Last news in Fakti

22 Август, 2022 22:55 6 151 37

След райския газ тийнейджърите масово минаха на никотинови бонбони „снузки”

  • никотинови бонбони-
  • снузки

Причината пакетчетата да се превръщат в мода сред децата, е в приятното и намаленото усещане за тревожност, което носят, смятат специалистите

След райския газ тийнейджърите масово минаха на никотинови бонбони „снузки” - 1

Нова опасна мода сред децата. След забраната на така наречените "весели балони", пълни с райски газ, тийнейджърите вече си купуват никотинови пакетчета, които приличат на бонбони. Проверка на NOVA показва, че забраната за продажба на никотинови изделия на непълнолетни не навсякъде се спазва.

Никотиновите пакетчета са познати като "снус. Кутията прилича на такава с дъвки. Заради съдържанието на никотин е забранена за продажба и употреба от непълнолетни.

С разрешение от родителите на 14-годишно подставено лице си купува, дори без въпроса - на колко е години? „Продадоха ми без проблем. Казаха ми да си избера”, споделя момичето.

Разказва, че „снуските”, както никотиновото изделие е известно сред тийнейджърите, са нова мода и няма ученик, който да не знае за тях. „Виждала съм доста хора да вземат. Има някои, които са по-силни, има някои, които са по-леки. Може да ти стане лошо, а може и да не ти повлияе по никакъв начин. Зависи колко силна е и дали си пушач, или не”.

Пакетчетата се поставят между горната устна и зъбите. Причината е, че така никотинът се приема по-бързо от организма, а по-голямо количество може да доведе не само до прилошаване, казва кардиологът д-р Прокопова.

„Детската лигавица още по-бързо всмуква веществата. Това може да стане бързо и едно дете, което до този момент не е приемало никотин, включително може да изпита гадене,прилошаване. Да се стигне до повръщане, до припадък”, твърди д-р Рада Прокопова, началник, отделение по кардиология УМБАЛ "Св. Анна".

Може да се наложи и лекарска помощ, ако пакетчето се спука в устата не само на дете, а и на възрастен. „Това ще доведе до огромно количество никотин в кръвта, което може и да бъде изключително опасно”, посочва д-р Прокопова.

Причината пакетчетата да се превръщат в мода сред децата, е в приятното и намаленото усещане за тревожност, което носят, смятат специалистите. „Всяко едно никотиново изделие ще доведе до привикване и до желание да се достигне до все по-висока доза. Тоест този млад човек ще се поддаде много по-лесно на тютюнопушенето, защото той ще има нужда от никотин”, твърди медикът.

Заради това трябва да се спазват правилата за продажба и контрол - забранено за лица под 18 години.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 10 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ех времена

    45 3 Отговор
    Навремето нямаше такива модни "демократични", прогресивни и убави подаръци, с които да се чувствуваш по-спокоен. Приличат на игеачките-бомби от края на ВСВ, но определено, са по-вкусни

    Коментиран от #27

  • 3 Дуай Липа

    69 6 Отговор
    чакайте сега, подскачахте за демокрация и западни стоки. Ето ви ги. Пак ли сте недоволни?

    Коментиран от #4, #20, #34

  • 4 Таки Брашнаров

    15 21 Отговор

    До коментар #3 от "Дуай Липа":

    Е па тва е по добре от Мелник качак
  • 5 Неинформиран

    49 2 Отговор
    Пуша Нормални цигари от преди 30 и кусур години, с което никак не се гордея. Но...за пръв път чувам за това изчаннчено нещо, наречено " снус / снузки". Кой и къде го продава, какъв е контролът, попада ли в закона за акцизите( както всички тютюневи изделия и подобни, както и алкохолът, разбира се)?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 дайте им

    21 17 Отговор
    Дайте им нормални цигари на децата бе! Не стига, че ги подлагате на стрес и напрежение постоянно, то не са изисквания, то уроци, то изпити, матури през две-три години, зор да са в най-елитното училище, да не изостават, да постигат мечтите на мама и тати, и кво ли не, ами и сте им забранили всичко, с което могат да постигнат някакъв относителен баланс! Това е гавра бе, хора!

    Коментиран от #8, #11

  • 8 Ами да де!

    31 2 Отговор

    До коментар #7 от "дайте им":

    Те учителите им дават огънче,пред входа на училището...

    Коментиран от #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Не е само до цигарите

    24 1 Отговор

    До коментар #7 от "дайте им":

    Вярно за 50% от децата– т.е. тези на амбициозните и финансово обезпечени родители, които избиват комплекси върху чедата си. Друг " сорт" родители– незаинтересованите– хвърлят някаква сума на отрочетата си, купуват им " някакви неща" и гледат да не се занимават взаимно. И една малка родителска част– работят на минимална заплата, дават всичко от сърце и душа, детето им да израстне , да просперира и " да не е като тях", но пък детето или е аутсайдер( щото родителите му са " обикновени"), или се влива в общия поток( с цената на всичко), за да влезе в " бандата".
  • 12 Мълчание

    14 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ами да де!":

    Те и дуларите са пред школата, но всички са кьорави!
  • 13 Пророк

    13 1 Отговор
    Скоро ще ги пратят на фронта,да пушат сега.И без това за нищо не стават
  • 14 Няма такъв народ

    35 4 Отговор
    При Бай Тошо ,светла му памет ,ни джобеха на входа на училището за цигари .Строг контрол и подобаващо образование.Лекар , медицинска сестра и стоматолог ,безплатно и по график прегледи и лечение .Екскурзии ,почивки на море и планина. Сега да ми е честина така наречената Демокрация .Сърбай те я до припадък

    Коментиран от #17, #18

  • 15 Западната демокрация означава

    30 3 Отговор
    Точно това, продажба на всевъзможни отрови, наркотични вещества и боклуци, унищожаване на всякакви морални, семейни и човешки ценности в населението още в крехка и подрастващи възраст възраст, за получаване на едно слабо и безпомощно поколение, лесно за манипулиране и управляване
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Спомени

    30 3 Отговор

    До коментар #14 от "Няма такъв народ":

    Не само за цигари! На входа на училището имаше проверка за дължината на косата (момчета), дължината на полата и маникюр( момичета). После физзарядка, уроци, кръжоци по интереси и т.н.. Бригади, НВО ( начално военно обучение), което включваше лекции по първа медицинска помощ, адекватност при бедствия и аварии и т.н. Беше...Пък като завършиш средно образование, ако не си студент или войник, до седмица– две те насочват на работа– няма " изби колец" да седиш в кафенето по работно време я!
  • 18 БАЙ ТОШО

    5 25 Отговор

    До коментар #14 от "Няма такъв народ":

    ЩОМ ПРИ СОЦА БЕШЕ ТОЛКОВА УБАВО, ЩО СЕГА ГО НЕМА ПО СВЕТА....

    Коментиран от #19, #22

  • 19 Щото...!Хубавите неща се живеят на мига!

    14 1 Отговор

    До коментар #18 от "БАЙ ТОШО":

    Щастието веднъж каца на рамото...!

    Коментиран от #21

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 БАЙ ТОШО

    4 10 Отговор

    До коментар #19 от "Щото...!Хубавите неща се живеят на мига!":

    АЗ СЕ ЧУДЯ ЩО СЕГА СВЕТА Е ТОЛКОВА "НЕЩАСТЕН"...
  • 22 Утопия

    22 2 Отговор

    До коментар #18 от "БАЙ ТОШО":

    От лакомия и от простотия, защото при истинския соц се иска ред, закон, справедливост, но човеците не са пригодни за такава система. От тогава върви лафът " Всички сме равни, но некои сме по– равни". А за годините до 1989– не е било най– хубавото, но си имаше и много добрини и благини за всеки. Нямаше училище, завод , фабрика без лекар и стоматолог.Намаше и село минимум без фелдшер и акушерка. Училищата бяха пълни, а паралелките препълнени– от 30 деца, че и повече, а сега дават мило и драго да съберат деца за една паралелка, че да не закрият училището. Почти всяко предприятие имаше почивна станция на морето, на планина, или в някой балнеоложки курорт. И още много добрини както за обикновените хора, така и за " партийците". Ама токът беше 2 стотинки, а хляб " България"– 52 стотинки. Нямаше и менте алкохол, цигарите бяха цигари и общо взето– с 10лева двама като влезете в ресторант– ядете, пиете, бакшиш оставите, пък ви остане за баничка и боза на другата сутрин.
  • 23 Мдаа

    11 3 Отговор
    Таки го внася през Частния пункт Капитан Андреев и се отчита на Чекмеджан.
  • 24 Защо ли?

    7 17 Отговор
    Защото Дугин с мазната брада слага мисли в главата на комплексаря Путин и войната в Европа се завърна. Сега Путин се конкурира с Хитлер. Кой от двамцата повече православни е умъртвил за няма нищо. Да. И Путин ще свърши в бункера. Като Хитлер. Но жалко за похабените човешки съдби.

    Коментиран от #35

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 по кое време

    1 12 Отговор

    До коментар #2 от "ех времена":

    Е било това? 8 век в московиата ли ...хаха ха.
  • 28 Лекувам наркозависимост

    11 0 Отговор
    Абе кви са тия глупости,друсайте се като нормални хора......тва поколение една работа като хората не може да свърши
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 САТЪРА НА ХАНА

    5 3 Отговор
    СИГУРНО ГИ ПРАВЯТ В НЯКОЙ ЗАВОД
    НА КИРО ГЕЛА
    ...
    ТОЙ Е СТАР БУШОН В СИК
  • 31 Слънчев вятър

    9 0 Отговор
    Едно пакетче снус съдържа средно 60 милиграма никотин, което се равнява на три кутии цигари. Детето буквално се накаменява с токсичен сироп. Тя ще бъде по-силна от 100 грама Сталинова водка норма.
  • 32 Добро утро

    8 0 Отговор
    Тази гадост беше актуална още преди райския газ! А, преди тях пък - наргилетата....
  • 33 Прогрес

    5 0 Отговор
    Нека се друсат децата с новите технологии. По наше време дишаха лепило Кале.
  • 34 Бай Тошо

    2 5 Отговор

    До коментар #3 от "Дуай Липа":

    Не ви е демокрацията виновна, че сте безотговорен и не можете да възпитавате децата си да мислят и да имат ценности. По време на демокрация трябва човек да бъде отговорен и мислещ, но тъй като комунетата не го умеете това, открито мечтаете за диктатора с тоягата, който да възпитава вас и клетите ви чеда - в психологията се нарича се уклон към авторитети и е породен именно от неумението за критично мислене, вземане на решения и поемане на отговорност.
  • 35 1957

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Защо ли?":

    И за твойта похабена съдба без бъдъще Путин ли виновен?
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Иванушка 🇷🇺

    0 0 Отговор
    В русия дъвчем въглища когато имаме нужда от липса на тревожност, самагона свърши!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове