Last news in Fakti

19 Януари, 2022 08:52 1 509 10

Страхил Делийски посочи кое отново може да блокира преговорите със Скопие

  • страхил делийски-
  • блокира-
  • преговорите-
  • скопие

България може да намери ключа, като се превърне в нещо притегателно за РСМ, а не през "размахването на националистическите карти", казва политологът 

Страхил Делийски посочи кое отново може да блокира преговорите със Скопие - 1
Снимка: БГНЕС

”От думите на участниците в срещата на премиерите на България и Северна Македония оставам с впечатлението, че се е тръгнало в някаква посоки и почти не се споменава за някакъв тип условия и пречки. Това ми се струва някакъв различен етап, но докъде ще доведе. И досега в София и Скопие си даваха сметка, че имат общи интереси, но въпреки това нелогично се стигаше до блокиране.
Главното основание това да се случва беше наличието на политически елити от двете страни на границата, които в момент на закъсване на национална политическа легитимност, се опираха върху темата "Македония", разказана през националистически ракурс. Сега част от тези елити се смениха и очаквам да има промяна в поведението. Със сигурност обаче, при определен тип сигнали, можем да очакваме съпротива и в България, и в РСМ. Историческите въпроси могат да станат такъв тип повод", коментира пред БНР политологът Страхил Делийски.

"Правителството печели от това, че е в началото на мандата си и още не е закъсало за легитимност. Това се отнася и за двете правителствата - прекрасен тайминг се случи и това ще даде някакъв шанс, но няма как да не отдадем значение на възможната съпротива", подчерта той.

Според политолога България може да намери ключа, като се превърне в нещо притегателно за РСМ, а не през "размахването на националистическите карти":

"Кое е националният ни интерес - да се караме за история ли, или да имаме съседна страна в ЕС и да можем да пътуваме свободно, като имаме всички възможности за общуване. Политическият ни елит няма ясно вербализирана и комуникирана идея за това какъв е националният ни интерес".


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 SH BG

    13 5 Отговор
    Правителството на Кирчо и Кокорчо не е в началото, а е в края на съществуването си...!!!
  • 2 Реалист

    9 0 Отговор
    "Това се отнася и за двете правителствата - прекрасен тайминг..." цитирано от Факти. Този т.н. прекрасен "тайминг" е осъществен не случайно, а създаден от ползвателите на тази дума. Те инсталираха двете удобни правителства
  • 3 Шок и ужас

    14 2 Отговор
    Долни продажници Продължаваме Подмяната, клекна Кирчо макето без съпротива! Нещо само не разбрах ние ли се натискаме да пътуваме в "Македония", щото не познавам много желаещи, ма от другата страна нещата са различни. А и се чудя колко ли желаещи българи има да се изтрие историята ни, защото явно в момента това е единствения вариант за да приемем макетата.
  • 4 Пич

    13 1 Отговор
    Я как йезуитски се опитва да замазва гафовете на Кирчо !? Националното , било национализъм !? Не се пъни , онзи , както казах вчера , българите не са тъпи като канадци и американци !!!
  • 5 кУмУнист

    11 0 Отговор
    Делийски не българино, за теб историята на България може да не е нищо, но за нас е най голямото. Такива не българи като теб и Кирчо за едно минаване през границата ще си продадете държавата, какъв бизнес и туризъм ще има между нас бе 0. Такива като теб и Кирчо, които за няколко стотинки плюете на толкова герои дали живота си за тази земя, по която ти безсрамно вървиш, такива като теб и Кирчо ви чака въжето.

    Коментиран от #9

  • 6 въпросче

    5 0 Отговор
    Този от "Ислямска държава" ли е,че е с такава брада?
  • 7 Офффф!

    3 0 Отговор
    Още един бай Ганьо!
  • 8 Факти

    2 0 Отговор
    Националният интерес е Долна Мизия да се държи спрямо България както Кипър се държи спрямо Гърция.
  • 9 Борис

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "кУмУнист":

    Определението 0 за този индивид ми хареса.Ако за 0 та Българската история е нищо ,болшинството в държавата не е на това мнение.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол