Last news in Fakti

18 Март, 2022 13:53 1 106 24

Гьоков: Важно е украинските граждани да изберат с какъв статут искат да пребивават в България

  • георги гьоков-
  • бежанци-
  • украинци-
  • статут

Служителите на местното бюро по труда вече трета седмица консултират украинските граждани за възможностите да започнат работа у нас

Гьоков: Важно е украинските граждани да изберат с какъв статут искат да пребивават в България - 1
Снимка: МТСП

Най-важно е влизащите в България граждани от Украйна да изберат с какъв статут желаят да пребивават, за да можем да им предложим най-адекватните мерки за подкрепа. Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков пред журналисти, след като се запозна с работата на мобилния пункт на Агенцията по заетостта в Русе на ГКПП „Дунав мост“ заедно с кмета на община Русе Пенчо Милков и областният управител Анатоли Станев.

Служителите на местното бюро по труда вече трета седмица консултират украинските граждани за възможностите да започнат работа у нас. Важна стъпка от тяхната дейност е съставянето на профил на всеки желаещ да започне работа. Това се случва чрез попълване на анкета, в която се събират данни за уменията, професионалния опит и образованието на търсещите работа. Профилите ще бъдат предлагани на работодатели в България, които имат необходимост от работна ръка.

„Службите на Министерството на труда и социалната политика са подготвени да съдействат, като веднага след попълването на документацията се търси и подходящо работно място“, обясни министър Гьоков. Той уточни, че информационната база на Агенцията по заетостта е национална, което дава възможност работното място да се съобрази с населеното място, към което украинските граждани искат да се насочат.

„Работодателите в България традиционно търсят работници в ИТ сектора. Търсят се още специалисти в инженерни дисциплини, химици, строители, шивачи“, каза министър Гьоков.

Той припомни, че от 1 април минималната работна заплата ще се увеличи от 650 на 710 лв. и добави, че Министерството на труда и социалната политика работи по подготовката на механизъм за определянето на нейната стойност в бъдеще по обективни икономически показатели.

Директорът на бюрото по труда в Русе Венелина Пенчева съобщи, че към момента от влизащите в страната през българо-румънската граница 51 украинци са консултирани за започване на работа в България. Вече има и случай, в който е уредено работно място за инженер, който предстои да се срещне с работодателя, обявил свободната позиция и да започне работа.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    22 0 Отговор
    Може ли, Аз да си избера Статут на Българин? Или ще гепите пак Кинтаж от Правилните бежанци!
  • 2 честен ционист

    21 1 Отговор
    Статут фашисти.
  • 3 Хихо

    21 3 Отговор
    Ами украинките не ви ли е ясно с какъв древен статут ще са?
  • 4 Мустафа валия

    13 3 Отговор
    Тук сме под Американско рибство, така че хубаво да си помислят дали не е по-добре да прекачат, към Африка напр.
  • 5 Що е то

    22 0 Отговор
    Винетки не плащат, ползват се с всички соц. придобивки, билети в гр. транспорт не плащат, карат луксозни коли, разполагат яко с пари и им се дава по 40 лв на ден, настанени са по хотели на морето. Що е то?
    Не българин горд бежанец - краинец. Бълагарите да го уат
  • 6 Пламен

    11 4 Отговор
    Малко от тях ще се задържат тук.
    Швейцария и Австрия им дават общински жилища с платени консумативи и пет годишен престой плюс социална помощ.
    В Скандинавия, също. Даже Австралия и Нова Зеландия ги привличат.
    В Канада ги посрещат извънредно щедро. Стана така, че с украински паспорт си добре дошъл в богатите държави.
    Това не са тарамбуките ислямисти от Афганистан и Ирак.
  • 7 Дора

    5 16 Отговор
    Прави впечатление че са все майки с деца.
    Мъжете воюват.
    Тук ако България я нападнат, половината мъже ще избягат, другата половина ще предложат и майките си на руснаците.

    Коментиран от #10, #15, #18

  • 8 комyняга гнyсна

    5 1 Отговор
    със статут на божества да изберат не щеш ли червен крaдец?!
  • 9 Ха ха

    8 0 Отговор
    Как с какъв статут? Дипломатически ,разбира се .
  • 10 Поля

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "Дора":

    Браво, Дора, точно им го каза....форумни герои, перковции клоуни

    Коментиран от #16, #17

  • 11 Био

    11 0 Отговор
    Важно е да се изринат по-бързо нанякъде, 40 лв, ден за баровци, идващи съд скъпи коли е кощунство.
  • 12 GGG

    10 0 Отговор
    а какви са тези украински граждани ? Може да са фашисти или майки и деца на бойци от "АЗОВ"?
  • 13 Путинофил

    3 5 Отговор
    Ще започнат работа при русофилите.
  • 14 big

    11 1 Отговор
    Поразходих се в Свети Константи и Елена, беше пълно с украински коли: мерцедеси, бмв. порше и т.н.! Явно тези коли с регистрация от Западна Украйна и техните собственици едва ли ще останат в България за мижави 40 лв. на ден с ДДС. И като ги гледам си задавам въпроса: по какъв начин те са помагали на сънародниците си в Източна Украйна? И защо ние трябва да им помагаме? Те имат да плащат на украинските фашисти по 5 до 7000 долара или евро да се измъкнат от там, а на нас кой ще плаща?
  • 15 Ха ха

    10 1 Отговор

    До коментар #7 от "Дора":

    Дора,не съди по "мъжете" в семейството ти.Ако имаш такова.А зависи и Кой ще ни " нападне".За Простото Кире нито живота си рискувам,нито този на децата ми.
  • 16 Полянке,

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Поля":

    Това,което писах за Дора се отнася и за теб.
  • 17 big

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Поля":

    Ако воюваха, а не се криеха, руската армия в Украйна отдавна щеше да е разбита само поради количеството им! В момента там се бият само фашистите от националните им батальони, защото за тях няма избор: смърт или дълги години в затвора, ако въобще стигнат дотам! А тук са им семействата, които ще бъдат новото поколение фашисти!
  • 18 Ама Доро

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Дора":

    Защо мъжете да воюват като най-големите гласоподаватели са жени? В Украйна и Русия повечето граждани са жени, повечето гласоподаватели също. Путин и Зеленски с женски гласове са на власт. Това е 21ви век нека жените и те да поемат малко отговорност, а не само чуждестранни салами зад граница.
  • 19 много шум

    8 0 Отговор
    Никакви действия не са предприети за компенсиране на семействата и пенсионерите. По цял ден ни занимавате с Украйна, бежанците, разни визити, а сега и арести. По икономическите и въпросите за доходите пълно бездействие.
  • 20 САНДОКАН

    5 0 Отговор
    Ми то в територията има два статута: ПОЛИТИКОМАФИОТ и РОБ. Избора не е голям
  • 21 Русофилчо

    7 0 Отговор
    Бежанци с БМВта, Мерцедеси и Поршета, хи хи хи хи!?!
  • 22 Украинците минават Транзит прес България

    5 0 Отговор
    Докато се ориентират в коя БЕЛА държава да отидат!! Тука може да остане някой много "закъсал" не очаквайте Работници!! В Счупена и Оглозгана Държава, никой няма да остане!!
  • 23 Мъжете им не ги пускат Бандеровци те да

    4 0 Отговор
    Излезат от държавата, не са останали по собствена воля!! Крият се, кой къде намери, не са много тия, на които им се воюва!! Никой не иска да умира за Бандеровци и Коломойски!
  • 24 хотелиер

    2 0 Отговор
    40 лв/ ден за баровците, идващи с БМВ-та, Мерцедеси и Поршета
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове