Last news in Fakti

3 Февруари, 2023 08:24 943 14

Политолог: В спиралата, в която се намираме в момента, бихме могли да получим порция от същото в бъдещото 49-то НС

  • спирала-
  • още от същото-
  • 49 нс-
  • политолог

ПП се опита да пришие БСП към ГЕРБ, а всички изборни победи на ГЕРБ са били със силно противопоставяне на БСП. Предизборно няма как БСП и ГЕРБ да застанат едни до други. Това са партии, които имат много ясни структури и много силна организация. Те знаят, че на избори трябва да бъдат абсолютно един срещу друг, каза проф. Румяна Коларова

Политолог: В спиралата, в която се намираме в момента, бихме могли да получим порция от същото в бъдещото 49-то НС - 1
Снимка: Euronews Bulgaria

Голяма част от гласуваните закони и решения в 48-то Народно събрание бяха гласувани с мисълта за формиране на работещо мнозинство. Но трябва да кажа, че представите на българските политици за парламентаризма са тотално сбъркани, защото очакват управленската формула да се създаде на изборите. Във всички европейски демокрации тя се създава в парламента. Това каза в студиото на Euronews Bulgaria политологът проф. Румяна Коларова.

Основната слабост на българските парламенти е, че не познаваме нито един, в който да е имало преструктуриране на парламентарното мнозинство. Това се счита за нещо много лошо. А във всички европейски парламенти това се случва. Там функцията на парламента е именно да се изработи формулата, по която може да се управлява. Това е и предимството на парламентарната пред президентската формула.

"Продължаваме промяната“ пропуснаха няколко възможности и акълът им идва постфактум. Защото в предишния парламент можеха да направят тази програма с 4 приоритета. Тогава те имаха и парламентарна база, много малко депутати им трябваха. Но това не става като някой се изправи и каже „ние чакаме на някой да му проговори съвестта“, коментира проф. Коларова.

С поведението си партиите в 48-то Народно събрание не произведоха никакъв реален резултат, пък допълни колегата ѝ политолог Атанас Радев. "В спиралата, в която се намираме в момента, бихме могли да получим порция от същото в бъдещото 49-то НС", смята той.
Мнозинството и електората на партиите на промяната по-скоро се свива. В политиката 1+1 не прави 2. По-скоро прави или 1, или 3, каза Радев по повод обединението на ПП и ДБ.

Това можеше да стане на предишните избори. В момента когато подкрепата им ерозира, те нямат представа какъв им е електоратът. Може да се окаже, че това обединение ще отблъсне, допълни проф. Коларова.

ПП се опита да пришие БСП към ГЕРБ, а всички изборни победи на ГЕРБ са били със силно противопоставяне на БСП. Предизборно няма как БСП и ГЕРБ да застанат едни до други. Това са партии, които имат много ясни структури и много силна организация. Те знаят, че на избори трябва да бъдат абсолютно един срещу друг, каза проф. Коларова.

Обединение може да е търси по темите, които останаха в 48-то НС – съдебна реформа, антикорупционно законодателство и т.н., при които пак става въпрос за усвояване на средствата по Плана за възстановяване, допълни Радев.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бобошен

    1 0 Отговор
    политоложката проф. Румяна Коларова.
  • 2 123

    5 5 Отговор
    Няма да е същото.
    Възраждане ще вземат повече.
    И доста сметки ще се объркат.

    Коментиран от #3, #8

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 един от многото

    5 1 Отговор
    Този политолог с още не залесени части по лицето , от кога стана калайджия и от кога му почерня задника?
  • 5 Дано след

    3 0 Отговор
    60 луни да изберат великия и честен вожд Бойкоту далечен носител на гените на Винету който не познаваше парите. Вожда Бойкоту е щедър ще вземе всичко и ще го раздаде на членовете на своето племе. Ще е готино земята българска ще бъде превърната в прерия и ще препускаме на воля. Като огладнеем ще чакаме великото племе населяващо степите да прати нещо.
  • 6 гост

    2 0 Отговор
    След "ремонта" на парламента, той отново ще заприлича на паветата пред парламента след ремонта. Износенислед дългогодишна употреба, криви, хлъзгави, еднакво "заоблени" като депутатите и ОТНОВО ЩЕ СЕ НУЖДАЯТ ОТ РЕМОНТ. За паветата е виновна ФЪндъкова , за депутатите ще ни е виновен сигурно оня от север!
  • 7 Пенсионер

    0 1 Отговор
    Как да има пари държавата като 12 млн.лв ще струват поредните избори
  • 8 Ако възраждане

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "123":

    Вземе повече следват две неща:
    1. Значи си заслужаваме съдбата.
    2. Ставаме руска губерния с управител мутрофанова и придворен шут копейкин.

    Коментиран от #13

  • 9 мдда

    1 1 Отговор
    Ако не влязат нови субекти, наистина има шанс така да стане..
  • 10 ФК Горно Уйно

    1 0 Отговор
    Да пази господ.. Нека са така наредени, че народа да извлече полза от тях, а както до сега ама надали! Сивите кардинали са обезпокоени вече и задействаха КНСБто. Губят почва под краката си, отново започват обещания и засилване на корпоративния вот. ДПС вече свиква събрания около Константинопол, мъти се яко водата край Босфора, Едроганьо дава рамо на Борката и гол за наще с потурените гаще. Това е резултата. Защо ли, защото другите нямат влияние и пари, макар и с харизма която сами не оценяват.
  • 11 Разположен

    1 0 Отговор
    Кога ще се оправим, ще се оправим когато ни дойде акъла. А за да ни дойде акъла ще трябва сопа, да сопа такава ние народопсихологията, все гледаме.. ако мине, да минем тънко. Не става така защото мисленето на дребно после ни излизавлиза дебело. Казали са го старите британски еврейчифути, евтиното в повечето случаи излиза скъпо. Замислете си само..
  • 12 От Варна

    4 0 Отговор
    На мен ми е ясно и без тези умозаключения, че ще бъде същото. Но на друго се чудя-има ли уточнен брой на “политолозите” в България. Все нови и нови лица, сигурно са повече от инжинерите, или архитектите, съизмерими по бройка май само с адвокатите и журналистите!Съсредоточени в столицата, в различни агенции, тези хора само нещо плямпат, обикновено еднакви теории и предположения. И с тези приказки, разтегливи и лепкави като локум си изкарват прехраната. Че се титулосват, доценти и професори измежду тях бол! Те не произвеждат нищо материално,но на външен вид са все едни докарани, гелосани, значи печелят добре. Не ми е ясно кой им дава заплатите. И кому е нужна тази плеяда от “нищоправещи” и досадни люде? Особено пред избори, като ги изтипосат по телевизиите, като започнат едни препирни и мъдри прогнози, все едно от тях предимно зависи развитието на ситуацията! А на всички, пред които дрънкат празните си приказки е известно , че в крайна сметка ще си излезе някакъв резултат със или без напъна на политолозите. Поредните “калинки “,от многото тунеядци, нароили се в благоприятната среда на безвремие в България!
  • 13 Орка

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ако възраждане":

    Сега
    1/Възраждане ще вземе повече
    2/Путин ще напреднеш в Украйна
    3/ Такива кат тебе кво ши праят
  • 14 Разположен

    0 0 Отговор
    Кога ще се оправим, ще се оправим когато ни дойде акъла. А за да ни дойде акъла ще трябва сопа, да сопа такава ние народопсихологията, все гледаме.. ако мине, да минем тънко. Не става така защото мисленето на дребно после ни излизавлиза дебело. Казали са го старите британски еврейчифути, евтиното в повечето случаи излиза скъпо. Замислете си само..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол