Last news in Fakti

23 Август, 2022 03:44 2 962 50

23 август 1877 г. : Отбраната на Шипка

  • шипка-
  • отбрана-
  • руско-турска война

Сражението предопределя хода на Освободителната война

23 август 1877 г. : Отбраната на Шипка - 1
Снимка: Архив

23 август 1877 г. е най-тежкият ден от отбраната на Шипка.

От 9 (21) до 11 (23) август 1877 г. на връх Св. Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо войските на Сюлейман паша срещат руско-българския отряд на ген. Николай Григориевич Столетов.

След битката при Стара Загора Сюлейман паша насочва войската си (27 000 редовна войска - без башибозука, и 34 оръдия) за преминаване на Шипченския проход. Придвижванията на турските войски остават неизвестни за руското командване и то ги очаква на друго място.

Едва на 7 (19) август ген. Столетов донася, че целият корпус на Сюлейман паша е построен срещу Шипка, че силите му са огромни, но че неговите бойци - тридесет и шести Орловски пехотен полк и пет български опълченски дружини - 5500 души с 27 оръдия - ще се бият докрай и че подкрепления "са крайно необходими".

На 9 (21) август сутринта войските на Реджеб паша започват атака срещу позициите на връх Св. Никола, а челните части на Шакир паша настъпват срещу Орлово гнездо. Положението на защитниците на прохода се влошава и от липсата на вода. Турската пехота държи под постоянен обстрел единствения водоизточник - един ручей в източното подножие на връх Св. Никола.

В отбраната на Шипченския проход българските опълченци се сражават героично. Отблъсквайки 7 атаки през първия ден, руско-българският отряд дава 250 убити и ранени.

Решителният и най-тежък бой започва на 11 (23) август. Още призори турците откриват артилерийски огън по цялата позиция. Около 10 ч. турците получават подкрепление. Към обяд всички турски атаки са отбити, но положението остава тежко. Патроните и снарядите са на привършване. Към 17.00 ч. настъпва критичният момент. По скатовете лежат труповете на повече от 1380 защитници. В боя се хвърлят всички, включително и тежко ранените.

Суеверен страх обхваща турците, когато срещу тях полетяват трупове.

В последния момент пристига помощ. Ген. Радецки пристига с две сотни казаци и взвод планинска артилерия. Шипка е спасена, а армията на Сюлейман паша не успява да се съедини с войските на Мехмед Али паша и да подпомогне Осман паша, отбраняващ Плевен, и заедно да изтласкат руската Дунавска армия северно от р. Дунав.

По време на 3-дневните боеве загубите на Шипченския отряд възлизат на 3100 руски войници и офицери и 535 български опълченци, а загубите на противника - на повече от 8200 души. Турците минават към отбрана.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    80 14 Отговор
    Слава на българските опълченци и на руската армия - освободител! Не мога да го побера в главата си, как днес определяме Русия като вражеска страна?!

    Коментиран от #2

  • 2 Българин

    74 12 Отговор

    До коментар #1 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Ние не определяме Русия като вражеска страна, правят го шепа негодници с подкрепата на Козяк.
  • 3 Любопитен

    48 7 Отговор
    Какво ли му е на карайдъ в душата когато ходи на Шипка?

    Коментиран от #7, #13

  • 4 Иватушка 🇷🇺

    22 6 Отговор
    Виждате ли? Написано е черно на бяло, че единороси са участвали в боевете за свободата на НРБ.
  • 5 Слънчев вятър

    38 14 Отговор
    Мислила ли е Русия, че гробовете на нейните войници ще бъдат потъпкани и осквернени.
  • 6 един от стадото

    74 3 Отговор
    няма такава ода като Опълченците на Шипка във световната литература и история...Камъни и дървье..
    Поклон пред героите
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Чужденец

    2 65 Отговор
    Какво са защитили на връх шипка руснаците и Опълченците,че не ми е ясно.

    Коментиран от #30, #34

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Анджело

    15 9 Отговор
    Заповед от Зельонски: 3100 руски войници да се сменят с 3100 украински войници!

    Коментиран от #27

  • 12 Индийски БИВОЛАР

    7 17 Отговор
    НИЩО ОБЩО С ДИМИТЪР ОБЩИ ----НАТО ПОД КОМАНДВАНЕТО НА КОЛИН ПАУЪЛ Е БИЛО НА ТОЯ ВРЪХ И Е ЗАЩИТИЛО ДЕМОКРАЦИЯТА -РОТА ЧАРЛИ Е ДАЛА СВОБОДА НА НАРОДА
  • 13 Българските турци

    35 1 Отговор

    До коментар #3 от "Любопитен":

    В страната в която живея днес във всяко населено място има паметник и пред всяко училище бюст на основателя на републиката...50% от населението се прекланят пред него най искренно почти всеки ден...другата половина поне веднъж на година му прочита по една благодарствена молитва,...но има и един 0, 00 нещо% психопати които го оплюват,опикават,чюпят или го подпалват...Почти няма място където да няма поне един такъв инцидент.Паметниците са и ще са винаги обекти за провокация и вандализъм.Истинските паметници са в сърцата ни и тях никой не може да оскверни ! Разбрах това преди години на връх Шипка...Като бях малък слушах старци да разправят как на връщане от минерални бани в Хисаря се отбили на Шипка , как са се катерили по стъпалата до костницата,колко точно стъпала са били ... и се възмущавах защо един турчин на преклонна възраст може да се катери на Шипка само от любопитство ?!След време вече пораснал и по зрял , по време на екскурзия на върха изведнъж осъзнах че тук са умирали хора от плът и кръв в бой един срещу друг за своята си истина...и някъде издълбоко ми се дощя да се моля по нашему за духовете на всички които са си оставили костите тук...А детското ми възмущение се превърна в почит към ония старци които са се катерили дотук!

    Коментиран от #16, #26, #48

  • 14 Наско

    14 35 Отговор
    Ако не са били русите петте опълченец нищо нямаше да направят. Свободата си дължите на русите. Езика си дължите на тях. Културата си дължите на тях. Материалното си развитие дължите на тях. Вие без Русия сте нищо. Ако не е Русия света ще спре. Вие сте толкова зависими от Русия, че инак нищо няма да стане от вас. Вие сте и задължени до край

    Коментиран от #15, #39, #49, #50

  • 15 Сърп и чук

    5 22 Отговор

    До коментар #14 от "Наско":

    На Шипка не са били 5, а 4 опълченски дружини бе, Наско! Пета и щеста в този момент не са там. Иначе, факт е, че свободата си дължите най вече на САЩ! Без САЩ, още щяхте да сте в Османската империя! Без САЩ, нямаше да възникнат такива процеси и НОД /национално - освободителни движения/ в света, които да доведат до освобождението И на България!
  • 16 Кочо

    14 2 Отговор

    До коментар #13 от "Българските турци":

    Защото там са загинали и турски войници,бе! Кажи го кратко!
  • 17 Българските турци

    10 3 Отговор
    Турци , българи, румънци, сърби или македонци...дори и руснаци да са... все са плът и кръв !!! Но за инсектите това няма значение...храната си е храна...нали "тя прави борбата" ! ! !
  • 18 Студопор

    24 2 Отговор
    Как се е изплъзнала тази статия? Как така не говорим за Османско присъствие? Как така Русия се споменава с добро...?

    Коментиран от #29

  • 19 Маша

    7 14 Отговор
    Картината горе говори всичко.Да виждате опълченци.Само руснаците са освободили страната.Опълченците са измислени да си мислите ,че и вие сте направили нещо.Без русия сте нищ
  • 20 Петър

    7 5 Отговор
    "Велика е Русия и руската армия.Българите са задължени до безкрая.Ако русите кажат жените си даваме,парите,децата........
  • 21 Проф. Пламен

    9 4 Отговор
    "Левски е много голям европеец. Това не бива да се забравя."

    Коментиран от #40

  • 22 5588

    19 1 Отговор
    Слава на героите руси и българи паднали за свободата ни........
  • 23 българофил

    4 17 Отговор
    Русия няма право да компрометира нашите, национален суверенитет и независимост, защото още преди 140 години, ние сме си ги откупили от нея с равностойността на 32 тона злато! Така, сметките ни с нея по отношение на Руско-Турската война са чисти и всички действия от наша страна в прослава на Русия по тази тема е посегателство срещу независимостта ни! Ако има сметки за изчистване с Русия, те са свързани с извършената от нея окупация и колонизация на страната ни през 1944 година.

    Коментиран от #33

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 фен на сидеров

    13 0 Отговор
    а днес опълченците са в брюксел и защитават шипката на сорос.
  • 26 Механик

    14 0 Отговор

    До коментар #13 от "Българските турци":

    Браво! Моето уважение, към Вашия коментар!
  • 27 Радо

    4 7 Отговор

    До коментар #11 от "Анджело":

    Анжело, Брянскии и Орловскии полкове са били украинци!
    Да се знае!

    Коментиран от #36

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Георги

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "Чужденец":

    Прочети историята и ще си отговориш сам.)))
  • 31 го шо

    5 7 Отговор
    "срещат руско-българския отряд на ген. Николай Григориевич Столетов"
    ошибка вышла! не руско-български, а американско-български. не генерал николай столетов, а генерал джон смит.
    учете ги тия неща, ве!
  • 32 Това да го прочете

    13 1 Отговор
    Киро канадския гел, а не да приказва простотии на 3 Март, че на този ден са се били българите и им е било студено. Боклука канадски да си върви барабар с другите съмишленици тъпанари от там от където изплува този екскремент.
  • 33 Георги

    11 3 Отговор

    До коментар #23 от "българофил":

    Ти май се изказа не подготвен. 32 тона злато. То в хазната на България не имало толкова злато никога.)))

    Коментиран от #38

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 георги

    3 5 Отговор
    Равностойността на 32 тона злато!
  • 36 Да се знае и помни

    9 3 Отговор

    До коментар #27 от "Радо":

    по това време не е имало Украйна и украинци. Името на таз територия се дава след 1917 година, 37 години по-късно.

    Коментиран от #42

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Лелеее

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Георги":

    Колко си т.п , Гошеее. ..
  • 39 Гост

    10 0 Отговор

    До коментар #14 от "Наско":

    Насе, Насеее,Насе,колко си заблудено, чичовото.
    Я пак си помисли руснаците от кой са взели писменост, религия, език и всичко останало покрай тези неща. Да не се окаже, че Русия ни е длъжна доста повече.
  • 40 мдаааа

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "Проф. Пламен":

    И е голем приятел с Хамрун ...
  • 41 Чук и Гек

    7 7 Отговор
    Генерал Дерожински загинал на Шипка, полковник Елерс и полковник Линдстрьом, командири на орловския и брянския полк не ми изглеждат много като руснаци! Та, кой ви е освободил? Повечето опълченци не са русофили! Защото са изпитали руския камшик! Бъдете реалисти, стига романтика и излишни героизации! Благодарността и поклона трябва да са знаещи и осъзнати, а не робски и заблудени!
  • 42 1804

    3 2 Отговор

    До коментар #36 от "Да се знае и помни":

    А през тази година, коя империя забранява училищата на украински език да питам язе?
  • 43 Стига бе

    3 3 Отговор
    Абе ква е тая освободителна война, нали децата ни вече учат за "турско съжителство"
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Стоенчо Акъла

    3 3 Отговор
    Ми щото "украинци" в сътворено близо половин век след Отбраната на Шипка.

    Коментиран от #46

  • 46 Ми щото си продажник

    3 0 Отговор

    До коментар #45 от "Стоенчо Акъла":

    роб на русия и Путлер, направо истински предател.
  • 47 Вечна Слава

    0 0 Отговор
    на Българските Герои !
  • 48 Любопитен

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Българските турци":

    За българина който създаде републиката ти ли пишеш? А на върха не са умирали само войници, умирали са поробители и поробени!
  • 49 Иван

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Наско":

    Прав си. Но днешните българи бяха облъчени от Козяк и не искат да го разберат.
  • 50 Любопитен

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Наско":

    А ти Наско какъв си по народност? Ти на кого си задължен? Сигурно на нашия Гоце Делчев!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове