Last news in Fakti

17 Юни, 2013 09:02 1 918 2

Пламен Орешарски: Изборът на Пеевски беше политическа грешка (обновена)

  • пламен орешарски-
  • делян пеевски-
  • данс

Премиерът Пламен Орешарски не си спомня кой първи е споменал името на Делян Пеевски при обсъждането на кандидатура за председател на ДАНС в разговор с лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан.

„Имахме дебат с двамата политически лидери – Станишев и Местан. Обсъждахме различни варианти в рамките на няколко дни, не помня кой първи е споменал,” заяви министър-председателят в предаването „Тази сутрин” по bTV.

На двукратен призив да каже истината, Орешарски отговори с думите „Искате да излъжа!”, а накрая заяви, че ще задържи отговора на въпроса, защото счита за некоректно да се пита кой какви номинации е предложил и чии имена са били обсъждани.

При повторно връщане на темата Пламен Орешарски обясни, че е участвал в „обсъждането на кандидатурата” заедно със Станишев и Местан. В многократните си публични изяви по темата обаче лидерът на БСП посочваше, че предложението е било именно на премиера.
Депутатът от ДПС Камен Костадинов обяви вчера, че парламентарната група на движението е подкрепила кандидатурата, но инициативата не е била на ДПС.

„Слушах ги внимателно, не твърдят, че аз съм го предложил,” контрира Пламен Орешарски, а при поредния призив да посочи източника на предложението, той каза лаконично: „Следващият въпрос!”

„Не е съвсем нормално ръководителите на службите да се дискутират, но сега ще го направим предвид повишената обществена чувствителност,” увери Пламен Орешарски, след като неколкократно отказа да спомене алтернативните обсъждани предложения за шеф на ДАНС. Едва в самия край на интервюто премиерът „се изкуши” да спомене, че една от тях била на изпълняващия длъжността председател на ДАНС Владимир Писанчев.

Оставката – безотговорното решение

„Номинацията на г-н Пеевски от очевидно беше грешка и обществената реакция го показа по категоричен начин,” призна Пламен Орешарски след тридневните многохилядни протести, които призоваха за оставката му.

Министър-председателят обаче обяви, че въпросът с оставката му не стои на дневен ред, тъй като в следващите 2-3 месеца трябва да се вземат решения, от които зависи огромна част от развитието на страната за седем години.

Все пак той декларира, че би подал оставка, когато в момента, в който парламентарните групи на БСП или ДПС се усъмнят в него. „Ако загубя парламентарна подкрепа, без която не може да има правителство, ще подам оставка. Обществените настроения са нещо, за което може да се работи,” обясни Орешарски, намеквайки, че натискът на общественото недоволство не е основание за него да се откаже от премиерския пост. „Протестите ме притесняват,” посочи обаче той.

Орешарски призна, че не е политик, което било видно от „последната политическа грешка” (назначението на Пеевски – бел. ред.), и не се вижда с политическо бъдеще.
„Още от първите дни се иска оставката ми, последните три са различни, ще има такива и в следващи периоди,” подчерта премиерът.

Той каза още, че е наясно с факта, че кръгът от хора, които не му вярват, се е увеличил в последните няколко дни, но оставката е много лесно лично решение – нещо, което заяви и в неделя.

„Давам си сметка, че правителството загуби част от легитимността си, но ако сега подадем оставка, в следващите месеци никой няма да има легитимност,” прогнозира още премиерът.

„За мен не е самоцел да остана на позицията, това е бреме, което съм поел да свърша. Последно време ме питат „Ти луд ли си?”. Как отговарям днес? – с една степен на позитивност,” обясни министър-председателят.

Тънкият лед на кадровите назначения

„Започвам да се притеснявам от кадрови решения, защото има чувствителност към някои проектоназначения,” призна Пламен Орешарски и допълни, че „след последния урок” правителството ще бъда много по-внимателно и при назначението на втория ешелон на властта, независимо от критиките за забавянето в тази сфера.

„Забавянето в номинирането на заместници има за основна предпоставка внимателното обсъждане на предложенията на БСП и ДПС,” каза още Орешарски и увери, че ще се постарае да ускори процеса.

„Някои от кандидатурите, които бяха предложени, не бяха одобрени. Досега наивитетно съм си мислел, че кандидатът трябва да има умения да свърши работата си и да не е ярка политическа фигура,” отчете още една своя грешка премиерът.

Той спомена, че е имало предложения за два вицепремиерски поста с повече политически характеристики, но отново отказа да коментира персонални кандидатури. „В повечето случаи има група хора, която не е доволна. Стремежът е да има приемливи фигури,” подчерта още Орешарски.

Протестиращите и представителството

„За радост, може би, в петък имах предварително насрочена среща с протестиращите от по-ранните етапи, нищо общо с протестиращите срещу избора на Делян Пеевски. Трябва да обърнем внимание на всички. Уточнихме да имаме периодични съвети към Министерски съвет, в отделните министерства да се обсъждат съответните проблеми по секторни въпроси, а в областните управи – за регионални проблеми,” посочи Орешарски и декларира, че е готов на „диалог с всички”.

Относно предстоящата среща с представители на протестиращите от последните три дни, насрочена за 14:00 часа в понеделник, той подчерта, че не може да дискутира с 10 000 души и все пак има нужда от някакво представителство. Той обаче прие, че това е трудно, предвид характеристиката на последните спонтанни демонстрации.

Той предложи и парламентарните групи да инициират дебат с НПО в Народното събрание, където да се чуят всички мнение относно бъдещи промени в изборното законодателство.

Важното, което предстои

Преди днешната си среща с протестиращи срещу назначението на новия председател на ДАНС премиерът има, по думите му – „по-важна”, среща с експерти от енергетиката. „Ще обсъждаме поне от 1 август да свалим цената на тока. Вероятно няма да е с много – най-вероятно с около 5%. Това бяха големи усилия, чака ни огромно недоволство от частни интереси,” предупреди Орешарски.

Той не пропусна възможността да изреди отново намеренията на кабинета си да въведе редица социални мерки. „Следващите няколко седмици трябва да се свършат много важни неща. Програмните приоритети да се облекат в мерки и срокове. Ще внесем в Народното събрание програма за дискусия и одобрение – за гражданите, за бизнеса и за държавността. Това са краткосрочните мерки до края на тази година,” посочи премиерът.

„През есента ще обсъждаме мерки, които да се финансират от следващата година, приоритетите за нова стратегия с ЕК, ще трябва да финализираме споразумение за около 15 млрд. евро за следващите 7 г. Има сериозно забавяне и по някои програми от сегашната

 

P.S.
Валякът, с който политическата олигархия мачка народа вече 23 години, се нарича пропорционална избирателна система.

Ако искате истинска промяна, подкрепете: 100% мажоритарни избори с възможност за отзоваване на депутатите.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bobi

    1 0 Отговор
    При такава политическа грешка отговорните хора подават оставка !

    Коментиран от #2

  • 2 Радослав Кръстев

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Bobi":

    Да бе как ще изтърват кокала, те с такива грозни усилия го захапаха и сега така лесно да го пуснат силно ме съмнявам. Притесни ме и израза защо няма да подаде оствка, защото щяло да се взема решение за седем години напред това е доста стряскащо да се остави такъв човек да взема такова решение МОЕ МНЕНИЕ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове