Last news in Fakti

16 Юли, 2013 15:33 1 333 0

ВМРО иска ясни правила за дребните търговци

  • вмро-
  • ангел джамбазки-
  • столична община-
  • търговци-
  • обекти-
  • пазари-
  • "топлофикация"

Столична община да обособи като самостоятелни наредбите за преместваемите обекти и за рекламата, поиска днес по време на пресконференция зам.-председателят на ВМРО и общински съветник Ангел Джамбазки.

Той настоя да се въведе мораториум с определен от общината срок, в който да се отстранят рекламните билбордове и табели, надписи и други подобни из града, той да се изчисти и през това време да се подготви наредба, която няма да може да бъде обжалвана в съда. След това при ясни финансови  правила общината да обяви нови конкурси за наемателите.

Проблемът с т.н. „преместваеми обекти” също е сериозен, защото с тази дейност в момента изкарват прехраната си няколко хиляди семейства. Общината непрестанно заплашва да разваля обекти и в този момент препитанието на хиляди е под въпрос. Затова общинският съветник от ВМРО предлага СОС да въведе мораториум върху отстраняването им. По данни на сдружение на собствениците това са над 2000 обекта, развиващи предимно дребен семеен бизнес.

Не може общината да задължава собствениците да инвестират около 50-70 хиляди лева в реконструкцията на подобни обекти, без да има ясни правила или дългосрочни договори за експлоатацията им, категоричен е Джамбазки.

Той отбеляза, че в същия момент Столична община прилага двойни стандарти: от една страна иска да закрива или притиска да се реконструират малки обекти на частното предприемачество, а от друга се готви да одобри предложение за узаконяване на два подобни обекта на езерото „Ариана”.

Общината трябва да има план, визия и идея за развитието на града и тогава при регламентирани правила и срокове да задължава собствениците да инвестират, като приспада през годините тези разходи от наемите им, смята Джамбазки.

Той припомни и направеното вече предложение от страна на ВМРО частта на „Женския пазар”, граничеща с ул. „Екзарх Йосиф”, да бъде обособена като улица на занаятите, където да се продават икони, сувенири, произведения на изкуството. Сега „Женският пазар” е грозна картина, сборище на крадци, незаконни търговци на цигари и наркотици, подчерта Джамбазки.

Той смята, че на пазарите за зеленчуци Столична община също трябва да въведе регламент: там да търгуват собственото си производство само лицензирани производители, а не прекупвачи или „обирджии на бостани”. Така чрез зеленчуковите пазари може да се стимулират дребните производители.

По време на пресконференцията бяха засегнати и две традиционни  от години за ВМРО проблемни теми - „Софийска вода” и „Топлофикация”.

По първата вече е установено с доклад и документи от комисия, че водният концесионер не спазва повече от половината условия от договора си, каза юридическият съветник на ВМРО Карлос Контрера. Той изложи и възможните, макар и трудни варианти за разваляне на концесията. Подчерта също, че в публичното пространство се цитира неустойка от 100-150 млн. лева, които Столична община би дължала на концесионера при едностранно разваляне на договора, но в същото време самата община е гарант на водното дружество за теглените от него заеми. Това означава, че всичко е в ущърб на столичани, подчерта юристът.

Затова според него е абсолютно необходимо по случая „Софийска вода” да се ангажира и произнесе компетентно и ДКЕВР, въпреки че дружеството не изпълнява плана си за реконструкции на мрежата, а и е внесло нов  бизнес-план с променени в своя полза параметри – респективно означаващи и нови цени. Държавният регулатор засега обаче мълчи, макар от началото на тази година от ВМРО да са отправяли към него няколко аргументирани сигнала и предложения.

В приемната на Ангел Джамбазки като общински съветник в СОС вече има и десетки сигнали от граждани, които се оплакват, че в средата на юли все още не са получили своите изравнителни сметки за парно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове