Last news in Fakti

5 Януари, 2023 21:55 1 288 13

Кюланов: Технически е възможно ПВУ да бъде преразгледан. Но това зависи от алтернативите, които ще предложим

  • цветан кюланов-
  • план за възстановяване-
  • предоговорен-
  • алтернативи

"България вече получи първата част от плащането. По договор втората трябва да бъде през януари тази година. Ще я получим ли обаче? Това зависи дали правителството ще я поиска. По-скоро не, защото работата по мерките не е свършена”, смята ръководителят на представителството на ЕК в България

Кюланов: Технически е възможно ПВУ да бъде преразгледан. Но това зависи от алтернативите, които ще предложим  - 1
Снимка: Нова телевизия

Възможно е Планът за възстановяване и устойчивост да бъде отворен и преразгледан. Това каза в “Интервюто в Новините на NOVA” ръководителят на представителството на ЕК в България - Цветан Кюланов. “Технически е възможно плановете да бъдат предоговорени. Всяка страна има право да отвори ПВУ и да го преразгледа”, обясни Кюланов.

Това обаче зависи от предложените от страната ни алтернативи, посочи той. Веднъж изплатени, парите не подлежат на връщане. България вече получи първата част от плащането. По договор втората трябва да бъде през януари тази година. Ще я получим ли обаче? Това зависи дали правителството ще я поиска, обясни Кюланов. “По-скоро не, защото работата по мерките не е свършена”, смята той.

По-рано днес в парламента имаше спорове кой носи отговорност за отварянето и преразглеждането на ПВУ. “Тук става дума за ангажимент, поет от България - не от ГЕРБ, не от “Промяната”, категоричен е Кюланов. “Одобреният план е подписан през пролетта на 2022 г.”, каза той. “Тогава в България са управлявали в едно широко коалиционно правителство, което разчита на подкрепа на целия парламент. Ангажиментите за намаляване на емисии, като цяло са дошли още 2019 г. Преди това са дошли и с Парижкото споразумение през 2015 г.”, допълни той.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами

    5 4 Отговор
    Подържането на въглищните централи не е решение, а само отлагане на проблема. Всяко забавяне просто прави нещата по-трудни болезнени и на още по-висока цена. Просто политиците си подхвърлят горещия картоф единни на други с надеждата друг да се оправя с него. За тях това е болезнен въпрос защото тази индустрия е загиваща и трябва да бъде затворена, но това е свързано със неминуеми социални сътресения от които те бягат всячески. От това бягство страдаме всички, защото при нас енергиен преход не се случва нашета енергетика стой на едно и също ниво и става се по не ефективна и неконкурентно способна. След няколко години цената на ел. енергия произведена от въглища заради въглеродните емисии вече ще е така, че релно тя ще бъде неизползваема на фона на цената на тази от ВЕИ която ще става се по-масова и достъпна. Тогава ние какво ще правим с нерентабилната си енергетика? Пак ще дотираме предприятия работещи на загуба само за да работят ли?

    Коментиран от #3, #8

  • 2 Голем смех

    5 3 Отговор
    Въглищата са технология от 19 век. Ако искаме да сме модерни и съвременни трябва да се ориентираме към съвсем нови енергийни източници. Много по-ефективни и екологични.

    Коментиран от #5

  • 3 Енргетик

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ами":

    Айде обясни ми сега какво е производството от фолтоволтаичните централи СЕГА след 17 часа, че аз всеки ден ги гледам и е 0.00 MW.

    Коментиран от #4

  • 4 Зелена енергия

    2 5 Отговор

    До коментар #3 от "Енргетик":

    Точно фотоволтаиците и ветрогенераторите са алтернативата , но трябва да се инвестира в съпътстваща инфраструктура, а не само да се усвояват пари по програми. Да генерираш когато има условия на максимум с излишъка произвеждаш водород който складираш в хранилищата за природен газ които съществуват и в тези които ще бъдат построени тепърва.Захранваш помпено акумулиращи водно електрически централи пълнещи язовирите. Когато условията за генериране на електроенергия са такива, че генерираната не е достатъчна се използва натрупаната енергия под формата на складирания водород и акумулираната енергия в ПВЕЦ. Между другото нефта газа и въглищата също са форма на акумулирана някога слънчева енергия обаче от растенията от които са се образували този нефт,газ и въглица при определени природни катаклизми. Разликата е че нефта и газа не се генерират непрекъснато и са и ограничен ресурс, а слънцето грее навсякъде и вятъра духа също навсякъде тях никой не може да ги изнася или внася, а за определени индустрии и страни това не изгодно, защото те стават практически ненужни за никого и отиват в историята

    Коментиран от #10

  • 5 Реалист1

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Голем смех":

    "Въглищата са технология от 19 век". Това е така, но какви са алтернативите?
    ВЕИ са вид ненадеждни детски играчки и работят защото има псевдо пазар.
    АЕЦ е вече непосилна за БГ. У нас не могат една магистрала да направят дори. ГЕРБ унищожиха всички специалисти. А и цената според Касчиев за 2 блока на площадката на Козлодуй ще бъде около 30 млрд. долара,
    т.е. и цената е непосилна (без кражбите, по публична цена на Westinghouse).

    Коментиран от #6

  • 6 Напротив

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Реалист1":

    Само ВЕИ е алтернативата, много са си надлежни стига да се инвестира в съпътстващата инфраструктура. .
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 байХЪ

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ами":

    ще излезем от вредния Ес и няма да имаме проблеми с въглищата. Друго решения няма, Европа се самоуби с тази зелена сделка

    Коментиран от #12

  • 9 байХЪ

    0 1 Отговор
    къв тоз ром?
  • 10 Зелен,

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Зелена енергия":

    отдавна се знае ,че въглеводородите,като нефта са абиотични и се образуват в мантията на планетата Земя,смятай ги за трудно изчерпаем ресурс. Цивилизацията ни е на въглеродна основа,твоите ментори от зелената мафия да помолят за неземни технологии техните хендлъри.Земни такива има на Н.Тесла.

    Коментиран от #11

  • 11 Зелена енергия

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Зелен,":

    До преди няколко столетия нито газ нито петрол нито въглищата са се използвали, но съвсем скоро няма да се използват отново, защото цивилизацията се развива, а не стои на едно място. Въглеводородните горива са минало и ще бъдат напълно изместени от електроенергията и водорода, колкото и това да не се нрави на някой и в това няма нищо не земно.
  • 12 Зелена енергия

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "байХЪ":

    Прехода ще световен, а не само на ЕС така,че това пак не решава проблема. Въглищните централи нямат никакво бъдеще дори в средно срочен план да не говорим за дългосрочен и това трябва да се приеме от всички и да се говори за заместване с ВЕИ, а не да бъде отлагано затварянето им защото това е загубено време за трансформация което ще има много голяма цена. Когато всички се преструктурират, а ние не губещите ще сме ние защото другите са оказват готови за новата реалност, а ние не.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол