Last news in Fakti

10 Ноември, 2022 05:21 1 053 3

Александър Пулев: ББР не се ръководи ефективно

  • александър пулев-
  • министър-
  • българска банка за развитие

Министърът на иновациите и растежа обясни, че досега Надзорният съвет е дублирал функциите на Управителния съвет

Александър Пулев: ББР не се ръководи ефективно - 1
Снимка: БГНЕС

ББР не се ръководи ефективно. Банката не подпомага малките и средните предприятия. Управлението на банката е катастрофално“. Това каза министърът на иновациите и растежа Александър Пулев по време на блиц контрол в Комисията по икономика и иновации в Народното събрание, цитиран от БНТ. Той обясни, че досега Надзорният съвет е дублирал функциите на Управителния съвет, съобщиха от министерството.

Министърът обясни, че стремежът е Българската банка за развитие да работи в тясно сътрудничество с бизнеса, за да бъдат посрещнати ефективно неговите нужди. „Вместо да си измисляме нови финансови инструменти в канцеларията, ние си говорим с различните браншове, за да ги подкрепим“, заяви още той.

По думите му банката сега работи на загуба. „Няма визия, няма стратегия. Всеки се оправдава с едно заварено положение“, обясни министър Пулев. Той заяви, че към този момент банката не работи за хората, за общините и не подпомага за намаляването на икономическите диспропорции. Той добави, че в момента тече първият в историята на банката одит.

Относно стратегията за развитието на банката, министър Пулев обясни, че ръководството ще се стреми към разширение на продуктовата гама, предлагана от ББР.

Той сподели, че банката в момента не подпомага малките и средни предприятия. За целта е разработен нов инвестиционен инструмент между МИР, ББР и Българската фондова борса и частни инвеститори, за да се набира финансиране за малките и средните предприятия през Фондовата борса. Той добави, че министерството е намалило заплатите на членовете на Надзора от 10 000 лв. на 2 000 лв. на човек и че вчера са били назначени двама нови членове на Надзорния съвет. „Със своята експертиза те трябва да подпомогнат органа да се отстранят всички системни проблеми в банката“, аргументира се още той.

По отношение на Плана за възстановяване и устойчивост той заяви, че няма опасност от забавяне, а напротив – има ускорение. „Ние доказахме, че сме правителство на действието. В МИР през август заварихме една отворена процедура по ПВУ с „мижав интерес“. В момента сме я затворили при над 2500 подадени проектни предложения по нея“, каза Пулев. В момента е отворена втората процедура от ПВУ за „ИКТ решения и киберсигурност“ за 30,6 млн. лв. По нея вече са кандидатствали близо 3000 проекта. Срокът за кандидатстване е 19 декември, посочи още министърът и обяви, че и по двете процедури фирмите, които ще бъдат финансирани по ПВУ ще бъдат обявени в началото на февруари. До края на годината МИР ще обяви още 2 процедури по ПВУ. Едната е за ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия от малките и средните предприятия за общо 200 млн. лв., а другата за развойни дейности и интелектуална собственост за 120 млн. лв.

„Обиколихме почти цялата страна, срещнахме се с над 20 областни управители и местните сдружения на бизнесите по области, за да разкажем за кандидатстването по ПВУ“, добави още министърът. Той обяви, че МИР предстои да управлява и финансови инструменти за около 350 млн. лв. по ПВУ и структурните фондове на ЕС. „Голяма част от тях се управляват през Фонд на фондовете и именно за да гарантираме чистото и прозрачно управление добавяме и Надзорен съвет на ФнФ“, отговори той на въпрос защо се променя структурата на Фонда от едностепенна (с Управителен съвет) на двустепенна (с Управителен и Надзорен съвет).

Министър Пулев обясни, че няма притеснения по второто плащане по ПВУ. По думите му са спазени законовите изисквания. МИР е изпълнило всички изисквания към него, свързани с изготвянето на законопроекти и внасянето им в Народното събрание. Той уточни, че Законът за личния фалит е прехвърлен на Министерството на правосъдието. По отношение на Стартъп визата, Пулев посочи, че министерството я е разработило, а Министерският съвет я е приел.

По думите му МИР има достатъчно заделен ресурс да поеме ангажиментите си, свързани с Фонда на НАТО за иновации и представянето на България, за да се подготви едно професионално участие в ЕКСПО 2025 в Осака.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 5577

    8 0 Отговор
    Ми то беше ясно още Киро лъжеца като я превзе че от това имане няма да стане. Какво се чуди днешния приемник. Двойкаджията си изтека в канала.
  • 2 От ББР

    6 0 Отговор
    Г-н Пулев докато не смените изпълнителния съвет и надзорния съвет,с назначените калинки от просто то Кире,такива като Стамен Янев,бивш зам министър при Борисов,брата на Неделя Щонова и т.н.банката ще продължи да затъва.Разберете,тези хора и хабер си нямат от банкиране,камо ли корпоративно!То не бяха договори с калинки като Лена Бориславова,то не бе чудо...
  • 3 Как

    1 1 Отговор
    Сега комсомолския ще я оправи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове