Last news in Fakti

14 Октомври, 2022 12:39 1 138 26

Министърът на икономиката: Започна работа по инвестиционна карта за реиндустриализация на България

  • никола стоянов-
  • инвестиционна карта-
  • реиндустриализация

България разполага с големи количества подземни богатства, които към момента се използват изцяло за износ и това са пропуснати ползи за българската икономика, каза Никола Стоянов

Министърът на икономиката: Започна работа по инвестиционна карта за реиндустриализация на България - 1
Снимка: NovaNews

Започва работа по създаването на инвестиционна карта за реиндустриализация на България, която ще е базирана на суровините, добивани в страната. За това се договориха министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов и Българската минно-геоложка камара. По думите му, България разполага с големи количества подземни богатства, които към момента се използват изцяло за износ и това са пропуснати ползи за българската икономика.

„Страната ни трябва да спре да бъде донор на суровини за развитите икономики и затова нашата цел е да привлечем инвеститори, използващи нашите ресурси, възможно най-близо до тях“, заяви министър Стоянов. Той допълни, че от една страна това ще намали транспортните разходи на компаниите, а от друга - добавената стойност от тази индустрия ще остава в България.

„Чрез развитие на индустриални зони в близост до големите находища на подземни богатства и достатъчно атрактивни условия за инвестиции в тях, имаме всички шансове да привлечем стратегически инвеститори и да събудим производствения процес у нас. Това е гаранция за икономически растеж и увеличаване на доходите на населението в цели региони“, обясни икономическият министър.

От Българската минно-геоложка камара заявиха, че приветстват този подход и ще окажат пълно съдействие за неговата реализация. Предстои от Камарата да предоставят актуални данни за изготвянето на инвестиционната карта, която ще съдържа възможностите за конкретни производства по региони в страната, определени на базата на съществуващите суровини. Тя ще бъде представена на икономическите съветници в Службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ), които ще имат ключова роля за представянето ѝ пред чуждестранния бизнес. Ще бъдат идентифицирани ключовите предприятия във всеки сектор по света, използващи суровини, които могат да се добиват в България и пред тях ще бъдат презентирани инвестиционните възможности у нас.

По време на срещата бе коментирано, че се намираме в исторически момент, когато редица европейски производствени компании срещат сериозни трудности и търсят нови локации. Благодарение на осигурените енергийни доставки, страната ни се превръща в много атрактивна дестинация за инвестиции. Сега е моментът да представим активно всички силни страни на България, а бизнесът, държавата и общините да работят в максимално тясно сътрудничество, бе общото мнение на участниците в срещата.

От страна на Българската минно-геоложка камара участие в срещата взеха председателят на Управителния съвет Николай Вълканов и изпълнителният директор Иван Митев.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голяма

    6 1 Отговор
    работа започнала , няма що .
  • 2 ЦВ ЦВ

    10 1 Отговор
    КОГА ЩЕ ПРИБЕРАТ БОИКО В ЗАТВОРА
  • 3 св. гъзис

    2 1 Отговор
    ава, вий пак ли са занимавати с пулитика, ва! я си глейти там риалитата и сериалите и ни са бъркайти, дет ни вий раута!
    гулеми началници станахти, ва!
  • 4 кака

    2 2 Отговор
    Макар и служебно, правителството на прежидента си върши работата, докато пертийте се дърлят в парламента
  • 5 Госあ

    4 3 Отговор
    България има опит в минното дело още преди комунизма, като разбира се след 44г постига връх в развитието си както с всичко останало. Не виждам защо простите канадци трябва да добиват и печелят от златото ни ??? Иначе, за над 30 години евроатлантизъм би трябвало да е пределно ясно на всеки, че за реиндустриализация трябва да гледаме на Изток.

    Коментиран от #11

  • 6 Госあ

    4 0 Отговор
    При това положение, лисиците ни втълпиха, че сме негодни и ставаме само за бармани, секретарки и продавачи !

    Коментиран от #18

  • 7 Амет

    5 1 Отговор
    А 32 години крадохте и се сетихте чак сега
  • 8 8888

    3 1 Отговор
    И накрая, ни пари има, ни нещо се е получило. Има една поговорка, не наша ама е добра: Искахме да направим нещо по-добро а се получи както винаги.
  • 9 Най-после

    6 2 Отговор
    нещо разумно!
    Ние сме били индустриална страна и ако пак не станем, напълно ще изчезнем от картата!
    В тази конкурентна борба на света, всеки срещу всекиго, никой не се интересува от нас, дали ще ни има или не!
    Единстсвено е наша задача да ОЦЕЛЕЕМ!!!
    Западът и нашите "съюзници" нямат интерес, да оцелеем. Те се борят за тях си, всеки за себе си! Вземат пари от нас и казват: "Ще видим"! :)!!! Болен здрав носи!
    Само балъците още вярват на някакви "съюзи"! С 24 февруари цялата схема се забърка! И вече всеки се бори за своето оцеляване!
    ИНДУСТРИАЛИЗАЦИЯТА на България е път към независимостта на нашият народ! Път, към оставане на нашите умни, образовани и млади тука в страната! Път към възраждане от упадъка на целия период, след 1989-та г.! Периода на тоталното ни подчинение на победителите в студената война!
  • 10 Кадир

    3 4 Отговор
    Я пак? Кое сме щели да възраждаме и изключително големите ни залежи от кое?

    Коментиран от #12

  • 11 победени

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "Госあ":

    Защото ние станахме победени в студената война! Те не го и скриват!
    Западът ни смята "победени", както и Германия и Япония! И имали право те да се разпореждат с нас, да ни вземат ресурсите, да ни използват територията безплатно, те да определят дали да имаме армия и каква, те ни определят даже и историята, учебниците на децата, кой ги пише и какво пишат в тях?? Културата или по-скоро безкултурие? Образованието или дебелизация и т.н...
    Защо? Прости хора се управляват по-лесно. И ако от простотия се самоубият с наркотици, алкохол или се стрелят в училищата или по улиците, то за тях е още по-добре! Територията се освобождава за тях, без особено тяхно участие! Това е горчивата истина!

    Коментиран от #15

  • 12 Кое сме щели да възраждаме?

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "Кадир":

    Индустрията, образованието, армията, нашата ценностна система.. И наистина имаме ресурси, колкото за нас си!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Госあ

    3 1 Отговор
    колко време ще се проверява видеото с класирането на държавите в света по медали от научни олимпиади ? М ?
  • 15 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "победени":

    Да се надяваме тогава, че победителите днес ще бъдат други !
  • 16 Госあ

    2 1 Отговор
    журналистиката е една клоака на турско-западната пропаганда. Трябва да се пипне и там, паралелно с останалите сфери.
  • 17 Хайде стига

    3 2 Отговор
    С тези" чужди инвестиции".Отделете 5-10 милиарда за няколко години.Наши,български пари.Ще ги отгладуваме,ако трябва ще мизеруваме,но след това да са наши ,на държавата собственост.Важни са суровините.Щом ги имаме,другото с постоянство и търпение,ще го изградим.Ето точния начин,да създадем устойчив поминък ( добре заплатен) на хиляди семейства.Защоти покрай основната дейност,ще има стотици спомагателни.А това осигурява паралелно развитие на стотици други бизнеси.Щом го произвежда държавата,ще носи висока принадена стойност.Сега пак врътки,за някой под повърхността.Ще добиват и преработват тук със гарантирани ресурси ( без пари) + евтина работна ръка.А печалбата- навън.Нещо от тип Дънди крокодила и френската софийска вода.За дъндито на всеки килограм златце-998 гр.За ганъо-2 гр.А франсето плаща огромните 2 стотинки за куб.м вода.Която препродава на добитъка за почти три лева.Такъв " кяр и интерес" надалеч!
  • 18 Госあ

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    Браво ! Най накрая ! Гледайте и после ми разправяйте за “ушанки” и “ватенки” продажни плебеи. Ако умнокрасивитета го устройва да бъдат продавачи, секретарки и сервитьори, някои хора искат развитие ! Искат ядрена енергетика, биотехнологии, машиностроене и производство на чипове !

    Коментиран от #19

  • 19 Госあ

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "Госあ":

    Във видеото има една подробност, златните медали на Русия и СССР се броят по отделно. Ако се сумират, то Русия и Китай просто издухват всички останали. Унгария и днес продължава да държи линия. Ценности 💁
  • 20 Госあ

    1 2 Отговор
    После цървуларите с екзотични имена ше ми втълпяват, че не ставаме.
  • 21 Всички наши,

    2 1 Отговор
    които са били на Запад знаят много добре, че онези там не са в нищо по-добре от нас!
    В САЩ повечето инжинери и програмисти са азиатци и хора от Източна Европа. Ние им създаваме там тяхната индустрия.
    След взривяването на двата потока, СП1 и СП2 вече Западна Европа отива към деиндустриализация. Много западни предприятия закриват тука и отиват в САЩ. Без евтина енергия немската индустрия няма да може успешно да се конкурира с Азия и САЩ! На нея обаче се крепи целият "Съюз"!
    Ние трябва да определим сами, дали да останем също в зоната, като деиндустриализирана страна, бедност, подчиненост, зависимост или да се отделим от централната тенденция и вектор на ЕС и да си развиваме нашата икономика напред? С нашите условия имаме напълно възможност да се отделим и да изградим определени части в началото на индустриални, а също и програмни продукти, в които можем сега. С печалбите от тях ще навлезем пак и в други сфери и пазари. Този път не само ограничено, както някога само на пазарите на Източна Европа. А на световните пазари. Нашите хора с индустриален и маркетингов опит, с езици от чуждите страни ще дойдат и ще се възродим пак към нормална страна с нормален стандарт на живота! Няма да сме повече най-бедните в Европа! Ясно е, че ще стане с ум и труд! Вижте Китай как от аграрна страна стана вече пред САЩ, индустриална страна! И ние можем!

    Коментиран от #22

  • 22 И времето на

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Всички наши,":

    "печатене на хартия" и на "уж пари" вече залязва!
    Ако не влезем в техният капан на "виртуални пари", пак измислени от тях, няма да ни поробят пак в тяхната нова парадигма на робство!

    Можем и сами да си "печатим" нашият Лев, обезпечен с това, което имаме и можем! НО НЕЗАВИСИМИ! И ако имаме, какво да предложим на света, на международните пазари, то и нашата валута - Лев ще е устойчив и ще се цени, а ние няма да сме бедни!
  • 23 Кой

    1 0 Отговор
    Кой е Николай Вълканов- ДПС най-приближения човек на Доган-КГБ агента. Той сега ли се сети за богатствата на България, какви ги свърши за 30 години да печели държавата? Защо не разрешава проучване за газ и нефт, защо златото на България се краде чрез безумна 1% държавна концесия, а в нормалния свят има закони,които забраняват под 51% концесия? Сега искат да понесат на тепсия на КГБ богатствата на България и ще измислят чужди инвеститори ,които ще се окажат руски, като златаря Дънки Прешъс. Огромен световен канадски инвеститор с инвестиции в България и Нигерия, където Русия има политически и икономически интереси .
  • 24 Пак аз

    1 0 Отговор
    Не че нещо ще променя ама да питам. В тази индустриализация какво място заемат банките??? Та с 5 милиона лева кредит от ББР МОЖЕ ДА СЕ КУПЯТ 2 СТРУГА ГОРЕ ДОЛУ КАЧЕСТВЕНИ. А за другото са си само приказки. Може и 2-3 автобуса ама къде е индустрията? Иначе е хубава идея но ако няма финансова подкрепа си остава "хубава приказка".
  • 25 Охо-бохо

    1 1 Отговор
    Реиндустриализация може да направи само истинско дясно правителство НАЦИОНАЛНО ОТГОВОРНО, което не означава против Русия!, след като изгони либерастите и предоговори участието на България като СУВЕРЕННА държава в Европейския съюз
  • 26 Айде

    1 0 Отговор
    изчезвай служебна матрьошке.Толкова си бос и елементарен,като колегата си на енергетиката.Гола водасте!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол