Last news in Fakti

9 Март, 2022 12:07 2 581 38

Танева: Има шок и хаос на зърнения пазар

  • десислава танева-
  • зърно-
  • пазар

Цените трябва да са такива, каквито са реални на пазара, подчерта Десислава Танева

Танева: Има шок и хаос на зърнения пазар - 1
Снимка: БГНЕС

Всяко решение в посока да създадеш запас, за да гарантираш продоволствието, има логика, то е приемливо. Но начинът, по който се реализира, е изключително неприемлив, той не кореспондира с каквито и да е принципи на съхранение на интересите, на националните, на общи принципи на търговията. В тези 7 дни се получи един шок на пазара, един хаос и всеки очаква какво ще е крайното решение на държавата и какво ще направи. Това мнение изрази пред БНР Десислава Танева, заместник-председател на Комисията по земеделие в Народното събрание и бивш земеделски министър относно заявката на управляващите за изкупят 1,5 тона зърно за Държавния резерв.

„7 дни едни обяви по медиите, новини – неща, които влияят зле върху пазара. В тези 7 дни, докато държавата говори всеки ден различно как ще влиза на пазара и никой не знае какъв закон ще се спазва, защото няма нито един разписан административен акт за действията, които се предприеха досега, никой не се сети – а какво прави животновъдството. Малките животновъдни стопанства са в процес на ликвидация от 2 месеца поне, поради невъзможност цените на крайната продукция да издържат на цените на фуража. Никой не мисли за това. Малките излизат от сектора. Няма нито един лев компенсиране на изключително високото поскъпване на фуража за изхранване на животните“, заяви Танева в предаването „Преди всички“.

„Не можеш да спреш така търговията, без нито един административен акт, а през няколко служби, наужким реализирайки административен контрол на всеки товар, който съдържа зърнени суровини. Това е изключително несериозно и на практика уврежда имиджа ни като един от най-големите оператори на търговията на зърно“, коментира Десислава Танева по повод на предприетите действия от страна на правителството.

Танева попита при условие, че след 3 месеца идва нова реколта, дали сега трябва да се излиза с решение за 18-месечен запас.

Цените трябва да са такива, каквито са реални на пазара, подчерта Десислава Танева. По думите ѝ средства категорично могат да се намерят и парите са най-малкият проблем.

„Най-големият проблем е как да бъде реализирана тази намеса на държавата, така че да съхрани нормалното функциониране на пазара. Защото България е твърде голям нетен износител на зърна, включително реализирайки държавата управленското си решение да направи година и половина запас с оглед гарантиране на продоволствената сигурност.“


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пипи

    33 1 Отговор
    ... и това е в целия регион, Танева...
    Грозно е да пришивате глобални кризи върху някой друг.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Крадлата

    47 1 Отговор
    е за Сливен !
  • 4 антидържавата

    38 3 Отговор
    Калинките са намятаха яко на амразурата...
  • 5 честен ционист

    40 1 Отговор
    "Най-големият проблем е как да бъде реализирана тази намеса на държавата, така че да съхрани нормалното функциониране на пазара" За начало катото конфискува цялото ти и на мъжа ти имущество, което така и така е неправомерно натрупано през годините, когато ти е била дадена нелигитимна власт.

    Коментиран от #38

  • 6 приятел

    39 3 Отговор
    кой създаде тоя хаос . герб. после другите виновни . не ви е срам !
  • 7 Българка

    26 18 Отговор
    Путин започна кървава война срещу Украйна и шантажира цивилизования свят. На фона на това с пълен съпорт от правителството бизнесът- производители и търговци обявиха икономическа война на собствения си народ като спекулативно , нямащо икономическо обяснение, вдигнаха цените особено на основни хранителни стоки. Тази сутрин в интервю шеф на Калиакра обяви, че олиото ще мине 7-8 лева . Причина за това било войната. Искам да питам всичките лизатори и политици, които обикалят студиата защо ни говорят само за Украйна? Защо не кажат на какъв рекет е подложено обикновеното българско население? Чакат първите умрели от глад ли? Спешно Нинова да изиска от всички производители на храни от малката потребителска кошница да представят как и колко е истинската, не военната себестойност, на основните храни. НАП да си размърдат задн .....и започнат спешно всеобхватни ревизии и проверки с КЗК в сектор енергетика и хранително-вкусова промишленост! След като цените са военни, то нека НС приеме закон при това военно положение за регулация на пазара в България. Всяка надценка 20% над себестойност да е мародерство и съдена по военен закон.
    Да се забрани износа на зърно и слънчоглед, както на основни храни! Да се забрани износ на дърва и особено енергията от АЕЦ!
  • 8 Тома

    33 3 Отговор
    Не трябваше ли тази крадла да е в сливенсия затвор
  • 9 Бонговец

    18 11 Отговор
    Има шок и хаос у Киро тъпото.Не може да проумее,как така той налага санкции на Русия а те ни смятат за неприятелска държава и с цялата си наглост ни вдигат цената на газта? И да праща ли самолети,да не праща ли? От нато никой не го моли ,ама той е длъжен да осигури небето на Украина.
  • 10 Гост

    24 1 Отговор
    БРАВО,МАЛКО И ТИЯ КРАДЦИ ДА СЕ СТРЕСНАТ,ДЕТО ТОЛКОВА ГОДИНИ САМО ,,ТОЧИХА,, ПРИ ШАЙКАТА......ИЗРОДИ
  • 11 ТаУмВзе

    24 2 Отговор
    Герберастията си лази ей! Тихо са, че не можем да Крадем евро фондовете!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Българка

    28 1 Отговор
    Танева в затвора за сделки с къши за тъщи, корупция, а не да и се дава трибуна за "акъл". Дайте й затворническа униформа и да върне откраднатото чрез конфискации. След 3 месеца щяло да им нова реколта. Страшна логика. Ами то преди половин месец нямаше война. Путин се обади на крадлата и сподели плановете си ли? Забрана за износ на зърно, слънчоглед и храни!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 нбх54

    16 2 Отговор
    Зърнарите изнесли пшеницата още есента. А служебният кабинет нехаел, макар да знаят, че иде криза заради Ковид. Сега лъснаха нещата.
  • 16 XYZ

    21 0 Отговор
    Появява се проблем в държавата и незабавно се разнася лай от ГЕРБ! Сега лае тази, която съсипа българското земеделие и краде до насита български и европейски средства! Тя не е за Сливен, а за Сливенския затвор! Партията на крадците се загрижила за народа, да бе!
  • 17 Шин Фейн

    11 0 Отговор
    Ще създават запас сетили се обаче се дървиха на руския посланик гониха и дипломати !
  • 18 ха ха

    10 0 Отговор
    пазарна икономика с 30 законови регулации и 60 нормативни акта за удобство на мутро режима , това е като в чсатния магазин ,където влизаш с униформа и получаваш 50 % отстъпка , така са ги научили
  • 19 Дон Санчо

    15 1 Отговор
    Танева,това е вашата реколта.
    Цените пак са такива,но не може
    по време на война да се гаврите.
    Значи да ги купи краваря,както
    през балканската франсето и след
    това тройно по скъпо да ни се върне.
    Нашата пшеница е с добри показатели.
    Може да опрем и до купони с
    олиото.Мисирки сър.
  • 20 нико

    6 0 Отговор
    С А Н К Ц И И само С А Н К Ц И И това е СПАСЕНИЕТО . Видяла ЖАБАТА че подковават КОНЯ и тя вдигнала петите . Н Е А Д Е К В А Т Н О С Т и НЕКОМПЕТЕНТНОСТ от момчета с мляко по устата .
  • 21 БОКО

    9 0 Отговор
    ся тъмън за тебе десиславке си мислех, а въпроса които ме вълнува е , имали в момента сутиен или не..
  • 22 кочо кондензатора

    11 1 Отговор
    дебел0гъзата ,тлът.леста крава се появи нейната ма.. да е..
  • 23 Гошо

    12 1 Отговор
    Крадла на Тиквата
  • 24 Whisper

    9 1 Отговор
    Къде е пътната карта с Газпром, лелче?
  • 25 Whisper

    5 0 Отговор
    Извинявам се, сбърках я с Теменужка, просто и двете са толкова компетентни че ги бъркам...
  • 26 Няма хаос

    3 1 Отговор
    Има регулации от ЕС за този пазар, има и квоти, има и субсидии... целият сектор се регулира от евро директиви. Никой няма право да забрани изно или внос, освен ако не получи разрешение от ЕК. Това е. "Общ пазар" му викат и те определят политиките и правилата. Ние тук се подчиняваме и изпълняваме. Всяка жаба да си знае гьола.
  • 27 Пунта Канна

    7 1 Отговор
    Няма да се плашите. Продължаваме промяната!
  • 28 гост

    2 4 Отговор
    Много неадекватни писачи има тук.Важното е не кой казва тези неща а дали е вярно казаното.Само да хейтиш е много малоумно.Надали някой от вас е по компетентен .
  • 29 Прокопи

    2 0 Отговор
    Няма проблем със зърното. На снимката се вижда. От дясната страна.
  • 30 абее

    3 1 Отговор
    Кога ще има регулация на заплатите на европейския пазар .ПП неадекватни ,унищожава наред .
  • 31 Дани

    3 1 Отговор
    Ей тези гробори и мафиоти се надяват да се върнат във властта но това ще стане на куково лято а тази нушка е за затвора но каскета и всс ги пазята защото всички начело с тиквата са в кюпа на мафията и се пазят взаимно а овцете ги търпим но до кога.....
  • 32 Българин

    1 0 Отговор
    Г-жо Танева, защо закрихте 07.2015г. Национална служба по зърното, службата която отговаряше за зърнения баланс, контролираше зърносъхранението и търговията със зърно, вноса и износа на зърно и зърнени продукти.Услужихте политически на зърнените олигарси и оставихте сферата на зърното без контрол от страна на държавата измъквайки се с мониторинг- наблюдение без намеса в с зърносъхранението и търговията със зърно .Толкова недалновидна ли бяхте, че не можахте да предположите ,че е възможна и такава кризисна ситуация.
    Знаете много добре в какво състояние са зърнобазите на ДР, там където са останали, а не ги продадохте, зърно не може да се съхранява.
    Моля да се върнете на големите си умозаключения от този период и съм сигурен, че ще се изчервите от срам и позор.
  • 33 Додо

    2 0 Отговор
    Дали е тази деса пкп бичето пудела деса поетеса томи и сие всички са мафиоти начело с тиквата чудят се как да всяват смут за да се върнат на власт но това ще се случи в другият ви живот сега няма народа каза никога гербаджииските мафиоти които не се накрадоха и за 12години се наядоха и охраниха но стига вън и в затвора защото там ви е мястото и дано тези младежи от гробаджииската партия разберат това и да не пжзволяват да ги подкупвате
  • 34 Оногундур

    2 0 Отговор
    Значи преди 2 седмици говореха първо как горивата няма да скачат. От две седмици досега говореха че няма да има проблеми със зърното и сега има. Така като гледам нещата за които медиите казват че няма да има проблем още са: царевица, ечемик, слънчоглед, уран, стомана, дърва, корабни части, машинни масла, никел, кобалт, силиции, мрамор и д.р.. Няма да има още торове, алуминий, сяра (не че на нас ни трябва тва) и по-трудно ще се намират химически индустриални състави и вещества(традиционно доставени от Германия която няма да има енергийни мощности да ги произведе). Ще има голям недостиг обаче на фармацевтични състави за производство на лекарства, защото те се извличат от БИЛКИ на които бай Руснак е голям износител. Тока е ясен. Ще горим на печки. А заводите?
  • 35 Панчева манчева

    2 0 Отговор
    и Паткова са най-мазни тиквени филии.....Замазват ,а Миризливата е смрика....
  • 36 Млъкни

    2 0 Отговор
    крадлива калинке! То герб какви ли далавери не прави, които ще ни държат влага поне 10 години. Построихме турски поток, спряме конектора с гърция, спряхме атомните централи. И вижте им нахалството вместо да са в затвора, те плюят по държавата всеки ден по все още техните телевизии. Що за народ сме да търпим такива нагли мутри!
  • 37 Морски

    2 0 Отговор
    Тази пъпчива сливенска ц..... открадна толкова много пари, че е за Кьовеши одавна!
  • 38 Ами

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "честен ционист":

    Добро е за начало, особено ако включим всички герберасти в сметката.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове