреба с обществени средства.   

Надяваме се тези факти и обяснения да помогнат на вашите читатели да се ориентират в пълната картина на случващото се в България.

С уважение,
Станка Тошева, главен редактор на "Капитал"
Теодора Василева, управляващ редактор "Капитал Daily"
Алексей Лазаров, управляващ редактор "Капитал"
Велислава Попова, главен редактор "Дневник"

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Полиция

    3 1 Отговор
    Какво повече да се каже за БСП и ДПС партий който така са затънали в престъпния свят че незнам кви гласуват за тях някви мазохисти предполагам е изгонихте ГЕРБ сега ви чака голямото и пзлобено дърво двойна или тройна коалиция!!

    Коментиран от #2

  • 2 Бай хой

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Полиция":

    Ако има по-голямо зло от БСП то ще се казва ГЕРБ. Партия съставена от комунисти , мутри, наркотрафиканти, източващи ДДС незаконно, педофили, страхливци, лъжци, лъжебудисти, корумпирани милиционери. ГЕРБ+ДПС - това е новата предизборна коалиция. Който се чувства Българин трябва да се бори против предателите и крадците ГЕРБ.
  • 3 Велев

    0 0 Отговор
    И аз мисля, че ГЕРБ е не по-малко зло от БСП и ДПС.

    Коментиран от #5

  • 4 Тео75

    1 0 Отговор
    Конете се ритат-магаретата страдат!
    Който има пари обикаля гетата,купува гласове и далаверата му продължава.БСП е държавата за всеки пост,за всяка далавера на нея се отчита всеки.Как няма да има пари?!
    Докато комунистите са в парламента държавата не може да се реформира,те няма да допуснат финансовите реки да пресъхнат и да има истинска демокрация!
    50% избирателна активност се очаква.Останалите 50% само могат да променат статуквото,сега при това полужение за всеки купен глас те получават е поне един служебен.
    Трябва братя да гласуваме,да сменим маимуните в цирка!
  • 5 жег

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Велев":

    Абсолютно сте прав! Само някои още не са го осъзнали..
  • 6 Усетиха се ама късно

    0 0 Отговор
    Плевналиев ще разбута кошера на червената олигархия - РЕСПЕКТ за смелостта!!!
    Цв.Вас. се усети че ще му дръпнат държавния беберон и зарева но е късно, мандалото лопна.
    Да не беше правил глупости
  • 7 6666

    0 0 Отговор
    КОЛКО ДЪЛГОВЕ ИМА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ И КОЛКО ИВО ПРОКОПИЕВ? ВСИЧО ДРУГО Е МЕСТЕНЕ ОТ ЕДИН КРАЧОЛ В ДРУГ! ТРЯБВАШЕ ДА СЕ КРЪСТИТЕ БОГОМЕДИЯ, А НЕ ИКОНОМЕДИЯ. МАКАР, ЧЕ КРАЖБАТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ СКРИЕ С НИКАКВО ИМЕ, ЛОГО, И....ПР!!!!

    Коментиран от #9

  • 8 на борба

    0 0 Отговор
    ДА ОБЯВИМ ДАТА ЗА МАСОВА НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКА АТАКА

    НЯМА КАКВО ДА СИ ГУБИМ ВРЕМЕТО ДА СЕ САМОУБИВАМЕ И ДА СЕ ПАЛИМ

    НА БОРБА МОМЧЕТА В ИМЕТО НА НАРОДА

    НЕ Е ТРУДНО ДА НИ ВДИГНАТ ЗАПЛАТИТЕ ПЕНСИИТЕ НО НЕ ИСКАТ
    ДАВАТ ВСЯКАКВИ ПРАВА НА ТУРЦИ И ЦИГАНИ А НА НАС КАКВО ДА СЕ ГЪРБИМ ПО 10 ЧАСА ЗА 400 ЛВ.
  • 9 07 април 2013г.

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "6666":

    07 април 2013 г.

    НА БОРБА В ИМЕТО НА НАРОДА

    ВСИЧКИ СМЕ ХОРА НО НЕ ВСИЧКИ ЖИВЕЕМ ТАКА

    АТАКА НА БОРБА

    ВСИЧКИ
  • 10 референдум

    0 0 Отговор
    да гласуваме културно европейската колко българи са за или против дпс и техните избиратели

    а?

    а?

    :)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове