Last news in Fakti

24 Февруари, 2023 09:33 1 614 115

Александър Шпатов: Счупената плоча на паметника на съветската армия е протестен акт

  • паметник-
  • счупена плоча

Има много решения на българския съд, има решения на съда в Страсбург, че подобни действия са израз на публична позиция, осъждаща тоталитарния режим, казва писателят

Александър Шпатов: Счупената плоча на паметника на съветската армия е протестен акт - 1

Това е протестен акт, не е вандализъм”. Така писателят Александър Шпатов коментира двете счупени плочи на паметника на съветската армия. Те бяха разбити в четвъртък, а по случая е задържан 61-годишен мъж.

„Много хора се възмущават от това, че една плоча е счупена. Има много решения на българския съд, има решения на съда в Страсбург, че подобни действия са израз на публична позиция, осъждаща тоталитарния режим”, каза Шпатов пред Нова телевизия.

А тези действия срещу този паметник, според него, са „дълбоко родолюбива позиция”. „Всяко деяние трябва да се преценява според неговата обществена опасност. В случая, когато имаме закон, обявяващ комунистическия режим за престъпен, когато този акт е направен във връзка с годишнината от войната, тук не можем да говорим за обществена опасност”, каза Шпатов.

„Ако отворите кадастралната карта на София, няма да видите, че тук има паметник. Няма издаден акт за държавна или общинска собственост на този паметник. Той не съществува в правния мир. Никакви стъпки не са предприети да се реши този въпрос, който ще продължава да ни разделя. Ако не дойде един кран да го вдигне, тези актове ще продължават. Това от своя страна ще руши отношенията ни с Русия”, каза Шпатов.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Българин

    65 36 Отговор
    Не,господине,протестът не се изразява в чупене на паметника на Съветската армия и това тряба да има последствия.Виновника трябва да се накаже с цялата строгост ма закона.Недейте защитава вандалите.Това е историческа ценност.

    Коментиран от #103

  • 3 Летописец

    65 28 Отговор
    Такива "юнаци" , дето за нула време разрушават повече, отколкото са създали през целия си живот са новите герои на Евроатлантизма !
  • 4 Ако

    73 18 Отговор
    разбия паметника на американския президент, както и на американските летци, бомбардирали София ще е безнаказан акт на протест?

    Коментиран от #35

  • 5 Иван

    35 54 Отговор
    Това срамно нещо отдавна трябваше да е премахнато от центъра на София

    Коментиран от #18

  • 6 Петър

    70 18 Отговор
    Няма ли да се намери някой който да счупи паметника на сащските летци които са бомбардирали София през 1941-1944 година?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Мнение

    49 21 Отговор
    САШЕ Я СИ ПРЕДСТАВИ, ЧЕ СЪВЕТСКАТА АРМИЯ БЕ РЕШИЛА ДА НЕ НИ ОСВОБОЖДАВА ОТ РОБСТВОТО???
    ТОГАВА ТВОИТЕ ПРАДЕДИ ДАЛИ ЩЯХА ДА ИЗЛАЗЯТ НЯКАКЪВ ПРОТЕСТЕН АКТ???

    КАК НЕНАВИЖДАМ ПОДЛОЖЕНИ ЧУЖДОПОКЛОННИЦИ!!!
    МЪДРИТЕ СА КАЗАЛИ - ГЛАС НАРОДЕН, ГЛАС БОЖИ!!!
    АКО НЕ ЖЕЛАЕТЕ ДА СЕ ДОПИТАТЕ ДО НАРОДЪТ СИ, ПОНЕ ЗА НАЙ-ВАЖНИТЕ ТЕМИ (ОРЪЖИЯ ЗА УКРАЙНА, ЕВРОТО, САМОЛЕТНИТЕ ЧЕРТЕЖИ, АЕЦ КОЗЛОДУЙ/БЕЛЕНЕ И ДР.), ТОВА ЗНАЧИ, ЧЕ ВИЕ НЕ ИЗРАЗЯВАТЕ МНЕНИЕТО НА НАРОДА СИ, А МНЕНИЕ НА ВЪНШНИ СИЛИ, КОИТО ВИ КОНТРОЛИРАТ!!!

    В ТАКЪВ СЛУЧАЙ, СУРАТЯТ ВИ НЯМА МЯСТО НА СВОБОДА!!!
    СЪБУЖДАЙ СЕ НАРОДЕ ДА СИ ВЪРНЕМ БЪЛГАРИЯ!!!

    САМО ВЪЗРАЖДАНЕ!!!!!

    Коментиран от #15

  • 9 Българин🇧🇬

    33 19 Отговор
    Фашистите в България ще ядете шпатката.

    Коментиран от #14

  • 10 Факт

    31 37 Отговор
    9.09.1944 Случилото се на тази дата е окупация.Последвана от сталинистка чистка и избиването на 30 000 човека.Начело застава алкохолизириания вече трудно говорещ български сталинист Георги Димитров.Първото което правят е опит да прехвърят Пиринска Македония на Тито.

    Коментиран от #28, #44

  • 11 Мнение

    24 16 Отговор

    До коментар #1 от "Aлфа Bълкът":

    По вероятно е такива като теб свобода да нямате скоро, отколкото да махате паметника!!!

    Има неща с които не бива да се гаврите, щото ще ви излязат през ауспусите!!!
  • 12 Хахаха

    52 21 Отговор
    Искате възпитано младо поколение ли? Когато македонците рушат бг памятници, това е вандалщина. Когато българите рушат руските- това е родолюбие. Браво. Прекрасен пример за сатанизъм.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Българин 🇧🇬

    3 6 Отговор

    До коментар #9 от "Българин🇧🇬":

    Не така от моя ник ! Моля , не изразявай правилно мнение по неправилен начин !
  • 15 таксито

    3 9 Отговор

    До коментар #8 от "Мнение":

    забрави да вземеш завоя оправяч

    Коментиран от #19

  • 16 йхнкхйких

    27 14 Отговор
    Шпатов ела да ти счупя тогава главата и ще го водят като знак на протест ,а не криминално престъпление !
  • 17 Българка

    26 17 Отговор
    Протестирайте по дру начин,но не посягайте на историята.Този вандалски акт трябва да бъде наказан.

    Коментиран от #27

  • 18 Петър

    39 12 Отговор

    До коментар #5 от "Иван":

    А паметника в центъра София на сащските летци които са бомбардирали София и убили хиляди българи, не е срамно нещо и не трябва ли да бъде премахнат от центъра на София?

    Коментиран от #31, #41

  • 19 Мнение

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "таксито":

    Влизай в таксито и ходи на м.ната си!
    Подлогач!!!
  • 20 Гай Турий

    28 15 Отговор
    Това е посегателство върху културно-исторически паметник. По закон се преследва с наказателна процедура. Каскетурата следва да се самосезира. Иначе лумпените в България нямат свършване, иска се бой по тиквите им за наливане на акъл.
    На хиляди хора не им се иска главни булеварди да се наричат примерно Мария-Луиза, като каква е в българската история??!, ама това ни натресоха псевдодемократите джендъри и продажници за 20 долара.
  • 21 Фактъ

    20 26 Отговор
    Има решение на СОС , паметника да бъде премахнат , но не го махат . Човека е решил да свърши тяхната работа . Така , че няма никакво престъпление . Няма никакъв проблем , просто трябваше да оставят човека да си довърши работата.

    Коментиран от #99

  • 22 А питам

    28 12 Отговор
    А какъв акт ще е като се случи същото с американския паметник??
  • 23 Коректен

    14 20 Отговор
    Малко е счупил.
  • 24 Сталин

    23 12 Отговор
    Платените вандали на Сорос,крайни време е в България да започне масова чистка на всякаква западна агентура , шпиони и подривни елементи,всяко министерство в България има американски чиновник който управлява министерството от първа ръка и осигурява преференции за западния бизнес в ущърб на България с помощта на нашите предатели, крайно време е за бесилки и гилотини
  • 25 ТТТ

    14 17 Отговор
    Тези тъпи т.н. паметници, има ги във всеки град, трябва да бъдат съборени. Може ли да си представите да има паметници на Хитлер и нацистка Германия. Не зная точно, но един от булевардите в София е бил наименуван " Адолф Хитлер " е ми нали е история, а....
  • 26 Педя Човек Лакът Ракета

    13 19 Отговор
    Слава Богу има още начин за спасение на България. Истинските българи още не са изчезнали. От какво са ни освободили Съветите че да сме им признателни? А сега се разбира че този грозен паметник е и незаконнен. Най добре е да бъде демонтиран и на негово място да бъде направен паметник на пазача на Бургаската гара. Убит от руските 33ма окупатори в свирепият им щурм преди да се напият с технически спирт от влакова цистерна и геройски да загинат. Това са единствените жертви при нащо "освобождаване" .Има и още един загинал руски герой. На летището в Божурище. Мъртво пиян се качил на самолет. Щял да лети да трепе хитлеристи. Бойният му полет свършил в близките тополи. Та това са загиналите за Българското освобождаване от братушките. За какво им е паметник?
  • 27 Коректен

    15 9 Отговор

    До коментар #17 от "Българка":

    Историята е подменена. Върнете архивите от русия!!!

    Коментиран от #33

  • 28 Истина

    14 19 Отговор

    До коментар #10 от "Факт":

    Проблемът е че има страхотно много необразовани съграждани, които са слушали от дядовците си и бащите си как Русия е приятел и сега повтарят тая мантра като папагали. Хората се интересуват повече какво се казва за Русия, а не че втора година не можем да направим нормално правителство и се лашкаме на автопилот.

    Коментиран от #42, #43

  • 29 Козяк плаща и поръчва

    18 12 Отговор
    Още една акция на бесните козяци със синдрома на Даун - обзначават се със синьожълта лентичка.
  • 30 гост

    13 5 Отговор
    Голям герой - на умряла котка нож да вади! Като е ербап защо не ги изкърти преди 33 години? то и1990 Г. "СМЕЛЧАЦИ" горяха портрета на Тодор Живков.
  • 31 Четеш ли или пишеш само

    7 5 Отговор

    До коментар #18 от "Петър":

    Статията е за конкретния "паметник". Много неща трябва

    Коментиран от #36

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Мнение

    10 2 Отговор

    До коментар #27 от "Коректен":

    Демек ти си запознат с оригиналната история, тъй ли???
    Освен да ни запознаеш ли, а професоре?!
    Пък и ако предоставиш автентични доказателства, равен няма да имаш?!

    Крайно време е твърденията на разни лобисти, че дадено нещо е лъжа, да бъдат проверявани и ако не успеят да докажат своите тези, да бъдат обвинявани в генератори на фалшиви новини, за което да полежат известно време в зандана за опресняване на умовете!!!
  • 34 Гост

    12 4 Отговор
    Каква измет се показва по телевизията не ми се мисли! Че и за фактор го имат някакъв драскач! МО да ти чупя носа в израз на протест срещу думите ти, тогава, а мърляч?!
  • 35 Петър

    16 2 Отговор

    До коментар #4 от "Ако":

    Въпросът ти е точен, ясен и категоричен, не е лошо да се провери какво ще стане ако някой посегне на изброените от теб паметници, трябва да се мисли критично, точно като теб. Съжалявам, че не мога да ти дам 100 + за твоя коментар.
  • 36 Петър

    2 4 Отговор

    До коментар #31 от "Четеш ли или пишеш само":

    Не, задал съм въпрос, не ми носи от 9 кладенеца вода.
  • 37 Д. Димитров

    11 6 Отговор
    Абе Шпатов, не те знам какъв писател си, защото нищо твое не съм чел, не си известен с писането явно.... но по темата, така като те гледам какъв русофоб си, най вероятно всяка година ходиш и поднасяш цветя на паметника на американските летци загинали по време на бомбардировките над българските градове и редиш сълзи от скръб с надеждата да те забележи някой от американските ти господари и да ти даде някой гранд... и ти да си направиш някое НПО (ако вече си нямаш) и да си на хранилка за да предаваш българския национален интерес! ИСТОРИЯТА НЯМА ДА Я ПОДМЕНИТЕ И ИЗТРИЕТЕ! До кога?
  • 38 Така така

    11 3 Отговор
    Само рушите, нищо не сте построили едни пътища и те за нищо не стаеат никакво качество. Но да бутате и рушите ви е в "демокрстичната" чиста капиталистическа кръв
  • 39 Паметник на пародията

    9 9 Отговор
    И КАК СЪВЕТСКАТА АРМИЯ НИ Е ОСВОБОДИЛА КАТО НИЕ СМЕ БИЛИ СЪЮЗНИЦИ С ГЕРМАНИЯ,
    ЕЙ БОКЛУЦИ НЯМА ДА ЛЪЖИТЕ ХОРАТА. НАПРОТИВ СЪВЕТСКАТА АРМИЯ СА ОКУПАТОРИ, НЕГРАМОТНИЦИ.
  • 40 Госあ

    7 6 Отговор
    селяците от козяк са най добри в рушенето. Това е пространство-времево неоспоримо. Нали ?
  • 41 йхнкхйких

    11 5 Отговор

    До коментар #18 от "Петър":

    Този позорен паметник на летците показва ,че сме станали колония на щатите !
  • 42 Мнение

    13 7 Отговор

    До коментар #28 от "Истина":

    Еееее ама разбира се, че Русия ви е най-големия враг а "партньорите" ви от запада са най-големите ви "приятели"?!

    Нека направим бърза хронология!
    - Кралица Виктория е била твърдо против освобождаването на България от османско иго!

    - Един известен британец веднъж каза, "София трябва да бъде изравнена със земята, а на нейно място да бъдат посяти картофи"!

    - Вече над 30г нашите "партньори" от фащ ни управляват, а бг политиците се отчитат на Козяк 16! Нещо повече, в 37мия парламент, 3-тия мандат бе обсъждан официално в американското посолство!

    - Нашите западни "партньори" официално ни забраниха АЕЦ Белене и Южен поток, защото ни мислят само "доброто"! Те не искат да закупуваме лоши енергиини продукти от Русия, те искат да закупуваме демократични продукти от другия край на планетата чрез танкери, от фащ!!! Цената е без значение, важното е да е "демократично"!

    - Дънди прешъс (основен акционер е американска компания), десетки години смуче златото на България, с такса от около 1 % (която чат пат забравят да изплатят), но това е "демократична" западна фирма и за нея няма проблем да ни заробва!

    - Тецовете, самолетните чертежи и окупационните американски бази няма да споменавам подробно! "Олицетворяват демокрацията"!

    Сега някой ще каже, да амаа Лукойл не платил 1 лев... И кой го допусна това да се случи??? Не бяха ли новите "демократи" и "социалисти", които гласуваха оръжия за Украйна???

    Като теглим чертата излиза, че България и най-зле от вс

    Коментиран от #45, #50

  • 43 Ти на

    9 0 Отговор

    До коментар #28 от "Истина":

    кого вярваш? На баба ти и дядо ти или на чуждата пропаганда? Тази пропаганда това иска - да се откажеш от родовата памет и след това си лесно манипулируем.
  • 44 Друг факт

    7 7 Отговор

    До коментар #10 от "Факт":

    10.12.1989 Случилото се на тази дата е преврат и окупация.Последвана от американска чистка - избиването на 300 000 и изселването на 3 000 000 човека до днес. Начело застава американската колониално губернаторство. Първото което правят е опит да прехвърлят Кърджалийско към Турция...
  • 45 Мнение

    8 5 Отговор

    До коментар #42 от "Мнение":

    ...Като теглим чертата излиза, че България е най-зле от всякога с новите ни господари от запада!!!
    Така, че нека всеки си направи сметка, дали от фащ ни считат за нещо по-различно от добитък, и дали България ще продължи да съществува, ако не се отклони от тоя курс???!!!
  • 46 СЪВЕТСКИТЕ РАЗБОЙНИЦИ

    8 7 Отговор
    ОПОСКАХА ДЪРЖАВАТА, БЪЛГАРСКИЯТ НАРОТ ИМ РАБОТЕШЕ БЕЗПЛАТНО ТОЛКОВА ГОДИНИ ПЛАЩАХМЕ НАЙ СКЪПИЯТ ПЕТРОЛ И ГАЗ В ЕВРОПА.

    Коментиран от #110

  • 47 Българин

    10 9 Отговор
    Петата колона на Москва от национални предатели и българофоби много обича да говори, че трябва да пазим историята си, че народ, който не я помни е обречен и прочие антибългарски опорни точки.
    Ами тогава да върнем паметниците на Сталин в Борисовата градина, Народният театър и Морската градина във Варна. Да върнем отново името Сталин на град Варна и на връх Мусала. Незнайно защо самите комунисти ги премахнаха, значи и те не са зачитали историята.

    Коментиран от #56

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 НАЙ ГОЛЕМИЯТ ВЪЗХОД В БЪЛГАРИЯ Е

    8 8 Отговор
    КОГАТО СКЪСВАМЕ ЗАВИСИМОСТА СИ С РУСИЯ.
  • 50 Едно уточнение

    8 2 Отговор

    До коментар #42 от "Мнение":

    на Дънди прешъс (основен акционер е американска компания),още преди години им се видя таксата голяма и си я намалиха на 0,75% ...!!!

    не стига, че ни превърнаха в една смотана колония , ами ни се и подиграват..

    Коментиран от #66, #71

  • 51 Асвабадители

    8 4 Отговор
    До края на 1945 г. според сведение на БНБ, издръжката на окупационната съветска армия се увеличава до 30 милиарда и 470 милиона лева, а в шифрована телеграма, изпратена на 20.ІХ.1947 г. до българската легация в Москва, не друг, а Трайчо Костов пише черно на бяло: „…по изпълнението на съглашението за примирие държавата е изразходвала приблизително 150 милиона долара“.

    За сравнение: жестоките репарации, които трябваше да платим след войната на Гърция и Югославия в продължение на 8 години, бяха общо 70 милиона долара . Сиреч, издръжката на съветската армия за три години ни струва двойно повече: 150 милиона долара!
  • 52 ШЕФЕ,

    0 0 Отговор
    МИ ЧИ ТО
    И МЕЖДУ ЧЕРНО И БЕРИНГОВО МОРЕ
    НЯМА НИЩО...НЯМА БЕ..
    ПУСТОШ....ПОЛИТИЧЕСКА И
    ХУМАННО.....НЕМА ..само Т@ПАЦИ🔇
  • 53 ДА СЕ СЪБОРЯТ ПОЗОРНИТЕ ПАМЕТНИЦИ

    8 8 Отговор
    НА РУСКИТЕ ОКУПАТОРИ БЕЗЧИНСТВАЛИ В СТРАНАТА НИ.
  • 54 Асвабадители

    5 2 Отговор
    „… към септември 1946 г. от съветски войници и офицери (…) са били убити 123 деца, жени и мъже, българи и българки. Списъкът не е пълен и се отнася само за 1946 г. … Убитите жени са на възраст от 18 до 23 години …” (Архив МВнР, СКК, оп. 1, а. е. 423, л. 8, 37; а. е. 424, л. 5 – 17; а. е. 312, л. 4; а. е. 325, л. 4; а. е. 315, л. 2; а. е. 424, л. 7 – 11). История на комунизма в България”, том I, стр. 245:
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 ТОВА Е ПАМЕТНИК НА ОКУПАТОР ВРАГ

    7 7 Отговор
    КРАЛ И УБИВАЛ БЪЛГАРИ.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 ДА СЕ ВЗРИВИ И СЪБОРИ

    6 9 Отговор
    АМАН ОТ ПРОДАЖНИ БЪЛГАРИ, РУСОФИЛИ.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 НАЙ ГОЛЕМИТЕ БЕДИ НА БЪЛГАРИЯ

    6 9 Отговор
    ИДВАТ СЛЕД ОКУПАЦИЯТА НИ ОТ ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ.
  • 62 Хах

    5 9 Отговор
    Не знам какъв акт е, но е едно добро начало.
  • 63 Содо

    9 5 Отговор
    Утре някой малоyмниk от сектантите ще започне да руши Шипка. Протестно, разбира се.
  • 64 !!!?

    8 2 Отговор
    СВОБОДАТА - Световен блян на народите !!!?

  • 65 Н. Павлов

    7 7 Отговор
    Този паметник е срам и позор за всеки българин. СССР ни обявяват война и нахлуват в България. Една пушка не е гръмнала. От какво са ни освобождавали? Поне да го прекръстят на "Паметник на окупирана България" Направен е с единствената цел да ни напомня на коя държава сме васали. По същата логика трябва да направим паметник на Хитлер. Той поне ни е дал земя. А не като националният предател и марионетка на Сталин другаря Г. Димитров да се опитва да ни разпарчетосва. Има ли някъде паметник на загиналите български войници биещи се срещу германците след девети септември? Питам русофилистичните другари. Кажете има ли такъв паметник?
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Пурко

    4 4 Отговор
    Правилно героя е счупил плочата,защото България е ,,освободена,, от || украински фронт.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Шведа

    5 7 Отговор

    До коментар #50 от "Едно уточнение":

    Я провери тогава колко уран са изнесли браточките от Бухово например без да платят и копейка. А тези златни мини преди демокрацията кой ги стопанисваше и изнасяше златото за РуZия знаеш ли? Ушанките толкова са ни крали дойли и обирали че ще трябва още два века за да може да сравнявате. Русия ни граби веднага още след първото "освобождаване" Ако Ботев Левски и Раковски бяха живи щяха да взривят този подигравателен монумент за нула време.

    Коментиран от #78

  • 72 Псевдоним

    3 4 Отговор
    Обикновен вандалски акт.
  • 73 Историк

    4 6 Отговор
    Лъжата написана на тази плоча е нагла и двойна. Нито руЗЗката армия е била освободителна (Русия ни обявява война въпреки, че България не е воювала с нея през ВСВ, само за да има повод да ни окупират, т.е. става дума за ОКУПАЦИОННА армия), нито комунистическата сган, която руЗЗнаците са инсталирали да управляват България е била избрана или упълномощена да говори от името на българския народ.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 АКО ИМА РЕФЕРЕНДУМ ЗА ПАМЕТНИЦИТЕ

    3 4 Отговор
    ВЕЧЕ ДА БЯХА СЪБОРЕНИ КАКТО МАВЗОЛЕЯ.
  • 77 ПИТАМ ЗАЩО

    3 5 Отговор
    БЪЛГАСКИТЕ РУСОФИЛИ БОРЯТИ НЕ ЗАМИНАТН ЗА РЛУСКАТА ГУБЕРНИЯ ДА СИ ЖИВУРКАТ ТАМ, ТЕ СА АУТСАЙДЕРИ В БЪЛГАРИЯ И САМО ПРЕЧАТ НА НАРОДА ДА СЕ РАЗВИВА.

    Коментиран от #91

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Какво може да

    1 2 Отговор
    Се влоши повече, нали сме в оня враждебен списък вече цяла година
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 ХАРОН

    4 1 Отговор
    Вече ми липсва паметник "Героите на Пърл Харбър" и монумент "Ветераните на Виетнам" положили основите на българските демократични процеси!
  • 86 Мимч

    5 2 Отговор
    Тоя разбивач,трябва задължително да го възстанови и да заплати в десеторен размер золума+ за вандализъм ,поне две години работа в зандан...като му се нанесат и 20 камшика по дупата....
  • 87 Историк

    5 4 Отговор
    Моралната деградация на русофилите в България е световноизвестна. От нея се погнусиха дори съветските лидери, когато едно време ни в клин ни в ръкав Живковия режим предложи да станем 16та република на СССР. Разбира се, те ни отказаха, но дори те се погнусиха от това до каква низост са готови да стигнат в националното си предателство въпросните русофили. Предателят на никого не е мил, дори на господаря му, защото знае, че той може да е следващия.
  • 88 Само питам

    2 4 Отговор

    До коментар #80 от "Мнение":

    Прав си, ще дойде време предателите да отговаряте за действията си. Всички путинисти ще бъдете третирани така, както бяха третирани привържениците на нацизма след ВСВ.

    Коментиран от #94

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 А може ли

    4 2 Отговор
    В израз на публична позиция да му счупим колата и къщата на този псевдо писател........Продажник соросои.ден
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Мнение

    5 0 Отговор

    До коментар #88 от "Само питам":

    Само да ти напомня, щото явно си заблудена мисирка!
    Дори самия Кирил Петков каза, че мнозинството от българите не желаят да пращат оръжия за Украйна!

    Вчера имаше анкета в сайта на една от 3-те основни овладени медии, където питаха, дали сте съгласни да се запази лева, та над 80% бяха за лева!

    Тези и много други доказателства, показват, че мнозинството от българите сме против съвременния евроатлантизъм, и нямаме нищо против добри отношения с Русия!!!

    Та в тази връзка, вдяваш ли колко сте вие и колко сме ние, или и за това трябва да се допиташ до Мустафата???!!!
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Ами тогава...

    4 1 Отговор
    ....да взема една кирка и да изразя гражданската си позиция по отношение паметника на американските летци , бамбардирали София...
  • 97 Простак

    4 0 Отговор
    Но краварски простак
  • 98 Мнение

    3 3 Отговор

    До коментар #93 от "Прокопий":

    Мхм "най-безплатните" центаджии сте вие жалкарите, защитаващи господарите на Мустафата???!!!

    Начи паметникът, олицетворяващ хилядите войници от руската армия загинали за освобождението на България, ви пречи, но фактът че тиквите (евроатлантиците) определяха 3я мандат за правителство в американското посолство, не ви пречи???

    Фактът, че не толкова отдавна фащ бомбардираха София, също не ви пречи???
    Пречи ви Русия???

    Няма страшно, всеки ще си получи заслуженото, рано или късно!!!

    Коментиран от #104

  • 99 Да тъ ....

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Фактъ":

    Ми лъжеш бе, златен....няма Решение на СОС.
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 а бе няма ли

    1 3 Отговор
    някой свестен булдозерист да дойде с трактора и да го подравни тоя паметник?да свърши тая мъка.знаете ли колко жк може да се построят там?примерно.
  • 102 Дрън дрън та пляс

    3 1 Отговор
    Е то утре някой може да реши да протестира срещу теб и да ти счупи главата ама това не означава че е правилно
  • 103 Мисъл

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Добре, че египетските пирамиди и още куп артефакти и паметници от древността не са в България, че отдавна да бяха изчезнали в небитието. Паметникът е памет, харесва ни или не, той олицетворява настроенията и отношенията хората от отминалото време (деди, бащи, баби, майки) към определено събитие или човек или каквото се сетим от отминалата епоха - чиста история, без идеологизация и политизиране. Кой днес може да каже, как са възприемали живота и света хората по онова време, които вече ги няма между нас. Смирение пред паметта на дедите и бащите ни. Крайностите не водят до нищо добро.
  • 104 Магнитски

    1 4 Отговор

    До коментар #98 от "Мнение":

    Може ли да споменете конкретна битка за освобождаването на българският народ от фашистко иго? Къде са загинали хиляди руски войници? ФАЩ са ни бомбардирали защото сме им били обявили война. А след нова СССР ни обявява война и навлиза в България. Без да сме имали един войник на фронта където и да е срещу съюзниците. Как хем СССР ни обявява война хем ни освобождава..нещо се обърках. Имали сме редовно избрано правителство до девети септември. Което не може да се каже за същото след това. Даже комунистите се избиват един друг за заграбването на власт. Не съм за Мустафата но и да променяте така историческите събития и факти не съм съгласен. Паметника не ми пречи той след време сам ще си падне. По опасни са заблудените от чуждата пропаганда хора.

    Коментиран от #105

  • 105 Мнение

    4 1 Отговор

    До коментар #104 от "Магнитски":

    Обърка се, поради капацитета си!

    Все пак, ако успееш да си размърдаш пълнежа в черепната кутия, може и да осъзнаеш, че България е била най-малко засегната от антифашисткия алианс, ИМЕННО ЗАЩОТО БЪЛГАРИТЕ СА ОТКАЗАЛИ ДА ВОЮВАТ С ХИТЛЕР СРЕЩУ СССР!!!

    Но въпреки това Фащ са решили да си покажат "демокрацията" над нашата столица (и не само)!!!

    Колкото по-скоро се отървем от зависимостта си към фащ, толкова по-бързо може да има реформи, а България да се вдигне от дъното на всичко градивно!!!
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 максим

    3 1 Отговор
    българите, не знаят своята история.поддават се на манипулации.невежеството е голямо.а един народ, вземе ли да си изменя историята или да я забравя,пиши го умрял.
  • 108 КАДИРОВ ЩЕ ДОКОПА ЗЕЛЕНСКИ

    2 2 Отговор
    БОЙКА = МЪРША
  • 109 дядото

    3 1 Отговор
    велики в простотията си.това било протестен акт,а подобни актове с наши паметници в съседни държави били вандалски актове.

    Коментиран от #111

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #109 от "дядото":

    1. В България е възможно да се издигат паметници просто така. С РЕШЕНИЕ! И кой знае, в тези времена, може би след поколения, ще излязат „неизвестни” данни за епични боеве водени от Съветската Армия за освобождението на София, Пловдив, Варна от фашизма, пардон, монархо-фашизма. Ще се появят спомени за героично отстояваното предмостие край Перловска река, на чието място по-късно е издигнат паметникът…
    2. ДОРИ САМОТО НАИМЕНОВАНИЕ “Паметник на Съветската армия” е фалшиво, тъй като Съветска армия, като название на въоръжените сили на Съветския съюз, е от 1946 г. , след Втората световна война. До 1946 г. носи названието Работническо-селска червена армия (на руски: Рабоче-Крестьянская Красная Армия, съкр. РККА), след това преименувана в Съветска армия.
  • 112 Россия, Кавказ

    3 0 Отговор
    Зачем воевать с памятниками, они же не ответят... Это война с памятью... Чтоб ваши будущие поколения забыли, кто вас, болгар, убивал, а кто помогал...
    Вы лучше не ломайте памятник, а пришлите нам, в Россию. Мы умеем чтить и хранить историю... Вашу тоже сохраним, раз вы так стыдливо стремитесь её забыть...
  • 113 Кон

    3 0 Отговор
    Малоумник, ако беше се поинтересувал малко, няма паметници в кадастъра, дори и паметника на Левкси го няма там.
  • 114 Дона

    2 0 Отговор
    Всяко общественно провинение е вандализъм
    Трябва да гради не да решим
  • 115 И аз искам да протестирам

    0 1 Отговор
    Интересно ми е колко ще го глобят? И аз имам един чук който съм си приготвил за американското посолство. Това за мене също е патриотичен акт и израз на моята публична позиция. Ще си платя глобата, но преди това ще смеля Козяк на сол.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове