Last news in Fakti

27 Януари, 2023 09:18 1 567 22

Блумбърг: Защо България трудно ще въведе еврото от 2024 г.

  • еврозона-
  • правителство-
  • хърватия

Идеята се сблъска със скептицизма на някои политически партии, включително симпатизиращите на Русия социалисти, както и националистическата партия "Възраждане", пише още медията

Дори по-малко амбициозният в сравнение с Хърватия график на България за влизане в еврозоната е в опасност, тъй като политическата нестабилност усложнява напредъка към преодоляване на оставащите препятствия. Това се казва в обзор на агенция "Блумбърг", представящ като отговори на осем въпроса "Защо България трудно ще въведе еврото от 2024 г.", цитиран от dnevnik.bg.

Късите срокове и задълбочаващото се политическо разделение означават, че България е изправена пред трудна битка, въпреки преобладаващото парламентарно мнозинство в подкрепа на еврото, допълва текстът. Авторите напомнят, че България трябва да поиска от Европейската централна банка (ЕЦБ) доклад за готовността си "най-късно в началото на пролетта", но финансовият министър Росица Велкова казва, че това ще стане, само ако е страната е готова.

Двете страни заедно влязоха в т.нар. чакалня на еврозоната през 2020 г., но хърватите вече използват единната валута от началото на тази година, а България изостана, макар да е започнала да работи по въпроса скоро след като стана член на ЕС през 2007 г.

"Идеята се сблъска със скептицизма на някои политически партии, включително симпатизиращите на Русия социалисти, които настояха за допълнителен анализ на разходите и ползите, преди да определят твърда дата. Националистическата партия "Възраждане", която също е проруска, призова за референдум по темата, твърдейки, че България отстъпва твърде много суверенитет. Освен това някои анализатори, включително заместник-управител на централната банка, предупредиха за структурните проблеми на еврозоната и високите нива на дълга на някои от нейните членове и критикуваха някои от предишните политики на ЕЦБ", се казва в статията.

В нея се припомня, че социологическо проучване от ноември е показало, че само една трета от българите одобряват приемането на еврото, а над две трети се опасяват, че това би довело до по-високи цени. Но подобни съмнения не са нещо необичайно за нови членове - в Латвия, например, половината от населнието се противопоставяше, когато страната влезе в еврозоната през 2014 г. "

Парламентът трябва да приеме три законопроекта за несъстоятелността, прането на пари и застраховането, допълва "Блумбърг". "Продължаващата политическа криза обаче възпрепятства процеса, тъй като България се насочва към своите пети общи избори за по-малко от две години. Освен това може да ѝ е трудно да изпълни критериите за инфлация, като финансовият министър Росица Велкова нарече изискването "единственото сериозно предизвикателство" в интервю, публикувано в края на януари."


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист

    52 2 Отговор
    И все пак, на редовия българин за какво му е еврозоната?
  • 2 завод

    56 4 Отговор
    Защото по-големият процент българи не го желаят. Имаме си валута и не ни трябва евро. Швейцарците защо нямат евро,англичаните не взеха еврото,ние защо да го взимаме?

    Коментиран от #18

  • 3 Верно

    41 2 Отговор
    Всичката я Мара втасала, до €врото опрела !
  • 4 Не е

    46 2 Отговор
    Страшно еврото , страшно е това бързане , в най неподходящият момент ! Когато имаш голяма инфлация , и ниски доходи , не е време за такива експерименти ! Виждаме Хърватия , където няки стоки поскъпнаха с над 100% ! Имам усещането , че малцина искат да вземат бързо едни пари , докато са на власт , за сметка на целият народ ! Еврото трябва да бъде въведено в по подходящ момент !
  • 5 АЛОО

    36 0 Отговор
    Презскочихе въпросите: Защо имаме нужда от еврото, Защо трябва да се откажем от лева, Как Хърватската инфлация ви стимулира
  • 6 оценка

    43 0 Отговор
    Влезе ли еврото в България,след него влизат още по-високите цени.
  • 7 црррр

    17 0 Отговор
    Ще има бууумсбърк.
  • 8 ИВАН

    39 0 Отговор
    Ехееей алооо, не ви щем напредъка, не ви щем прогреса, не ви щем еврото ... видяхме какви са ви храните - пълни с отрова, видяхме ви фалшивата култура - поамериканчена ... в Европа имаше култура, изкуство 60-те години на двайсти век.
  • 9 А бе,

    0 0 Отговор
    най-добре да си седим с ИЯРЕМ 2 !
  • 10 Сандо

    32 0 Отговор
    Народът не иска,но на политиците не им стиска да се опънат на Началниците си - това е положението.Тотално разминаване между народ и управляващи,и това не е само в България.
  • 11 двуличие и интереси

    28 2 Отговор
    Еврото ще приемем на о1.01.2024г по политическа целесъобразност! Защото лидерите на ЕС се страхуват че може да ни изтърват! България не отговаря на критериите, но ще ни набутат насила! Както не ни приемат в Шенген, пак по политически причини! А и американските визи остават, въпреки че ЕС трябваше да наложи реципрочни мерки според своята директива!

    Коментиран от #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 007 /агент/

    2 24 Отговор
    Елементарно УОТСЪН,
    Против са само КОМУНЯГИТЕ

    Коментиран от #17, #22

  • 14 да де

    26 0 Отговор
    Интересно защо държави в ЕС които са в пъти по-добре от нас не се натискат за еврото ще обясни ли някой???
  • 15 Леля Гошо

    13 0 Отговор

    До коментар #11 от "двуличие и интереси":

    Никой не ни е виновен че сме овце.
  • 16 квя

    22 0 Отговор
    От статията разбрах едно важно нещо. Жителите на повечето страни от еврозоната не са искали еврото, но им е било наложено чрез политически натиск.
  • 17 П ав си!

    2 7 Отговор

    До коментар #13 от "007 /агент/":

    Те не могат да узаконят крадените пари и червените куфарчета от времето на соца
  • 18 нннн

    14 2 Отговор

    До коментар #2 от "завод":

    Вярно, че повечето българи не желаят еврото, но пък гласуват за партии и политици, които го желаят. А негласуващите са съгласни. ,,Който мълчи, е съгласен."/лат./
  • 19 Кирчо

    15 0 Отговор
    Референдум за ЕС и НАТО.
  • 20 Да бе да

    11 0 Отговор
    Ив Европа има държави които са постъпили разумно и не си сменят националната валута. Защо ни е на нас евро ? Видяла жабата ,че подковават коня и тя дигнала крак! Не всичко което ни карат от ЕС да правим е добро .
  • 21 Павел пенев

    6 2 Отговор
    България не трябва да въвежда еврото защото много скоро ЕС ще се разкапе. Този процес ще започне след изборите в САЩ и изгонване на склеротика Байдън.
  • 22 да да

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "007 /агент/":

    И на родителя ти от женски пол органите са били против ти да се родиш, ама глей сега кво стана.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове