Last news in Fakti

17 Ноември, 2022 18:55 2 092 34

Филип Димитров: Този закон за машините не е противоконституционен, но това не значи, че не е лош

  • филип димитров-
  • закон-
  • машини-
  • конституция

"В ЕС само в избирателния район Брюксел има машинно гласуване. Ирландците си нарязаха машините за скрап, може би щяха да ни ги продадат на нас, ако не ги бяха нарязали”, коментира бившият премиер 

Филип Димитров: Този закон за машините не е противоконституционен, но това не значи, че не е лош - 1
Снимка: NovaNews

„Този закон за машините не е противоконституционен, но това не значи, че не е лош. Имам правото да мисля, че този закон е лош. Основното е да не се лъже.”. Това каза в студиото на „Денят на живо“ по NOVA NEWS бившият премиер и настоящ конституционен съдия Филип Димитров.

Повод за думите му е предстоящото решение на парламента за връщането на хартиената бюлетина и фактът, че Филип Димитров подписа „с особено мнение” решението на КС за машинното гласуване.

„Не може сериозен и почтен човек да си позволи да разказва, че се връщаме към ретроградния начин на гласуване – което не е вярно, че практиката на света била в подкрепа на машинното гласуване – което не е вярно. Не трябва да се лъже”, категоричен е бившият премиер.

Той изтъкна „ентусиазмът на доста неправителствени организации и немалко ваши колеги, които еднозначно пропагандират тезата, че машинното гласуване не е лошо. В ЕС само в избирателния район Брюксел има машинно гласуване. Ирландците си нарязаха машините за скрап, може би щяха да ни ги продадат на нас, ако не ги бяха нарязали”.

Относно отказа на Конституционния съд да тълкува правото на главния прокурор за надзор на законността Филип Димитров ги определи като: „Формално верни, но създават погрешна асоциация.”.

„Причината е, че голям брой активисти се упражняваха да разказват, че в България прокуратурата е като прокуратурата на Вишински, че има вмешателство на прокуратурата. КС отказа да тълкува – текстът е вече тълкуван. Има три решения, по които КС се е произнесъл”, поясни той.

„Решението на КС за главния прокурор целеше да се сложи край на общия надзор на прокуратурата така, както си я спомнят от соцвреме. Може да има пробиви в законодателната норма, затова КС се разпореди да бъдат разгледани конкретни наредби. Конституционният принцип – няма общ надзор за законност, има надзорност на прокуратурата за законност по конкретни дела. Очакването ни е през декември да видим още една оценка за прокуратурата в България (от ЕК)”, каза Димитров.

Според него бившият правосъден министър Янаки Стоилов е подписал това решение на КС с особено мнение, защото е смятал, че може би още веднъж е добре да се напише такова мнение.

Мотивите на Янаки Стоилов бяха добре формулирани – „институционалната памет възпроизвежда практика, близка до общия надзор” … става въпрос за институционална памет, не за институционален надзор”, даде пример Филип Димитров.

За настояването на председателя на КС Павлина Панова – спешно да бъдат излъчени двамата конституционни съдии, Димитров обясни, че по закон се предвижда да има 12 Конституционни съдии.

„За структурирането на КС е избран конституционният модел, който го има на някои места – три различни институции да избират членовете на КС. Дори да има блокаж в една институция, шансовете да настъпи криза в КС са сведени до минимум. Броят на хората, които водят дебат е важен”, обобщи той защо е нужен пълен състав на Конституционния съд.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 65 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    37 7 Отговор
    В ЕС са най големите измамници на изборите.Само демократите в САЩ ги надминават по измами.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 И туй зомби

    42 3 Отговор
    някога ни беше премиер..
  • 4 Ели

    41 3 Отговор
    Този още ли дава акъл.
  • 5 123456

    52 4 Отговор
    Филипе , разпродадохте България , плъх мизерен !

    Коментиран от #22

  • 6 Лъчо Мозъка

    25 2 Отговор
    С тия пеленгатори спокойно лови Патагонското национално радио.
  • 7 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    26 2 Отговор
    И ти не си красив, но не значи, че не си обърнат!
  • 8 Тома

    38 2 Отговор
    Как човек който не е гласувал за конституцията е конституционен съдия.Ето го на снимката
  • 9 Дааа

    23 1 Отговор
    Я поискай вот на доверие и изчизни, знаем как прецака сините
  • 10 Хохо Бохо

    23 3 Отговор
    Тоя се е осъвършенствал в дициплината "нищоговорене"
  • 11 Търновец

    30 1 Отговор
    За последен път името Ф. Димитров се разнесе в Търново по следния повод - в града имаше общинска фирма Терна за производство на кухненски пособия, и продукцията се изнасяше чак в Канада и Южна Африка аз съм виждал комплекти кухненски уреди е Англия, и работещите там си изкарваха над средното за България. И тогава от София дойде важна персона - според запознати министър в кабинета на Димитров - и приватизира Терна. И фирмата спря, машините бяха изнесени а сега помещенията се дават под наем. Пълна разруха. В миналото и други Търновски предприятия да патили от това правителство. За да има у нас истинска демокрация трябва да имаме равен достъп до властта, не е достатъчно да има 5-6-7 олигархични партии., а Димитров излъга хората.

    Коментиран от #25, #30

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Мунчо

    8 2 Отговор
    Луд човек!
  • 14 Абвгдежз

    13 1 Отговор
    П л у же к
  • 15 краваря векил

    6 1 Отговор
    ег.ати и плашип.утарника
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Рошко

    7 1 Отговор
    Още един от архива, и него ли инфлацията го удари
  • 19 Васил

    8 1 Отговор
    Алоооооооо шушляк до кога ще караме с хартиени бюлетини по същата логика защо не седнеш в каруца да се придвижваш?
  • 20 Александър

    4 2 Отговор
    Баце, седИ си у КС, взимай си дебелата заплата и акъл не ни давай, дела ни трябват...само безродници в тази политика...
  • 21 Казуар

    8 1 Отговор
    Другарю Димитров, ти беше избран за конституационен съдия от ГЕРБ, така че разсъжденията ти са понятни. А относно машините за гласуване, бяха въведени понеже в България има много венецуелци, и не ги приравнявай с избирателите от Европа.
  • 22 Баба Вуна

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "123456":

    Изпокрадоха я!
  • 23 оня

    5 1 Отговор
    Бита карта е тОа, мразя го от дъното на душата си:))
  • 24 Баба Вуна

    5 0 Отговор
    Гласува се на машина, броят се бележките издадени от машината и резултатът се сравнява с паметта данни от машината. ТОЧКА. В САЩ също се гласува машинно
  • 25 точно така

    9 1 Отговор

    До коментар #11 от "Търновец":

    Този същия съсипа тотално оръжейния бизнес на България и остави хиляди работещи без работа..........

    Коментиран от #29

  • 26 позор!

    3 1 Отговор
    Позор! този дъртак е обратен!
  • 27 Вижте го

    3 1 Отговор
    ЗАПОМНЕТЕ ГО!!! един от първоте които започнаха разпада и разграбването на всичко строено от дедитени
  • 28 Щом и Филчо Пеdeрастчето

    1 1 Отговор
    излезе на амбразурата, значи тази ситуация обслужва някого и някой има интерес от нея. А е срамно за един конституционен съдия /и на този, който го назначи за такъв/ да твърди , че „Този закон за машините не е противоконституционен, но това не значи, че не е лош. " противоречи както на основен принцип на правото, така и създава равнопоставена възможност вместо "за машините" да се постави "за бюлетините". И още нещо - как гласуват в САЩ С ПОДОБЕН ЛОШ ЗАКОН - НАЛИ САЩ ВИ Е ОБРАЗЕЦ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ?
  • 29 А кой затвори

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "точно така":

    урановите мини? Кой и ЗАЩО призна Македония? Може 1992 да е далеч, но - "живи сме още, които сме го видели..."А помните ли интервюто с неговия любим който се самопредстави като "специалист по контрадезинформация"? Хайде по-младите да поразпитат...
  • 30 Уточняващ въпрос -

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Търновец":

    съсипването само там ли беше?
  • 31 взвд

    2 0 Отговор
    противен седесар марш в канализацията
  • 32 Търновец

    1 1 Отговор
    Комбината за радиотехническа а остатъка в Търново даваше работа на около 3500 човека - телевизори с кинескопи Тошиба, радиостанции за танкове, потопяеми сонатни устройства за борба с подводници. Около 1990 год от Холандия дойде Филипс за да инвестира но бяха изгонени след тях Хюндай и след тях...и най накрая Мариана Костадинова - депутатка от НДСВ го купи за 1 лев, и беше изкарано 3500 тона оборудване според запознати, и след това стана склад за балирана слама. Какво е полиция, прокуратура - за какво получават. Ние трябва да имаме равен достъп до власт за да има демокрация, нас ни лъжат и рушат България, а след това нов Град Зееви
  • 33 Олко

    1 1 Отговор
    пак се опита да каже нещо и се изззззззззззззззззззззззззззззззгуби в безкрайното си изречение... Само демократ мое да го изтърпи
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол