Last news in Fakti

11 Февруари, 2022 06:55 848 8

Проф. Танев: Не виждам промяна в парите за наука и образование

  • образование-
  • наука-
  • пари-
  • бюджет-
  • тодор танев

Бившият просветен министър коментира параметрите в новия бюджет

Проф. Танев: Не виждам промяна в парите за наука и образование - 1
Снимка: БГНЕС

"Няма почти никаква промяна в парите, които се дават за наука и образование тази година. Тези два милиона за БАН не са гавра, по-скоро са политически акт за отдушник. С тези два милиона нищо не може да се плати или не може да се направи промяна".

Това коментира бившият просветен министър проф. Тодор Танев в "Денят ON AIR".

Той би искал да се развива отделна политика за младите учени.

"Две трети от преподавателите работят по проекти. Никой не разчита само на заплатата. Както и учителите. Половината от учителското съсловие дава частни уроци. Нормално е преподавателите в държавните висши училища да имат малко по-високи заплати от учителите. За съжаление, преподавателите правят наука, но я правят като частни лица, които са в рамките на висшите училища, но не дават и един лев за факултета си", изтъкна проф. Танев пред Bulgaria ON AIR.

Гостът подчерта, че това трябва да се промени.

"Нашите университети да започнат да правят наука не вън, а вътре. А преподаването да е паралелна област, а не основна област", добави проф. Танев.

Бившият министър коментира и обсъжданото на сливане на университети, като според него това е станало "жълта" новина.

"Профилът на проф. Николай Денков е на човек, който търси и намира пари за правене на наука. Това му е силата. Висшето образование трябва да се промени по друг начин. Това няма да стане с икономически мерки, които нямат връзка с научните мерки", обърна внимание проф. Танев.

Той смята, че изборите за ръководство в университетите не трябва да почиват на същите принципи, на които почива изборът на политици.

"Трябва да се дават пари на университетските преподаватели за наука. Заплатите не трябва да са за брой студенти, а да бъдат за правене на наука. Преподавателите трябва да знаят английски перфектно", подчерта бившият министър.

"Нещо като е дадено трудно се взема. Има комплекс за малоценност в по-малките градове. Там е въпрос на престиж да имат някакъв филиал на университет. Много трудно може да се намалят университетите. Може да се направи мрежа на университетите - взаимен обмен на учени", поясни още проф. Танев.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сложи

    5 0 Отговор
    още едни очила !
  • 2 мосю

    2 0 Отговор
    Мъжете се делят на два типа:
    Такива, които нямат жена в живота си и такива, които имат жена, но нямат живот.
  • 3 БМБ

    3 0 Отговор
    Каква наука какво сте изобретили че искате повече пари.Първо свършете нещо след това искайте

    Коментиран от #4

  • 4 Селяк

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "БМБ":

    Без пари няма как да се разработи или “намери” нещо - факт! Няма държава която да не спонсорира такива проекти.
  • 5 Рени

    1 0 Отговор
    Тези от ръководството се скъсват да крадат, ако се разровят само за каква корупция става въпрос. Окопали са се цели семейства барабар с любовниците и децата им да влачат от проекти пари, а работа за 1 лв. не са свършили. Дори не стъпват по университетите. Някъде има мъртви души, пишат ги студенти с години да прибират и от държавата. Най алните преписвачи, нарекли се професори. Срам за науката и обществото. Лошото е, че всеки го знае и мълчи.
  • 6 1192

    1 0 Отговор
    Науката се прави от сериозни хора, а не от "очиларки".
  • 7 боко

    2 0 Отговор
    Стигат ви иначе скоро ще чуем,че и т---я пожарникар е станал професор след подарените му генералски пагони
  • 8 Хм министЕр

    1 0 Отговор
    Бившият просветен министър проф. Тодор Танев не знае ли, че от евро проектите не се осигуряват директни пари за заплати?!
    Бившият просветен министър проф. Тодор Танев не знае ли, че да се обучават хора е едно, а да се работи над научни проекти е съвсем друго?!
    Бившият просветен министър проф. Тодор Танев не знае ли, че не е редно и не е морално да си на работа в една организация, където ти тече работното време и заплата, а в абсолютно същото работно време да работиш на други места, за да си докараш нещо отгоре?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове