Last news in Fakti

10 Септември, 2013 14:56 715 0

БСП даде положителна оценка за първите 100 дни на правителството

  • бсп-
  • сергей станишев-
  • правителство-
  • 100 дни-
  • приоритети

Министерски съвет и парламента работят в интерес на гражданите, за това говорят ясно действията на кабинета

БСП даде положителна оценка за първите 100 дни на правителството - 1
Снимка БГНЕС

Имаме основание да дадем положителна оценка на първите 100 дни от управлението на правителството на Пламен Орешарски. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция.

Министерски съвет и парламента работят в интерес на гражданите, за това говорят ясно действията на кабинета, заяви Станишев.

Той припомни, че кабинетът е заварил държавата в абсолютно разградено състояние, а въпреки протестите, институциите работят.

Социалистите ще очакват подробен отчет за свършеното от всеки министър в неговия сектор в следващите дни, с ясно очертаване на онова, което е било заварено и това, което е било направено за този период, заяви лидерът на БСП.

„Съпротивата срещу работата на правителството е сериозна, много добре организирана и ожесточена. Зад тази съпротива, прозират много интереси. Това са интереси на политически партии, които не влязоха в парламента, нови партии. Въпреки стремежа Народното събрание и кабинетът да не работят, двете институции работят, и затова говорят фактите и действията на кабинета“, обясни Станишев.

Като много важно постижение за тези 100 дни от управлението на кабинета Орешарски Станишев определи създаването на законодателните условия за намаляване цените на електроенергията, което не се е случвало през последните 10 години. „Наред с това в икономиката и енергетиката бяха отпушени възможности за износ и той се развива много успешно, след като отпаднаха ограниченията. Това дава възможност да се стабилизира сектор "Енергетика“, допълни лидерът на социалистите, като заяви, че това е само една от положителните оценки, която е важна за цяла България.

Станишев изреди и постигнатото в социалната сфера, като вдигането на майчинството на 310 лв., помощите за бедните първокласници - 45 000 на брой, които се вдигнаха на 250 лв., както и увеличаването на диапазона за получаване на енергийни помощи от 60 000 семейства.

В следващия бюджет за 2014 г. БСП ще настоява не за механичния, а за политическия подход с извеждане на ясни приоритети, сред които са образованието, науката, иновациите и здравеопазването.

Ще очакваме и възстановяване на средствата към БАН, които Дянков оряза и така осакати българската наука, заяви Станишев.

Друг от приоритетите е здравеопазването. Той заяви, че трябва да се работи за Спешната помощ, защото това е предната, фронтова линия, която трябва да спаси човешки живот, а там цари хаос. Социалистите смятат, че трябва да бъдат вдигнати заплатите на медиците в спешната помощ както и поетапно обновление на линейките.

Той подчерта и нормализацията на икономическата среда. Първо се премина към ускорено връщане на дължимото ДДС от страна на държавата към българските фирми, също така се разплатиха и протаканите с години задължения.

„Протакането реално погледнато са в ущърб на бюджета. Няма как да се продължи политиката на Дянков, която генерираше всяка година 300 милиона задържано ДДС, неразплатени сметки, прехвърлени чисто счетоводно към следващата година, за които държавата плащаше по 40 – 50 милиона само по лихви, пресметна Станишев. Тази порочна практика вече се прекратява, категоричен бе лидерът на социалистите.

Той обърна внимание и на работата по европейските фондове. За последните три месеца има значително нарастване на сертифицираните от Европейската комисия разходи за България – от 29% на целия обем на средствата, които се полагат за България в рамките на този финансов период, на приблизително 37%.

Червените са на мнение, че при формирането на бюджета трябва да се търсят допълнителни средства за всеки един ресор. „Бюджета е основния инструмент за правене на политика“, каза Станишев.

От левицата искат и ясна визия за развитие на електронните продукти в образованието и здравеопазването. През следващите седмици ще очакваме много ясни отчети от министрите и информация за завареното състояние и реално свършеното от началото на мандата, каза още лидерът на левицата. От БСП очакват правителството по-добре да представя пред медиите и обществото направеното от него и очакват кабинетът "Орешарски" да покаже повече принципност по отношение на наследените "калинки" от времето на ГЕРБ. Лидерът на партията напомни, че от около 6300 души работещи в централната администрация, по време на кабинета "Борисов" са назначени около 3000 души, като с конкурс са назначени едва 1/5 от тях. Това е едно от тежките наследства, за сметка на българските граждани ГЕРБ издържаха своя партиен актив, това трябва да бъде прекратено и да се заложи на професионалния подход при подбора на кадрите, подчерта Станишев.

"Правителството трябва да търси съгласие по водещите политики", убеден е лидерът на БСП. Той напомни, че от левицата предложиха проект на декларация на НС по националните приоритети. Като държава трябва да се опитваме да формулираме реалните приоритети, които засягат обществото и могат да доведат до конкретни резултати, подчерта Станишев.

Според него правителството е способно да разгърне своите инициативи в диалог с обществото.

Станишев даде и две препоръки на правителството - повече медийно присъствие и да се покаже повече принципност и последователност в действията си.

„С две думи - подкрепа и изисквания. Подкрепа за растеж, за справяне с бедността и за отстояване на националния интерес. Изисквания за промени в икономическата политика, повишаване на качеството на живот и сигурността на гражданите“, обобщи зам.-председателят на партията Янаки Стоилов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове