Last news in Fakti

27 Април, 2013 11:43 1 486 2

Плевнелиев: Трябва да се стигне докрай

  • подслушване-
  • президент-
  • отворени врати-
  • президентство

Не може повече да заливаме българските граждани със скандали, бръмбари и СРС-та

Плевнелиев: Трябва да се стигне докрай - 1
Снимка: БГНЕС

„Не може повече да заливаме българските граждани със скандали, бръмбари и СРС-та и след като сме почнали ще стигнем докрай. Очаквам бързи и адекватни действия този път наистина да се стигне докрай“. Това коментира президентът Росен Плевнелиев пред журналисти на „Дондуков“ 2. „От една страна е важно да се види автентичността на тези записи, от друга гледна точка обаче трябва да се погледне има ли предпоставки за престъпление и ако има такива да се стигне и докрай“, категоричен беше държавният глава.

„За мен е важен гласът на хората“, подчерта президентът и припомни исканията на гражданите, които доведоха до парламентарна и политическа криза. „Хората излязоха на улиците заради сметките за ток, но и заради много други неща, за които много ясно сигнализираха - те казаха искаме институциите да ни чуват, да работят за нас, искаме прозрачност в сектор енергетика, антимонополно законодателство. Хората имат изключително разумни искания, а как отговарят политиците на техните искания - с „бръмбари“ и със СРС-та“, коментира Росен Плевнелиев. „Десет дни преди изборите това за мен не е приемливо и моля всички да се отнесат сериозно към българския избирател“, призова държавният глава.

Президентът очаква да бъде установено налице ли са предпоставки „за законно и незаконно подслушване“ и още веднъж подчерта, че вътрешните правила по отношение на работата със специални технически средства в МВР трябва да бъдат променени. Държавният глава отново заяви, че са необходим и законодателни промени, които да бъдат предложени от следващото Народно събрание.

Запитан дали има притеснения, свързани със съдържанието на публикуваните предния ден записи, президентът посочи, че е необходимо първо да бъде установена тяхната автентичност. „Нека да изчакаме автентичността на тези записи. Първо трябва да се докаже, че тези записи са автентични, второ - категорично заявих, че е работа на компетентните институции да проверят дали няма предпоставки за повдигане на обвинения“, каза Росен Плевнелиев.

„Вярвам на министър на вътрешните работи, чухте и пресконференцията на министър-председателя, който ясно заяви ,че по времето на служебното правителство не са насочвани СРС-та към споменаваните лица“, заяви президентът в отговор на въпрос дали ще бъде сменен министърът на вътрешните работи. „Ако се окаже обаче, че това не е така, разбира се ще се носи отговорност. Крайно време е да се носи отговорност и аз се надявам, че в този случай, който ние виждаме 10 дни преди предсрочните парламентарни избори много хора ще разберат, че е крайно време да се носи отговорност“, коментира президентът.

„Милиони български граждани в момента говорят кой кого и защо подслушва или може да подслушва. Днес бизнесмените се притесняват, че ги подслушват. Обикновените хора отиват в заведения и слагат телефоните настрани. Стига вече, не е нормална тази ситуация и не е нормално тя винаги да се случва преди избори“, каза още Росен Плевнелиев. „Вместо да излезем с ясни ангажименти към българската нация ние размахваме папки. Вместо да се подиграваме на българските граждани, да ги караме, да се чувстват несигурни, нека да се чувстват спокойни, че държавата е взела всички мерки, така че да няма предпоставки за незаконно подслушване“, призова още държавният глава.Според президента МВР трябва да пренапише вътрешните си правила, да се промени законът за специалните разузнавателни средства и ако е необходимо, да се направят и структурни промени. „Лично аз ще имам обръщение в първите дни на следващото 42-ро Народно събрание и ще ги призова и ще следя да се направят съответните корекции и промени“, заяви Росен Плевнелиев.

Президентът се обърна към всички политически партии, участници в изборите, с призив да уважават българския избирател. „Моля извън заливането предизборно с декларации по темата за използването на СРС и т.нар. „български „Уотъргейт“, нека използваме останалото време, за да кажем смислено, разбираемо, на българския избирател - моля, гласувайте за нас, защото ние ще свършим първо, второ ,трето, четвърто и пето“, каза още президентът Росен Плевнелиев.

Президентската институция отвори за втори път вратите си граждани, а първият посетител – осемгодишният Валентин, беше посрещнат на „Дондуков“ 2 от президента Росен Плевнелиев. До 16.00 часа днес гостите на президентската администрация имат възможност да посетят кабинетите на президента и на вицепрезидента, както и заседателните зали, в които държавният глава провежда официалните и работните си срещи, съобщиха от прессекретариата на президентството.

В Гербовата зала на „Дондуков“ 2 гостите на президентството могат да разгледат висшите държавни отличия – ордени и медали, с които президентът удостоява за особени заслуги изявени български и чуждестранни общественици, спортисти, политици, дипломати и граждани.

По повод Деня на отворени врати за първи път президентската институция е домакин на експозиции на млади творци. Възпитаници на Националната художествена академия представят изложбата „Свободно пространство“, която включва скулптурни произведения, графики, живопис и дърворезба. Авторите на експозицията са участници в инициативата на държавния глава „Младежка визия за развитие на България“ за младежи с най-високи академични постижения, чието първо издание се проведе през декември 2012 година. Символичното име на изложбата, по думите на авторите,  определя желанието на държавния глава да отвори вратите на институцията за тях „като доказателство за свобода на мисленето и желание за работа в полза на културата и изкуството и за подкрепа на усилията и амбицията на младите българи за стойностни съвременни творби“.

Каменни пластики, изработени от учениците от Професионалната гимназия по каменообработване в с. Кунино, Врачанско, са изложени пред Гербовата зала в президентството. Гимназията, създадена през 1921 г., е едно от двете училища в Европа, които провеждат обучение по специалностите „Каменоделство“ и „Скулптура“. Голяма част от творбите на учениците от гимназията са във Фонд „13 века България“. Дело на възпитаниците  и на учителите от ПГК в с. Кунино монументално-скулптурните обекти „Създатели на българската държава“ в Шумен, „Мемориален комплекс Априлци“ в Панагюрище, „Бранителите на Стара Загора“ в Стара Загора, Национален парк-музей Шипка в гр. Шипка, както и художествено-архитектурна украса на редица емблематични сгради в столицата, сред които са тези на ЦУМ, Президентството и на Министерския съвет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kiko Kikov

    0 0 Отговор
    100 000 000 за подслушване докато народа гладува !!!
    За затвор са всички
  • 2 Kiko Kikov

    0 0 Отговор
    http://www.livenews.bg/Ikonomistat-Adnan-Lidiyanov--Borisov-si-kata-parite-v-livanski-banki-52047
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове