Last news in Fakti

12 Януари, 2023 14:38 1 318 36

96% от българите са притеснени от поскъпването на живота

  • притеснения-
  • поскъпване-
  • живота

Повишаването на цените, включително на енергията и храните, се усеща във всички социално-демографски категории като пол и възраст, както и във всички образователни и социално-професионални групи

96% от българите са притеснени от поскъпването на живота - 1
Илюстративна снимка БГНЕС

96% от българите са притеснени от поскъпването на живота
Повишаването на цените, включително на енергията и храните, се усеща във всички социално-демографски категории като пол и възраст, както и във всички образователни и социално-професионални групи

Нарастващите разходи за живот са най-неотложната тревога за 93% от европейците, сочи последното проучване на Евробарометър за Европейския парламент, публикувано днес. Подкрепата за ЕС остава на високо ниво, но гражданите очакват ЕС да работи по решения за смекчаване на последиците от кризите, информират от БНТ.

Във всяка държава членка на ЕС повече от седем на всеки десет запитани са обезпокоени от нарастващите разходи за живот, като най-високи са резултатите в Гърция (100%), Кипър (99%), Италия и Португалия (и двете с 98%).

В България делът на анкетираните, които са притеснени от нарастващите разходи за живот, се доближава до най-високите нива с 96%. Повишаването на цените, включително на енергията и храните, се усеща във всички социално-демографски категории като пол и възраст, както и във всички образователни и социално-професионални групи.

На второ място по честота на споменаване на европейско ниво с 82% е заплахата от бедност и социално изключване, следвана от изменението на климата и опасността от разпростирането на войната в Украйна в други държави, които са на трето място с 81%.

Българските респонденти посочват на второ и трето място също заплахата от бедност и социално изключване и опасността от разпростирането на войната в Украйна в други държави, съответно с 86% и 85%, докато заплахата от изменението на климата остава по-назад с 69%.

Гражданите очакват ЕС да продължи да работи върху решения за смекчаване на усложняващите се ефекти от серията последователни кризи, които засегнаха континента. Високата подкрепа за ЕС се основава на опита от минали години, когато ЕС демонстрира забележителна способност да се обедини и да въведе ефективни мерки. Към момента на проучването гражданите не са доволни от предприетите действия нито на национално, нито на европейско ниво. Само една трета от европейците изразяват задоволство от мерките, предприети от техните национални правителства или от ЕС за справяне с нарастващите разходи за живот.

Българските респонденти изразяват по-силно недоволство от средното за ЕС по отношение не мерките, предприети от националното правителство (21%), а по отношение на мерките, предприети от ЕС, резултатите са съизмерими със средните за Съюза - 32%.

По отношение на финансовото състояние на гражданите проучването показва, че последиците от поликризата се усещат все по-отчетливо. Почти половината от населението на ЕС (46%) заявява, че жизненият им стандарт вече е понижен поради последиците от пандемията от COVID-19, последиците от агресивната война на Русия срещу Украйна и кризата с разходите за живот. Други 39% все още не са усетили понижаване на жизнения си стандарт, но очакват това да се случи през следващата година, което представлява мрачна перспектива за 2023 г.

Данните за България по тези показатели сочат, че според 53% от респонендите жизненият им стандарт вече е понижен, а други 28% очакват това да се случи през 2023 г. Друг индикатор за нарастващите икономически ограничения е увеличаването на дела на гражданите, които срещат затруднения при плащането на сметки "през повечето време" или "понякога" - от есента на 2021 г. общото увеличение по тези два показателя е с девет процентни пункта - от 30% на 39%. В България тези показатели са почти два пъти над средните за Европа, като 64% от анкетираните имат затруднения “през повечето време” или “понякога” при плащането на сметки.

„Хората са разбираемо притеснени от нарастващите разходи за живот, тъй като все повече семейства се борят да преживяват с оскъдни средства. Сега е моментът да помогнем с представянето на адекватни мерки: да поставим сметките под контрол, да отблъснем инфлацията и да накараме икономиките си да растат. Трябва да защитим най-уязвимите в нашите общества“, заяви председателят на Европейския парламент Роберта Мецола.

Многобройните геополитически кризи от последните години продължават да поставят гражданите и политиците пред сериозни предизвикателства. При най-високото ниво на инфлация от десетилетия насам гражданите искат Европейският парламент да се съсредоточи върху борбата с бедността и социалното изключване (37%). Общественото здраве продължава да е от значение за много граждани (34%), както и продължаването на действията срещу изменението на климата (31%). Подкрепата за икономиката и създаването на нови работни места (31%) също е на ключово място сред очакванията на гражданите.

Основните приоритети на Европейския парламент според българските респонденти трябва да бъдат борбата с бедността и социалното изключване (44%), подкрепата за икономиката и създаването на нови работни места (43%), общественото здраве (34%), както и темата за демокрацията и върховенството на закона (27%), докато действията срещу изменението на климата са припознати едва от 10% от респондентите, което представлява близо 20 процентни пункта разлика със средните нива за Европа.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много съм отчаен

    3 9 Отговор
    Поскъпна ми имота на морето
  • 2 Иво

    32 1 Отговор
    Излиза,че едва 4% са с нормални доходи.

    Коментиран от #17

  • 3 Българка

    9 18 Отговор
    Представят ли си родните политици. прокремълското ни президентство и кабинета Радев само 1/3 от тия българи да са под прозорците им ? Ако КЗК , НАП, държавата не се намесят и спрат спекулата, то това предстои

    Коментиран от #5, #9, #11

  • 4 Кака Лена с мустаци натъкмена

    25 2 Отговор
    Това е руска пропаганда! Всичко в ЕС е супер, особено ако имаш безплатен Фалкон на разположение.
  • 5 Кака Лена с мустаци натъкмена

    24 1 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Ех, как познах, че Путин е виновен, нищо че сме в ЕС:)))
  • 6 Шумен

    47 0 Отговор
    Какво няма да се притеснявам работя по 9 часа и си троша гърба за 1000 лв , а онез дебили палитиците цял ден си правят шоуто и вземат 10 000 хл.л , на тях и е лесно като идат във магазина цените не ги интересуват , а аз гледам себе си да лиша че да има за семейството, голям съм Европеец нали.

    Коментиран от #24

  • 7 Българка

    4 19 Отговор
    Президентска република, никакво евро и Шенген, това е. Г-н Радев пожизнен президент, той ще ни реши проблемите!

    Коментиран от #10, #14

  • 8 Баба Вуна

    11 1 Отговор
    А колко процента спряха да се хранят от притеснение?
  • 9 А сега де

    23 2 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Няма ли най накрая да проумееш, че не сме президентска република, а парламентарна и тия които ни управляват от 20 години са все евроатлантици и американски подлоги!
  • 10 Българка

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Путин е виновен! Аааа и Бойко Борисов
  • 11 123

    24 2 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Само преди две седмици твоя идол Кирчо гласува против увеличението на МРЗ на "огромните" 850 лева защото били твърде много и работодателите щели да се разсърдят. Предполагам Радев и Путин са виновни, че така е гласувал канадеца.
  • 12 бушприт

    25 0 Отговор
    Българите са притеснени от поскъпването на живота,но никой от управниците в НС не им обръща внимание.
  • 13 АМОНИКЕ ОТ НИГЕРИЯ...

    3 11 Отговор
    ....е как става ТАКА за десет дена от коледа ДО нова година...българина е похарчил ЕДИН милиард лева.....А,и в банките държи сто и трийсет милиарда лева ...влог,А🤔
  • 14 Българин

    28 1 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Като гледам какво става в Хърватска и бума на цените там Шенген и еврото наистина ще ни довършат.
  • 15 и гледам цените

    9 0 Отговор
    на едро 200-260$ за тон олио не за литър телешко 800-900$за Тон
  • 16 лоза

    17 0 Отговор
    Като ни закачат за еврото,поскъпването на живота и обедняването на хората ще хвърчат все нагоре.
  • 17 честен ционист

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Иво":

    Не, излиза, че заради тия 4% останалите са супер бедни. Ама понеже си Ганчо, гледаш винаги чашата да е наполовина пълна.

    Коментиран от #30

  • 18 Механик

    19 0 Отговор
    "96% от българите са притеснени от поскъпването на живота"
    Правете сметка за колко процента от българите, всички ние се трудим, плащаме данъци и недоимваме! По-точно ние всички, внасяме данъци и хранитутим едни 4%.
    И кога ще го проумем това и изметем тия 4%? До кога децата и внуците ни ще се обличат от "секънд хенд", а 4% ще си купуват къщи я в Майорка, я на Бахамите?
  • 19 Истината

    4 0 Отговор
    Статията е фейк, само от факта, че сме във великия ЕС 110% от българите сме ухилени като Кирил Петков в предизборна кампания:)
  • 20 мани мани

    3 0 Отговор
    държавна несигурност га ни ги трепи, тъй жа е!
  • 21 пепа

    15 0 Отговор
    Нека Урсула прави подаръци на фашистка Окраина милиарди евро и оръжие от нашите пари , а ние гладуваме и студуване заради злобата на ДБ, ГЕРБ, ПП , към Русия и и Лукойл! Позор за десните богаташи , да им имаме милионите и милирдите!
  • 22 Депутат

    6 0 Отговор
    Дреме ми! Важното е, че осъществихме мечтата на Зеленски - от милионер го направихме мулти милиардер!
  • 23 Обраха ни управляващите с тази

    5 1 Отговор
    Инфлация, прибраха доходи, спестявания, втора пенсия всичко това го няма на над 50%! Тези са престъпници по висша форма на АЛО измамниците, прибират всичко което могат да откраднат! Така ГЕРБ обраха лихво точките на 60 000 Българи, направо заличиха труда на две поколения, отделно банката прибра и влоговете чрез такси и не олихвяване на същите! Правова държава ли сме с крадците които ни управляват?
  • 24 Питанка

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Шумен":

    Е, тогава случаен ли е този неистов наплив за "заработване" именно във върховете на държавното управление!? Случайно ли е тогава и непризнаване поне с две-три години по-рано (преди пенсионни и подобни увеличения!) началото на проявяване инфлацията у нас, както и по-високия й размер спрямо средния в ЕС!? Случайно ли се продават у нас месни и млечни продукти (!дори не само деликатесите) на космически и растящи ежедневно цени- значи има кой да ги купува!? Вече от различни чужбини се получават сигнали и възмутителни възгласи- докога ли!?
  • 25 да си ги преизбират божествата

    3 0 Отговор
    пак на следващите избори и да не се жалват миряните а безропотно да приемат какво им се дроби
  • 26 Българин

    5 4 Отговор
    НЕМА ДА СЕ ПЛАШИТЕ ЮМРУКА ОЩЕ ДЪЛГО ЩЕ УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ
    И ЖИВОТА В БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ВЛОШАВА И ЩЕ СТАВА ПО ЗЛЕ
  • 27 ХахоДепутатин

    4 0 Отговор
    Не е вярно. Преборихме хиперинфлацията, че покрай нея и ковида в целия свят. Намалихме газа, като видяхме, че колегите западняци се задъхват. Вдигнахме минималната заплата с цели "сеймсе лева", което е повече от нарастването на увеличението. Пенсиите не ги пипнахме, понеже са много високи и освен, че влага в държавни ценни книжа, българския пенсионер купува и криптовалута. Много са добре нещата, чудим се дали да изкупим дълга на Гърция, че много скучно с толкоз много пари.
  • 28 Нов евроатлантик

    5 0 Отговор
    Важното е да сме солидарни с УКРИТЕ !
  • 29 мммда

    6 0 Отговор
    Kaто гледам какво става при хърватите, а още на старта, приемем ли еврото всички ще останат очаровани от резултата. Щом една индустриална Германия докара собсвеното си население до покупателната способност на африканците не ми се мисли какво, ще е при нас. Лукано-Костовата разпродажба на времето, ще бледнее пред дългосрочната мизерия към която ни тикат нашите мушангии в парламента.
  • 30 Иво

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "честен ционист":

    Важното е,че ти си от 80-те %
  • 31 Енгелс

    4 0 Отговор
    При капитализма е така!
  • 32 Братята Кабабик

    2 1 Отговор
    решението е просто - двата пръста високо горе, енергични подскоци и отчетливо мантруване "мътрви-сме, мъртви-сме" докато изгуите представа чие е времето
  • 33 Пенсионер

    1 0 Отговор
    Нали от 1.1.2023г., пенсиите трябваше наново да бъдат преизчислени? И това се забрави и нищо не става.Само обещания. А, инфлацията безмилостно галопира. За лекарства вече отиват три четвърти от пенсията. Ужас.
  • 34 живи сме някак

    1 0 Отговор
    Но няма надежда, няма радост от живота. Като затрупани под скала сме, в ниша някаква. Живот ли е това - да живееш само, за да си изплатиш заемите, да си платиш сметките, да купиш лекарства и нещо на промоция за хапване. Малко консумативи, билет за автобус и толкова..
    Стоматолог или качествен лекар, дрехи, културни мероприятия, почивки, канене или ходене на гости , книги, вестник или списание, плод да речем или вкусен десерт - забрави. Много хора не успяха и семейства да
    съзададат. Но се водим живи.
    Живи, без да живеем.
  • 35 МАЛКА пенсИЯ

    0 0 Отговор
    НИКОЙ,НЕ НИ Е ВИНОВЕН,СЛЕД КАТО ТЪРПИМ.Нексо,мексо,партии,НАРЕДЕНИ на ДЪРЖАВНА СОФРА.КРАДЕЦ,ДО КРАДЕЦА,МИЛА МОЯ,МАЙНО ЛЬО!Преди дни се върнах,от Германия.ТАМ,ЦЕНИТЕ,в Евро.По-ЕВТИНО,ОТ ТУК.ЗАПЛАТИТЕ ИМ-НЕПИТАЙТЕ.
  • 36 село

    0 0 Отговор
    Отг.Ама в Хърватия,ГЛОБЯВАТ,ТЪРГОВЦИТЕ,ЗА ЗАВИШЕНИ ЦЕНИ!А ТЪК ГИ ЖАЛЯТ,ЧЕ БИЛО НЕОБХОДИМО,УВЕЛИЧЕНИЕТО,САКЪН,ДА НЕ ФАЛИРЪТ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол