Last news in Fakti

26 Април, 2013 16:20 1 230 8

Станишев: Борисов и Цветанов продължават да контролират държавата

  • бсп-
  • подслушване-
  • сергей станишев-
  • бойко борисов-
  • цветан цветанов-
  • прокуратура-
  • местан

Станишев поиска проверка от прокуратурата

Станишев: Борисов и Цветанов продължават да контролират държавата - 1
Снимка БГНЕС

„Записите показват манталитета и начините на управление на България“, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на извънредна пресконференция във връзка със скандалното СРС на разговори между премиера тогава Бойко Борисов , тогавашният министър на земаделието Мирослав Найденов и градският прокурор Николай Кокинов, изпратени тази сутрин до някои медии и придружени с аудиозаписи.

Записите са направени през април, когато министър на вътрешните работи е Петя Първанова, но са разпоредени, според медиите, където се появиха от бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

„Няма как човек да не бъде шокиран от изтеклите в медиите файлове. Прокуратурата трябва незабавно да направи проверка“, заяви Станишев.

Според него ако се окажат автентични тези записи, то това означава, че на практика дори да не са  на власт, Борисов и Цветанов контролират държавата.

Лидерът на БСП смята, че записите са от 15 април, 8:30 ч. - денят, в който прокуратурата изнесе информацията от проверката по първия сигнал за подслушване, внесен от Станишев.

Вижда се, че привикват прокурори на оперативки. Важно е и че подателят на сигнала е служител на СДОТО. Това означава, че работата с подслушването продължава, заяви Станишев и допълни: "Вижда се, че се прави опит да бъде прикрито тежко криминално престъпление. Става очевидно, че Борисов нарежда на прокурори какво да правят, как да бъдат решавани дела. За каква независима съдебна власт можем да говорим? Очевидно Бойко Борисов е началник на Николай Кокинов. За каква справедливост, за какъв нов морал говорим? Това ли е държавата, в която искаме да живеем, за какво изобщо става въпрос? От изнесените файлове става ясно, че това са хора, които се чувстват над закона. Прокуратурата трябва да си свърши работата. Това е нейна национална отговорност в този момент."

Става въпрос за това в каква държава ще живеем всички ние. Това ли искаме още 4 години?, попита лидерът на социалистите и категорично заяви, че очаква прокуратурата да покаже същата последователност и принципност, както при проверката срещу него.

Тук вече не става дума за Цветанов... тук става дума за Бойко Борисов. Става видимо, че това е манталитетът и начинът на управление на българската държава в толкова продължителен период от време, в който се унищожава държавността по същество. Това държава ли е? Можем ли да говорим за европейска държава при този начин на управление, когато премиерът командва прокурорите и взема решение по същество, попита Станишев.

Станишев заяви, че прокуратурата е показала характер и последователност по първия сигнал. Сега той очаква от нея да покаже същата принципност и в този случай. „Не защото така ми се иска, защото съм опонент на ГЕРБ. А защото няма елементарно спазване на закони, на обществени правила“, заяви лидерът на червените и допълни: „Това е мафия, която е превзела държавата, политическа клика, която е обсебила дърважата и прави каквото си иска.”

Къде е президентът на републиката, къде е служебното правителство, къде е Висшият съдебен съвет, който незабавно трябва да предприеме мерки? Става ясно, че Кокинов предоставя на Борисов заключения от разследването на прокуратурата срещу Мирослав Найденов. От това следва въпроса кой всъщност управлява съдебната система. С такива действия не можем да имаме авторитет пред Европейската комисия. Били пречупили гръбнака на организираната престъпност - всъщност като такава действат самите те, така действа мафията. Тук отговорността е на Бойко Борисов, Цветан Цветанов е само изпълнител. Вече трябва да мислим как да спасяваме държавата след изборите. За тази цел обаче те трябва да бъдат проведени по честен и демократичен начин. Ситуацията е изключително тежка и трябват решителни действия за очистване. Тук е ролята на прокуратурата, която трябва да върне усещането за правов ред. В момента има усещането, че една групировка е превзела държавата и прави всичко в свой интерес, с взети на тъмно решения, каза още лидерът на БСП.

"След вчерашните действия на Борисов, който не отлъчи Цветанов от партията, ние смятаме, че Борисов и Цветанов са едно цяло, вече не е важно толкова кой от кого точно е зависим при двамата“, заяви на свой ред Петър Корумбашев.

Той припомни, че изтеклите СРС-та са от април. Корумбашев попита саркастично дали министъра на вътрешните работи Петя Първанова вече е осъзнала, че е министър, а не началник на отдела, в което до сега е работела.

Корумбашев се обърна и към президента Росен Плевнелив с въпрос знае ли, че по време на служебното правителство, което той е назначил подслушването продължава.

„Ние не си представяме, че Цветанов и Борисов могат да участват в българския политически живот“, смята Корумбашев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vencislav Valkov

    1 2 Отговор
    а до кога ще чакаме цацаров да се произнесе неговият работодател станишев е в конфликт на интереси с хохигеровите милиони или няма проблем? моника не му е жена ама имат едно дете и чакат друго. ще повярвам ,че има прокуратура когато серго го подведът под одговорност а също така и румен петков и овчаров. между другото в австрия хохигер получи присъда за лобизъм а в българия няма наказани . ЦАЦАРОВ ,заеми се и със сер гей.
  • 2 chopar

    1 0 Отговор
    От всичко изнесено до тук,излиза,че подслушванията се дирижират от СерГейчо и бсп.Господин Цацаров кога ще потърсите тия които изнасят записите.Или и вие сте трдянски кон.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Kiko Kikov

    0 1 Отговор
    Приложение – извадки от запис

    Николай Кокинов – градси прокурор на София: Добро утро.

    Мирослав Найдено – екс министър на Земеделието и храните: Аз съм се дегизирал

    Н.К.: Дегизирал!? /към друг/ Вода нищо друго не искам.

    М.Н.: Отслабнал ли си?

    Н.К.: Само умствено. Преследват ме. Аз съм репресиран.

    М.Н.: На една шейна, дет вика Шефа, са ни качили.

    Н.К.: Ааа, качили, ма забраихте ма сичките.

    М.Н.: Мене, ме най забравиха. Ама,…

    Н.К.: Тебе не знам кой ти вади ножа. Сигурно ти приказват, че аз ти го вадя, ама…..

    М.Н.: Не? Той затва Шефа искаше, той затова ти се обади снощи…

    Н.К.: Няма идея кво се случва в крайна сметка. Някой нарежда отгоре. Кой ти скача? Това ни е интересното.

    М.Н. Незнам. Казах му на Шефа, той каза – Цецо. Мисля, че е Цецо. За да има такава атака и то координирана атака….

    Н.К.: Значи това го прави Главния. Еманципира ли се вече.

    М.К.: Защото Той /главния прокурор/ първия път като се изказа, директно атакува и теб.

    Н.К.:Кво да ти кажа…..

    М.Н.: Цацаров казал на Шефа, че отдолу го натискат да ми повдигне обвинения.

    Н.К.: Крият от мен делото. Аз съм репресиран от всякъде. Президента ми скача вече.

    М.Н.: А той що?

    Н.К.: Ми не знам.Щот сме били хора на Бойко. Не мога да разбера кво се случва – кой от кои е ?

    М.Н.: В събота и неделя бехме с Шефа и аз му викам, че ще ми пишат постановлението за привличане. И той вика: „Глупости как ще приличат?“. И в понеделник получих призовка.

    Н.К.: Виж сега, началника си избра главен прокурор.
  • 5 Kiko Kikov

    0 1 Отговор
    http://prikachi.com/images/587/6122587O.jpg
  • 6 мечока

    1 0 Отговор
    Предпочитам да ме контролира Бойко, отколкото Серго или по.ерко или какъвто е
  • 7 Сульо

    1 0 Отговор
    Сергейчо, след две седмици хората ще кажат кой да контролира страната. И искам тогава да си събереш нещата и дим да те няма.
  • 8 Heinrich

    0 0 Отговор
    Другия варият е ТИ да е контролираш,е на нас все ни е одзад...който и да е от вас,всички сте едни и същи....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове