Last news in Fakti

22 Януари, 2023 16:05 1 389 14

Министър Пулев за предоговарянето на Плана: Трудни преговори с неясен край, първоначалната нагласа на ЕК е негативна

  • александър пулев-
  • план за възстановяване-
  • предоговаряне-
  • ек-
  • негативна нагласа

"ПВУ е важен, но не е ключов спрямо цялостния контекст на българската икономика. Той ни дава мотивация за законови реформи, неглижирани през годините"., смята министърът на иновациите

Министър Пулев за предоговарянето на Плана: Трудни преговори с неясен край, първоначалната нагласа на ЕК е негативна  - 1
Снимка: МИР

"Оригинално разписаната версия на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) не е оптимална, но динамично ситуацията подлежи на промени. Предстоят трудни преговори с неясен край. Ще защитим интереса на държавата, на потребителите. Влизаме в трудна ситуация. Първоначалната нагласа на Европейската комисия е негативна".

Това каза пред БНР министърът на иновациите и растежа Александър Пулев.
И допълни, че министерството "е дало сила", информирайки малките и средни предприятия за Плана, и 953 фирми ще получат помощ по линия "Технологична модернизация".

"Пари ще има. Държавата не е заложна къща. Има средства в бюджета за национално съфинансиране. Тече процес на договаряне - разпращат се договори към тези компании. Има технологично време, в което те трябва да дадат обратна връзка. Подписваме договорите през февруари. Още през март средствата ще потекат към малките и средни предприятия, отговорили на критериите. От гледна точка на служебния кабинет - ние си свършихме работата. Но през последните месеци фокусът на депутатите беше другаде - хартиена бюлетина, странични теми, и те неглижираха важната тема - гласуване на проектозаконите, свързани с ПВУ. Това ще се отрази върху второто плащане към фирмите".

Той подчерта, че ПВУ е удобна политическа изтривалка и много хора се изказват по темата, той е важен инструмент за подкрепа на бизнеса, но не е единствен такъв:

"Успяхме да активираме и да получим одобрение от Брюксел на всички десет европейски програми по линия на структурните фондове. Заварихме нула одобрени програми, приключихме годината с десет. 7 млрд. евро по линия на Министерството на иновациите и растежа. Отговаряме за две основни програми - тази за конкурентоспособност и иновации в предприятията и тази, свързана с научните изследвания. До средата на годината ще налеем 1 млрд. лева по линия на Плана и на двете програми... ПВУ е важен, но не е ключов спрямо цялостния контекст на българската икономика. Той ни дава мотивация за законови реформи, неглижирани през годините".

В предаването "Неделя 150" той посочи една от процедурите - тя ще стартира през февруари и е свързана с ВЕИ инвестиции - малки и средни предприятия да инвестират и да получат субсидия до 50% за собствена ВЕИ инсталация плюс съпътстваща инфраструктура. Идеята е малкият и средният бизнес да постигнат енергийна сигурност за собствени нужди. Интересът към процедурата е огромен. Бюджетът е 200 млн. лева. След средата на годината ще започне реалното изпълнение на инвестициите.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз луд

    9 3 Отговор
    Тогава оставка и да те няма
  • 2 Заради пълзящата агресивна

    7 13 Отговор
    русофилия сред управляващите ЕС ще ни спре милиардите и тогава ще видите кон боб яде ли !
    Всичкото русофил на Остфронт за да миряса България и да тръгнем към просперитет !

    Коментиран от #6

  • 3 Българка

    6 6 Отговор
    Предрешени преговори и резил. Нима не са чували мъдростта, че лакомо д упе кръв се-ре. Можеше да сме по-скромни и да поискаме да се намалят от 40%, примерно на 20 или да се отложат тези 40% с две-три години. Когато войната свърши, когато съседите ни са преминали към евтина енергия и когато се спрат субсидиите от нас данъкоплатците за ТЕЦ-овете, собствениците им ще протестират доброволно да ги затворят, защото работят на загуба. И към това убиват, тровят българи
  • 4 Анонимен

    12 3 Отговор
    Свършете си работата и защитете най-сетне националния интерес! Никой, който е кадърен, не отива на преговори, казвайки, че няма да стане нищо!
  • 5 Все негативна

    9 0 Отговор
    е тази "нагласа" на ЕК спрямо нас Кога ще стане гативна,че вече си изгубих надеждите?
  • 6 Анал лизатор

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "Заради пълзящата агресивна":

    Ми то от 33г просперираме
  • 7 Подарък от БОГ ТАНГРА в 21 век

    1 3 Отговор
    Хората които работят против мен значи са дяволи и вредни хора, те са и расисти, мразят поп фолка даже и всичко което е българско и др!
    Те искат за мен да няма ХУБАВ живот, искат да бъда в ада на живота, я не в раят на живота!
    Пророци са казали, че ще има рай, нека да бъде истински, но заедно с мен!
    Манталитета на хората, всъщност не такъв какъвто трябва да бъде, защото против България са се правили лоши влияния!
    Нека да има хубав живот!

    Коментиран от #12

  • 8 Само Партия " Ш М А Й З Е Р "

    5 0 Отговор
    Може да даде ТЛАСЪК към КАЧЕСТВЕНО ИЗМЕНЕНИЕ у нас ! Народа го формулирал нявга тъй : " КЛИН - клин ИЗБИВА !"
  • 9 Трак🇺🇦🇩🇪🇮🇹🇦🇹🇯🇵🇮🇷🇧🇬

    10 1 Отговор
    Къв план за възстановяване бе ? Това е поредния план за социално неравенство геноцид и мор за българите типично в стила на ЕК - еврейската комисия която няма нищо общо с Европа освен локацията й. Шепа фирми ще оберат парите да ги изперат и раздадат на БКП и ДС , а от там при послушковците от дъщерните компании на БКП - ДПС ГЕРБ БСП и т н ! Айде няма нужда ! Какво можеш да възстановяваш с това да изкараш народа относно ТОКА на свободния пазар без регулатор ? Ми нали сметките ще скочат 5 пъти поне ! Как ще възстановяваш нещо като ти си заложил съсипване и крадене? Що за евроге-йска сви-нщина

    Коментиран от #14

  • 10 Аз мога да обичам

    1 3 Отговор
    Ако аз някога за в бъдеще бъда осакатен или убит, значи на виновните няма да им бъде простено , вероятно на онзи свят!
  • 11 Хахо

    7 0 Отговор
    Пратете Боко Тиквата да предоговаря. Точно той е този, който подписа за сроковете за затваряне наТЕЦовете и сега лицемерно обвинява други за това. Иначе е ясно че за нас компромиси няма да има. Винаги сме били дупедавците и безгласни букви в ЕС, още откакто мадам "Йес" - Кунева, подписа за затваряне на 2 работещи реактора в АЕЦ Козлодуй и така продължава до днес. Затова и никой не ни бръсне за нищо
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ГУМЕН КРАДЕВ

    6 0 Отговор
    Сандов защо още е жив ?!
  • 14 тука е така...

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Трак🇺🇦🇩🇪🇮🇹🇦🇹🇯🇵🇮🇷🇧🇬":

    Ако всички заедно бяхме си подредили държавата навреме сега нямаше да е така. Ние оставихме всичко на едни шарлатани да ни правят на маймуни и на всичко отгоре ги търпим вече 33 години.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол